Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Η εξαφάνιση της «βασίλισσας των κρυπτονομισμάτων»: Η Ρούζα Ιγκνάτοβα και ο υπόκοσμος

Η εξαφάνιση της «βασίλισσας των κρυπτονομισμάτων»: Η Ρούζα Ιγκνάτοβα και ο υπόκοσμος


Η Ρούζα Ιγκνάτοβα, ή αλλιώς «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» (cryptoqueen) είναι γνωστή για μια κολοσσιαίων διαστάσεων απάτη– και η εξαφάνισή της αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα στον χώρο.

Η Ιγκνάτοβα, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, γεννήθηκε στη Βουλγαρία και μεγάλωσε στη Γερμανία, κυνηγώντας μια καριέρα στα χρηματοοικονομικά πριν λανσάρει το OneCoin το 2014. Έπεισε εκατομμύρια ανά τον κόσμο να επενδύσουν σε αυτό, υποσχόμενη ότι θα άφηνε πίσω του ακόμα και τα κέρδη των πρώιμων επενδυτών στο Bitcoin. Ωστόσο στην πραγματικότητα η Ιγκνάτοβα- γνωστή σε πολλούς ως «Δρ. Ρούζα» είχε στήσει μια επενδυτική απάτη, χωρίς το ψηφιακό μητρώο/ αρχείο που βρίσκεται σε άλλα κρυπτονομίσματα, σαν το Bitcoin.

Καθώς ερευνητές από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ έσφιγγαν όλο και περισσότερο τη «θηλιά», η Ιγκνάτοβα, τον Οκτώβριο του 2017, ανέβηκε σε μια πρωινή πτήση της Ryanair από τη Σόφια προς την Αθήνα και εξαφανίστηκε. Το Eye Investigations και το Panorama του BBC αναζητούν τα ίχνη της, προσπαθώντας να βρουν τι συνέβη και αν είναι ζωντανή.

Η Ιγκνάτοβα, CEO του πλαστού κρυπτονομίσματος, είναι η πιο καταζητούμενη γυναίκα του FBI, καθώς πραγματικά έκλεψε δισεκατομμύρια (το ύψος της απάτης σε βάρος επενδυτών υπολογίζεται στα 4,5 δισ. δολάρια) και μετά εξαφανίστηκε. Το BBC γράφει πως ο άνδρας που φέρεται να είχε αναλάβει να την κρατά ασφαλή ήταν ο «Taki»– ή αλλιώς, Χριστόφορος Νίκος Αμανατίδης.

«Μας είπανε ότι ένας τύπος που ήταν μεγάλος στα ναρκωτικά ήταν υπεύθυνος για τη σωματική της ασφάλεια» είπε στο BBC ο Ρίτσαρντ Ράινχαρντ, που είχε αρχίσει την έρευνα πάνω στο OneCoin για την US Internal Revenue Service. «Ο Taki ακούστηκε πάνω από μια φορά, δεν φαίνεται να ήταν μεμονωμένη περίπτωση».

Όπως αναφέρει το BBC, δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν πει ότι επικεφαλής ασφαλείας της Ιγκνάτοβα ήταν μια ισχυρή φιγούρα του οργανωμένου εγκλήματος στη Βουλγαρία, μα δεν την είχαν κατονομάσει. «Έχουμε στοιχεία ότι ένας πολύ σημαντικός…έμπορος ναρκωτικών στη Βουλγαρία ήταν στενά συνδεδεμένος με το OnceCoin- είχε τον ρόλο τους προσωπικού σωματοφύλακα» είπε βοηθός εισαγγελέα.

Ήταν ο ίδιος «υπεύθυνος ασφαλείας» για τον οποίο διαφορετικός δικηγόρος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε ότι ενεπλάκη στην εξαφάνιση της Ιγκνάτοβα μία ημέρα πριν.

Σύμφωνα με τον Ράινχαρντ, η Ιγκνάτοβα ήταν μια πολύ πιο «εξελιγμένη» εγκληματίας από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. «Είναι σαν έναν “white collar” εγκληματία σε συνδυασμό με έμπορο ναρκωτικών ή κάποιον της μαφίας “ντοπαρισμένο”».

