Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Η μετοχή που δεν πρέπει να λείπει από κανένα χαρτοφυλάκιο

Η μετοχή που δεν πρέπει να λείπει από κανένα χαρτοφυλάκιο


Του Δημοσθένη Τρίγγα

Μια εικόνα χίλιες λέξεις, ένα γράφημα μια ιστορία με μέλλον! Στο γράφημα απεικονίζεται ο τζίρος του Χ.Α. από το 2000 έως και το 2023, καθώς και ο μέσος όρος των περιόδων κατά τις οποίες η αγορά ανήκε τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες. Όπως γίνεται φανερό, ο μέσος όρος της περιόδου κατά την οποία το Χ.Α. ήταν ανεπτυγμένη αγορά ο τζίρος ήταν σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με την περίοδο κατά την οποία ανήκει στις αναδυόμενες. 

Μάλιστα, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για είσοδο της ελληνικής αγοράς στις ανεπτυγμένες μέσα στο 2025, είτε το καλοκαίρι είτε στο τέλος του έτους, δεν απέχουμε πολύ. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα χρηματιστήρια είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί νέων-ειδήσεων που θα τρέξουν να ενσωματώσουν το νέο της αναβάθμισης τουλάχιστον 6-9 μήνες νωρίτερα. Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι με την εισαγωγή της αγοράς στις ανεπτυγμένες δεν τελειώνουν τα καλά νέα για το Χ.Α. σε ό,τι αφορά τον τζίρο, ο οποίος θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα, ενισχύοντας περισσότερο τα έσοδα της ΕΧΑΕ και “εκτοξεύοντας” τα κέρδη της.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2007 ο μέσος ημερήσιος τζίρος του Χ.Α. άγγιξε τα 481 εκατ. ευρώ, το υψηλό της 12ετίας κατά την οποία ήταν ανεπτυγμένη αγορά, ενώ ο μέσος όρος προσέγγισε τα 214 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρέχων τζίρος της αγοράς για το 2024 ξεπερνά τα 148 εκατ. ευρώ.

Εάν ρίξουμε μια ματιά στον τζίρο του Χ.Α. και το πώς είναι συνδεδεμένα τα έσοδα των ΕΧΑΕ και η κερδοφορία, τότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι η αύξηση των κερδών δεν είναι μια γραμμική αύξηση. Ειδικότερα, όπως φαίνεται από τον πίνακα, π.χ. το 2006 και το 2007 τα έσοδα της ΕΧΑΕ αυξήθηκαν κατά 60% και 38% αντίστοιχα, ενώ η κερδοφορία “εκτοξεύτηκε” κατά 114% και 57% αντίστοιχα. Αυτό γίνεται γιατί τα κόστη των ΕΧΑΕ είναι σχετικά σταθερά σε σχέση με την αύξηση του τζίρου, με αποτέλεσμα η κερδοφορία να πολλαπλασιάζεται!

Φυσικά, το αντίστροφο είναι σε ισχύ. Δηλαδή, όταν τα έσοδα των ΕΧΑΕ υποχωρούσαν 25% το 2015, τα κέρδη συρρικνώνονταν κατά 58%, ενώ το 2016, οπότε και σημειώθηκε η χαμηλότερη κερδοφορία των τελευταίων 20 ετών, τα έσοδα υποχώρησαν 23% και τα κέρδη 84%!

Η ΕΧΑΕ διαπραγματεύεται στις 14 φορές (EV/EBITDA) τα EBITDA του 2023, έναντι 11 φορών των εκτιμήσεων του 2024. Ταυτόχρονα, ο λόγος τιμή προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) διαμορφώνεται στις 25 φορές τα κέρδη του 2023 και 18,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2024. Φυσικά, με αυτά τα κέρδη θεωρητικά η μετοχή είναι ακριβή. Όπως έχουμε τονίσει πλειστάκις, η αγορά βλέπει μπροστά τιμολογώντας το μέλλον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μετοχή είναι ακριβή σήμερα γιατί ενσωματώνει τη μελλοντική εκτόξευση των κερδών.

