Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τις προσπάθειες έγκαιρης και αποτελεσματικής πυρόσβεσης δασικών πυρκαγιών, ενόψει της προσεχούς αντιπυρικής περιόδου, με την προεγκατάσταση πυροσβεστών στις χώρες μέλη και τη συγκρότηση ενός στόλου 28 πυροσβεστικών πτητικών μέσων, στο πλαίσιο λειτουργίας του ευρωπαϊκού Mηχανισμού Πολιτικής Προστασίας rescEU που αποτελεί έναν από τους πυλώνες αλληλεγγύης της ΕΕ.
Τη σχετική ενημέρωση του Τύπου διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα με ομιλητές τον Ζαχαρία Γιακουμή, Προϊστάμενο της Μονάδας Επικοινωνίας της ΓΔ Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG ΕCHO) και τον Βασίλη Μπίκα, Αντιπύραρχο, Συντονιστή του Συνδέσμου Αξιωματικών Ξένων Αποστολών του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ τον συντονισμό είχε ο Ιωάννης Σακιώτης, Προϊστάμενος των Ομάδων ΜΜΕ & Πολιτικής Ανάλυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με στόχο την πρόληψη και τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και περιουσιών, εν μέσω αύξησης των υψηλών θερμοκρασιών, ειδικά στη νοτιοανατολική Ευρώπη, 556 πυροσβέστες από 12 χώρες θα είναι στρατηγικά προεγκατεστημένοι σε καίριες τοποθεσίες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα (επίσης στη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία) φέτος το καλοκαίρι, έτοιμοι να συνδράμουν τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις.
Είναι ένα προληπτικό μέτρο το οποίο ενισχύει την ετοιμότητα της Ευρώπης για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών και τον μετριασμό των καταστροφικών τους επιπτώσεων στις ανθρώπινες ζωές, τις κατοικίες και το περιβάλλον και υπογραμμίζει την ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων, τονίζουν οι παραπάνω αξιωματούχοι.
Για το φετινό καλοκαίρι η ΕΕ έχει συγκροτήσει επίσης έναν ειδικό στόλο πυροσβεστικών αεροσκαφών rescEU, ο οποίος αποτελείται από 28 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, σταθμευμένα σε 10 κράτη μέλη. Ο στόλος αυτός ειδικότερα θα περιλαμβάνει:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
· τέσσερα μεσαία αμφίβια αεροσκάφη, δύο ελαφρά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο από την Ελλάδα
· δύο μεσαία αμφίβια αεροσκάφη από την Κροατία
· δύο μεσαία αμφίβια αεροσκάφη και δύο ελαφρά αεροπλάνα από την Ιταλία
· δύο μεσαία αμφίβια αεροσκάφη από την Ισπανία
· τέσσερα μεσαία αμφίβια αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο από τη Γαλλία
· τέσσερα ελαφρά αεροσκάφη από τη Σουηδία
· δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Πορτογαλία
· δύο ελικόπτερα από την Τσεχία
· δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Κύπρο
· δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Γερμανία
Διευκρινίζεται ότι τα αεροσκάφη αυτά που διαθέτει σήμερα ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας αποτελούν τον προσωρινό της στόλο.
Παράλληλα, η Επιτροπή έχει διαθέσει συνολικά κονδύλια ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, για να διευκολύνει τη μελλοντική αγορά 12 νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών , τα οποία θα αποτελέσουν τον μόνιμο στόλο του rescEU και θα κατανεμηθούν μεταξύ έξι κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.
Τα έξι αυτά κράτη με συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεξάγουν διαπραγματεύσεις με την καναδική εταιρία για την αγορά των καινούργιων Καναντέρ.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γιακουμής διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια συζήτηση που άρχισε το 2019 προκειμένου να υπάρξει ένα ύψος παραγγελίας που θα έπειθε την εταιρία να ξανανοίξει τη γραμμή παραγωγής – το οποίο και θα γίνει – και στο πλαίσιο αυτό είδαμε πριν από μερικές εβδομάδες την υπογραφή από πλευράς Ελλάδας του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Καναδό ομόλογό του στον Καναδά για την αγορά επτά Καναντέρ. Δύο απ’ αυτά πληρώνονται 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αποτελούν δύο από τα 12 αεροσκάφη του στόλου rescEU, ενώ τα υπόλοιπα θα κατανεμηθούν δύο στην Ισπανία, δύο στην Πορτογαλία, δύο στην Ιταλία, δύο στη Γαλλία και δύο στην Κροατία. Συνολικά δώδεκα αεροσκάφη, ύψους 600 εκατομμυρίων χρηματοδοτούμενα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Το πρώτο αεροσκάφος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές θα είναι διαθέσιμο περί τα τέλη του 2027 και θα παραληφθεί από την Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα μετά από δύο τρία χρόνια. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι και στα άλλα πέντε αεροσκάφη που έχει παραγγείλει η Ελλάδα για να ανανεώσει τον στόλο της, συμμετέχουν με εγγυήσεις διαφορετικά ευρωπαϊκά ταμεία.
«Καθώς γιορτάζουμε την πέμπτη επέτειο του rescEU, επιβάλλεται να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συλλογική μας ανθεκτικότητα έναντι των φυσικών καταστροφών. Η προεγκατάσταση των πυροσβεστών και η ενίσχυση του εναερίου πυροσβεστικού στόλου μας αποτελούν κρίσιμα βήματα στην προσπάθεια αυτή», δήλωσε ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.
Σημειώνεται και είναι το πνεύμα αλληλεγγύης του rescEU ότι όταν μια πυρκαγιά είναι κλίμακας που υπερβαίνει τις ικανότητες αντιμετώπισης από μια χώρα, αυτή μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Αφού ενεργοποιηθεί, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ συντονίζει και χρηματοδοτεί τη βοήθεια, την οποία παρέχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα δέκα συμμετέχοντα κράτη (Ισλανδία, Νορβηγία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Τουρκία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Μολδαβία και Ουκρανία) μέσω αυθόρμητων προσφορών.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!