Η θεωρία αυτή φαίνεται να υποστηρίζεται από έγγραφα της Europol που διέρρευσαν, τα οποία είδε το BBC και δείχνουν ότι, πριν την εξαφάνιση της Ιγκνάτοβα το 2017, η βουλγαρική αστυνομία είχε διαπιστώσει συνδέσεις μεταξύ της ίδιας και του «Taki». Στα έγγραφα φαίνεται πως η αστυνομία υποπτεύεται πως ο Taki χρησιμοποιούσε το οικονομικό δίκτυο του OneCoin για «ξέπλυμα» χρημάτων από το εμπόριο ναρκωτικών.

Στη Βουλγαρία ο Taki με το ελληνικό όνομα έχει σχεδόν «μυθική» διάστασ- κάτι σαν τον «Ελ Τσάπο» ή τον Πάμπλο Εσκομπάρ. Θεωρείται ότι είναι επικεφαλής ενός συνδικάτου οργανωμένου εγκλήματος στη Βουλγαρία και έμπορος ναρκωτικών. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν διερευνηθεί για ένοπλη ληστεία, εμπόριο ναρκωτικών και φόνο μα δεν έχει ασκηθεί ποτέ επιτυχώς δίωξη σε βάρος του για κάτι.

«Όταν μιλάμε για τον Taki, είναι ο αρχηγός της μαφίας στη Βουλγαρία. Είναι εξαιρετικά ισχυρός» λέει ένας Βούλγαρος πρώην αναπληρωτής υπουργός, ο Ιβάν Χριστάνοφ, που το 2022 είχε διερευνήσει ισχυρισμούς πως ο Taki διοικούσε εγκληματικό δίκτυο με τη βοήθεια διεφθαρμένων αξιωματούχων. «Είναι φάντασμα. Δεν θα τον δεις ποτέ. Μόνο ακούς για αυτόν. Σου μιλά μέσω άλλων. Αν δεν ακούσεις, εξαφανίζεσαι..το μόνο άτομο που μπορεί να την προστατέψει από όλες αυτές τις έρευνες, περιλαμβανομένων αυτών από ξένες υπηρεσίες, ήταν o Taki».

Ο Taki θεωρείται ότι ζει στο Ντουμπάι, όπου η Ιγκνάτοβα είχε αγοράσει ένα πολυτελές σπίτι και όπου οι τραπεζικοί της λογαριασμοί δέχτηκαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από την απάτη με το OneCoin. Δεν είναι γνωστό πώς συναντήθηκαν, ή αν είχε εμπλακεί με το OneCoin εξαρχής, μα πηγές λένε ότι είχαν στενή προσωπική σχέση και ότι μάλιστα της είχε βαφτίσει την κόρη. Βουλγαρική πηγή κοντά στην Ιγκνάτοβα είπε στο BBC πως ενδέχεται να τον πλήρωνε μέχρι και 100.000 ευρώ τον μήνα για προστασία.

Open Image Modal

Επίσης, φαίνονται να υπάρχουν και άλλοι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ τους. Τα έγγραφα της Europol αναφέρουν μια πολύπλοκη συμφωνία για πώληση ακινήτων στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας που συνδέει μια από τις εταιρείες της Ιγκνάτοβα με τη σύζυγο του Taki. Τα έγγραφα έφτασαν στο BBC μέσω του Φρανκ Σνάιντερ, πρώην κατασκόπου και συμβούλου της Ιγκνάτοβα που έχει επίσης εξαφανιστεί. Όπως είπε, η πρώην εργοδότριά του συνεργαζόταν με «απατεώνες» και «γκάγνκστερ».

Όταν το BBC του πήρε συνέντευξη στο σπίτι του στη Γαλλία, ήταν υπό κατ’οίκον περιορισμό, εν αναμονή της έκδοσής του στις ΗΠΑ για την υπόθεση. Ωστόσο δεν ήταν έτοιμος να αποκαλύψει ονόματα, καθώς, όπως έλεγε, «έχω οικογένεια, εδώ μιλάμε για πραγματικά σοβαρό οργανωμένο έγκλημα».