Μέσα σε μία-δύο χρονιές τα κέρδη μπορεί να διπλασιαστούν, οπότε το P/E των ΕΧΑΕ ενδεχομένως να διαμορφωθεί από τις 20 στις 10 φορές, όπου φυσικά θα χαρακτηρίζεται φθηνό. Όμως τότε θα έχει χαθεί η εκτιμώμενη εκτόξευση των κερδών και γι’ αυτόν τον λόγο θα έχει πιο λογική αποτίμηση, με την τιμή να έχει τότε εκτοξευθεί! Έτσι, όταν θα έρθει η μέρα όπου όλοι θα συζητούν και θα κραυγάζουν ότι τα ΕΧΑΕ είναι φθηνά, τότε θα έχει ενσωματωθεί και θα έχει χαθεί όλη η μελλοντική αξία που τώρα οι διορατικοί βλέπουν μόνο.

Τέλος, η αλλαγή σελίδας έχει αρχίσει εδώ και καιρό και αναμένεται να συνεχιστεί, αρκεί να μην έχουμε πολύ έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Η ΕΧΑΕ αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου/12μήνου 2023 στις 27 Μαρτίου, στις 27 Μαΐου 2024 τα τριμηνιαία αποτελέσματα, ενώ 25 Ιουνίου 2024 οι μετοχές της θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2023.

Π. Πετρόπουλος: Παρά τα αυξημένα χρηματοοικονομικά κόστη, η αποτίμηση παραμένει ελκυστική

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Π. Πετρόπουλος ενισχύθηκε 37%, ενώ τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν 41%. Το μικτό περιθώριο κέρδους μεγεθύνθηκε κατά 59 μονάδες βάσης σε σχέση με το 2022 και υψηλότερα κατά 144 μονάδες βάσης από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας. Η σημαντική αύξηση στα μεγέθη συνεχίζεται μέχρι και τα λειτουργικά κέρδη, καθώς εκτοξεύθηκαν +48%. 

Στη συνέχεια, στα κέρδη προ φόρων και κέρδη μετά φόρων η αύξηση περιορίζεται, κυρίως λόγω των αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων. Πιο συγκεκριμένα, τα χρηματοοικονομικά έξοδα υπερδιπλασιάστηκαν στα 3,1 εκατ. ευρώ, έναντι 1,3 εκατ. ευρώ το 2022, ήτοι αύξηση 131%!

Μάλιστα, το περιθώριο καθαρού κέρδους συρρικνώθηκε κατά 42 μονάδες βάσης, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,77%, έναντι 4,19% το 2022, υψηλότερα ωστόσο από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.

Τέλος, παρά την επιβάρυνση από τα υψηλά επιτόκια, ο δείκτης τιμή προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) διαμορφώνεται χαμηλότερα από τις 8 φορές,με τον μέσο όρο της 5ετίας να προσεγγίζει τις 10 φορές, κυρίως λόγω των υψηλών πολλαπλασιαστών το 2019 και 2020. Ταυτόχρονα, ο δείκτης επιχειρηματική αξία προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA) διαμορφώνεται στις 6 φορές τα κέρδη του 2023, έναντι 4,5 φορών του 2022, κυρίως λόγω της αύξησης του τραπεζικού δανεισμού. 

Η εκτίναξη του όρου “Artificial Intelligence – τεχνητή νοημοσύνη” μέσα στο 2023

Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι καινούργιος, ωστόσο η ανάπτυξή της το τελευταίο έτος έχει εκτοξευθεί και αναμένεται να παραμείνει στο επίκεντρο μέχρι την επόμενη σημαντική εξέλιξη της τεχνολογίας. Δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος, η factset ερεύνησε πόσες φορές αναφέρθηκε η λέξη “Artificial Intelligence” ή “ΑΙ” από τις διοικήσεις των εταιρειών που απαρτίζουν τον S&P 500 στη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2023.

