Πότε ήταν η τελευταία φορά που αισθάνθηκες πραγματικά μόνη; Όχι απλώς μόνη στο σπίτι με Netflix και πίτσα, αλλά σε μια βαθύτερη αίσθηση μοναξιάς; Αν η απάντησή σου είναι “τώρα”, μην ανησυχείς, γιατί δεν είσαι μόνη. Περίπου το 7% του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο (δηλαδή εκατομμύρια άνθρωποι) βιώνει την μοναξιά.
Μέχρι τώρα, η μοναξιά έχει συσχετιστεί με πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως η κατάθλιψη και οι καρδιοπάθειες, κάτι που φαίνεται λογικό. Όταν νιώθεις μόνη και δεν έχεις κάποιον να μιλήσεις, αυτό μπορεί να σε επηρεάσει αρνητικά. Σωστά; Λάθος! Μια πρόσφατη μελέτη από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Guangzhou στην Κίνα μας προσφέρει μια διαφορετική προοπτική.
Τι βρήκαν οι επιστήμονες
Μέχρι πρόσφατα, πιστεύαμε ότι η μοναξιά ευθύνεται για την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών. Ωστόσο, Κινέζοι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα από το UK Biobank, μια εκτενή βάση πληροφοριών που περιλαμβάνει στοιχεία για πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μοναξιά ίσως να μην είναι η αιτία των προβλημάτων υγείας που θεωρούσαμε. Στην πραγματικότητα, η μοναξιά φαίνεται να λειτουργεί περισσότερο ως “συνοδευτικός δείκτης” ή “σύμπτωμα” παρά ως κύρια αιτία. Δηλαδή, η μοναξιά μπορεί να συνυπάρχει με τα προβλήματα υγείας, χωρίς απαραίτητα να τα προκαλεί.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι η μοναξιά δεν συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση σωματικών ή ψυχικών προβλημάτων. Αντιθέτως, μπορεί να είναι ένδειξη ότι υπάρχει κάποιο άλλο ζήτημα στη ζωή σου, όπως η κατάθλιψη ή δυσκολίες στην εργασία σου. Ωστόσο, αυτό δεν υποδηλώνει ότι η μοναξιά δεν είναι ένα σοβαρό ζήτημα.
Η παρούσα έρευνα παρουσιάζει ορισμένα αδύνατα σημεία. Τα δεδομένα που προέρχονται από το UK Biobank δεν είναι ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικά. Οι συμμετέχοντες είναι κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, λευκής φυλής και με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης σε σύγκριση με τον μέσο Βρετανό. Ως εκ τούτου, τα συμπεράσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό.
Οι ερευνητές επίσης μελέτησαν τη μοναξιά σε μια συγκεκριμένη φάση της ζωής των συμμετεχόντων. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η αίσθηση της μοναξιάς στα 20 δεν συγκρίνεται με αυτήν στα 40. Επιπλέον, η διάρκεια της μοναξιάς – δηλαδή πόσο καιρό την βιώνεις – αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα που δεν εξετάστηκε εδώ. Σίγουρα, η αίσθηση της μοναξιάς δεν είναι ευχάριστη, αλλά δεν είναι το “τέρας” που φανταζόσουν. Το κύριο ζήτημα είναι τι κρύβεται πίσω από αυτήν – όπως η κατάθλιψη, τα επαγγελματικά προβλήματα ή το άγχος για το μέλλον.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!