Ο προστάτης της Ιγκνάτοβα, ωστόσο, ίσως έγινε απειλή. Το 2022 ο Βούλγαρος δημοσιογράφος Ντίμιταρ Στογιάνοφ και οι συνάδελφοί του στο bird.bg έλαβαν μια αναφορά της αστυνομίας που είχε βρεθεί στο σπίτι ενός δολοφονημένου Βούλγαρου αστυνομικού. Στο έγγραφο αναφερόταν πως ένας πληροφοριοδότης είπε ότι άκουσε τον κουνιάδο του Taki να λέει υπό την επήρεια αλκοόλ πως η Ιγκνάτοβα είχε δολοφονηθεί κατόπιν εντολής του Taki στα τέλη του 2018 και ότι το πτώμα διαμελίστηκε και πετάχτηκε από γιοτ στο Ιόνιο. Ο Στογιάνοφ λέει πως αυτό είναι πολύ πιθανό.Το όλο σκεπτικό είναι πως η καταζητούμενη Ιγκνάτοβα εξελίχθηκε σε κίνδυνο για τον Taki, που ήθελε να εξαφανίσει αυτά που τον συνέδεαν με την απάτη του OneCoin.

Μεταξύ των συνεργατών του ήταν ο Κράσιμιρ Κάμενοφ, γνωστός ως Kuro, καταζητούμενος από την Ιντερπόλ για φόνο. Ο Στογιάνοφ είχε πει πως ο Kuro του είπε ότι άκουσε τον Taki να συζητά για εγκληματικές δραστηριότητες μπροστά στην Ιγκνάτοβα, και όταν ο Kuro του έκανε παρατήρηση πως δεν θα έπρεπε να το κάνει αυτό, του απάντησε «μην ανησυχείς, πρακτικά είναι σαν νεκρή».

Ο Kuro επίσης έχει ισχυριστεί πως μίλησε στη CIA για τον Taki, μεταξύ άλλων και για τους ισχυρισμούς πως ο Taki είχε διατάξει τον φόνο της. Πηγές κοντά στον Kuro έλεγαν στο BBC πως όντως έλαβε χώρα συνάντηση στα τέλη του 2022.

Τον Μάιο του 2023 ο Kuro δολοφονήθηκε στο σπίτι του στο Κέιπ Τάουν, μαζί με τη σύζυγό του και άλλους δύο συνεργάτες του. Η νοτιοαφρικανική αστυνομία ψάχνει ακόμα τους δράστες, μα ο Χριστάνοφ θεωρεί ότι ο φόνος του συνδέεται με τον Taki.

Ο Στογιάνοφ λέει πως ο ίδιος και συνάδελφοί του έχουν δεχτεί απειλές για τη ζωή τους, κάτι που τον ανάγκασε να φύγει προσωρινά από τη Βουλγαρία για τέταρτη φορά στην καριέρα του. Όπως σημειώνει, αρχεία δείχνουν ότι ακίνητα της Ιγκνάτοβα χρησιμοποιούνται πλέον από άτομα που συνδέονται με τον Taki.

O Ράινχαρντ θεωρεί πως η Ιγκνάτοβα είναι μάλλον νεκρή, και ότι αυτό ταιριάζει στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα καρτέλ ναρκωτικών. Ωστόσο δεν έχει βρεθεί πτώμα, ενώ ο Taki δεν έχει συλληφθεί για τον φόνο της.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι φήμες περί θανάτου θα μπορούσαν ωστόσο να είναι και αυτές «ελιγμός» για να χαθούν τα ίχνη της- υπενθυμίζεται πως παραμένει στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων του FBI.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξε η Tupperware Brands Corporation με μια ομάδα των δανειστών της, συμπεριλαμβανομένων των Stonehill Capital Management Partners και Alden Global Capital,...

Οικονομία

Νέα ιστορικά επίπεδα κερδοφορίας 9μηνου με οδηγό – όπως επισημαίνει – τις αυξανόμενες συνέργειες Μετάλλων και Ενέργειας ανακοίνωσε η METLEN Energy & Metals. Ειδικότερα:...

Συνταγές

Επιστρέφω ξανά στο Merceri food & drink στον ήσυχο πεζόδρομο της Ηρακλειδών στο Θησείο ένα δροσερό φθινοπωρινό βραδύ. Σε αυτό το κομψό μπιστρό όλα...

Μovies

Ο Κρίστι Μπράουν ήταν Ιρλανδός συγγραφέας, ποιητής και ζωγράφος. Ο μόνος του τρόπος να ζωγραφίζει και να γράφει ήταν τα … source