Από αυτές τις εταιρείες, οι 179 ανέφεραν τον όρο “AI”, πολύ υψηλότερα από τις 75 φορές του 5ετούς μέσου όρου και τις 50 φορές του 10ετούς μέσου όρου. Είναι αλήθεια ότι είναι ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων 10 και πλέον ετών, ωστόσο είναι λογικό, αφού η εξέλιξη της τεχνολογίας προχωρά με υψηλές ταχύτητες. Το προηγούμενο υψηλό είχε σημειωθεί το β’ τρίμηνο του 2023!

Όπως ήταν αναμενόμενο, σε κλαδικό επίπεδο, τα σκήπτρα ανήκουν στην πληροφορική, με το 85% να αναφέρεται στον όρο τεχνητή νοημοσύνη, 27% στη βιομηχανία και 22% στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Από πλευράς εταιρειών, όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότερες αναφορές έγιναν από την Nvidia με 114, στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Salesforce με 93, ενώ στην τρίτη θέση η Cadence Design Systems με 84 φορές.

Οικονομικά αποτελέσματα ΕΧΑΕ και ΟΛΠ στο επίκεντρο σε τριήμερη εβδομάδα

Την Τρίτη, οι μετοχές της Alpha Αστικά Ακίνητα θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 2,20 ευρώ ανά μετοχή,ενώ η Τράπεζα της Ελλάδοςανακοινώνει τις εξελίξεις στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών για τον Ιανουάριο.

Την Τετάρτη η ΕΧΑΕ αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου/12μήνου 2023, ενώ η Μυτιληναίος έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ. με κύριο θέμα την ανανέωση έγκρισης και όρων απόκτησης ιδίων μετοχών. Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί δημοπρασία 6μηνων ΕΓΕΔ.

Την Πέμπτη οι Trastor, BriQ Properties ΑΕΕΑΠ και Γενική Εμπορίου αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου/12μήνου 2023, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδοςανακοινώνει την τραπεζική χρηματοδότηση και τις καταθέσεις για τον Φεβρουάριο.

Την Παρασκευή οι ΟΛΠ και Εβροφάρμα αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου/12μήνου 2023, ενώ το Χ.Α. θα παραμείνει κλειστό λόγω του εορτασμού του καθολικού Πάσχα. Ωστόσο η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο για τον Ιανουάριο, καθώς και τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον Φεβρουάριο.

Εβδομάδα τεσσάρων ημερών για τα διεθνή χρηματιστήρια

Στο εξωτερικό, την Τρίτη το μεσημέρι ανακοινώνονται οι παραγγελίες διαρκών αγαθών για τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, καθώς και η καταναλωτική εμπιστοσύνη για τον Μάρτιο στις ΗΠΑ.

Την Πέμπτη το πρωί ανακοινώνεται στη Γερμανία η ανεργία για τον Μάρτιο, ενώ το μεσημέρι το φως της δημοσιότητας θα δουν τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ δ’ τριμήνου 2023 των ΗΠΑ, ενώ στις 16.00 ανακοινώνονται οι καταναλωτικές και πληθωριστικές προσδοκίες τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα από το Πανεπιστήμιο του Michigan. 

Την Παρασκευή οι κυριότερες αγορές του πλανήτη (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γερμανία, Ελβετία κτλ.) θα παραμείνουν κλειστές λόγω του εορτασμού του καθολικού Πάσχα.

* Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή – dtrigas@beta.gr

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Κατηφόρα για τη Βαλένθια και πλέον ο εφιάλτης του υποβιβασμού σκιάζει το «Μεστάγια». Οι «Νυχτερίδες» πάνε από το κακό στο χειρότερο και η εντός...

Τεχνολογία

Η Κρήτη δεν είναι απλώς ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, αλλά αναδεικνύεται σε παγκόσμιο κόμβο τηλεπικοινωνιακών υποδομών, με το μέλλον να προδιαγράφεται ψηφιακά πιο λαμπρό...

Μαγαζίνο

Η κάμερα της εκπομπής «Το Πρωινό» συνάντησε τον Snik στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο γνωστός τράπερ ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για τα αρνητικά σχόλια του...

Πολιτική

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος, με ανάρτησή του το πρωί της Τρίτης (22/10) αποκάλυψε πώς θα πρέπει να παραμείνει σε αφωνία για τις...