Ο Starmer ανταπέδωσε τη χάρη στις ΗΠΑ δεσμευόμενος πιστά να εξαπολύσει την πυρηνική εξόντωση σε οποιονδήποτε αντιληπτό εχθρό της δυτικής ηγεμονίας κατόπιν αιτήματος της MI6.
Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και νικητής των πρόσφατων εκλογών στην Βρετανία Keir Starmer μόλις αποκάλυψε την πρώτη του μετεκλογική δέσμευση, και αυτή έχει να κάνει με την εξωτερική πολιτική: να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της Βρετανίας για να διατηρηθεί πάση θυσία η βρετανική ηγεμονία.
Τι σημαίνει αυτό;
1. Πως θα διατηρήσει τις πολιτικές του Συντηρητικού Κόμματος για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ.
Ο νεόκοπος Βρετανός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι θα συνεχίσει την εξωτερική πολιτική της απερχόμενης κυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του σιωπηρού δόγματος του Ηνωμένου Βασιλείου για ένα επιθετικό πυρηνικό χτύπημα «πρώτης χρήσης» στους αντιπάλους του.
2. Πως οι ψήφοι των Βρετανών ελάχιστη βαρύτητα έχουν όταν πρόκειται για τον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τους.
Επίσης, πως μάλλον το μήνυμα των Βρετανών για αλλαγή πολιτικής με προτεραιότητα στο «βούτυρο» και όχι στα «όπλα» παραμένει παγωμένο όπως και τα σπίτια των Βρετανών από τις πολιτικές που ακολουθεί σύσσωμη η Δύση στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.
3. Πως έχει αλλάξει το κόμμα των Εργατικών, προς τα δεξιότερα… οπότε για ποια αλλαγή μιλάμε;
Οι προεκλογικές απαντήσεις
«Ερωτηθείς σχετικά με την χρήση πυρηνικών στις 3 Ιουνίου σε μια εκστρατεία στην παραμεθόρια πόλη Bury, ο Starmer είπε: «Φυσικά θα ήμουν έτοιμος να χρησιμοποιήσω» πυρηνικά όπλα», ανέφερε ο δημοσιογράφος Richard Norton-Taylor για τον ιστότοπο Declassified UK.
«Περιτριγυρισμένος από υποψηφίους που ήταν βετεράνοι των ενόπλων δυνάμεων, ο ηγέτης των Εργατικών διπλασίασε: «Είναι ένα ζωτικό μέρος της άμυνάς μας.
Και φυσικά, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσουμε».
Αλλά το βρετανικό στρατιωτικό δόγμα, με το υποτιθέμενο σκεπτικό της «άμυνας του ΝΑΤΟ», επιτρέπει ρητά στη χώρα να ξεκινήσει μια πυρηνική ανταλλαγή.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει μια πολιτική «μη πρώτης χρήσης»», σημειώνει η επίσημη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Κοινοτήτων, που σημαίνει ότι η χώρα επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον αντιπάλων που δεν αντιπροσωπεύουν πυρηνική απειλή.
«Η Ολοκληρωμένη Ανασκόπηση του 2021 ανακοίνωσε ότι οι δεσμεύσεις του 2010 [πυρηνικός αφοπλισμός] δεν μπορούσαν πλέον να εκπληρωθούν λόγω του τρέχοντος περιβάλλοντος ασφαλείας», συνεχίζει το έγγραφο, χωρίς να προσδιορίζει τις συνθήκες που προβάλλει ως δικαιολογία για να ανακοινώσει την επέκταση του πυρηνικού του αποθέματος έως 40%.
«Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε ότι το ανώτατο όριο στο πυρηνικό απόθεμα θα αυξηθεί τώρα και ότι οι πληροφορίες σχετικά με το επιχειρησιακό απόθεμα, τους πυραύλους που έχουν αναπτυχθεί και τις αναπτυγμένες κεφαλές δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες».
«Η ρητορική [του Starmer] ενισχύει το βασικό μήνυμά του: το Εργατικό Κόμμα έχει «αλλάξει»», γράφει ο Norton-Taylor, εξηγώντας τις προσπάθειες του νέου ηγέτη του κόμματος να ξεχωρίσει από τον προηγούμενο ηγέτη Jeremy Corbyn.
Ο Corbyn προκάλεσε την οργή της βρετανικής άρχουσας τάξης για την κριτική του στον δυτικό μιλιταρισμό, επικρίνοντας τον ισραηλινό αποικισμό της Παλαιστίνης και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Ο υπουργός του κοινοβουλίου του Λονδίνου, ξεκαθάρισε κάποτε ο πρώην πρωθυπουργός Tony Blair θα πρέπει να δικαστεί για κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου εάν κριθεί ένοχος για παραβίαση του διεθνούς δικαίου κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μέση Ανατολή.
Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Brown έδειξε ότι τουλάχιστον 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει προσηλωμένο στην επέκταση του πυρηνικού του αποθέματος, απειλώντας να αυξήσει τον παγκόσμιο αριθμό των νεκρών.
«Κάθε υποβρύχιο Trident φέρει οκτώ πυραύλους με μέγιστο αριθμό τις 40 κεφαλές, που περιέχουν περισσότερη δύναμη πυρός από όλες τις βόμβες που ρίφθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι», γράφει ο Norton-Taylor, περιγράφοντας τις δυνατότητες του συστήματος της πυρηνικής «αποτροπής» του Ηνωμένου Βασιλείου.
ΣΟ συγγραφέας προτείνει ότι η διατήρηση του αποθέματος της χώρας μπορεί πράγματι να απειλήσει να υπονομεύσει την εθνική της ασφάλεια ως Ηνωμένο Βασίλειο για εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στο πρόγραμμα, ενώ η ποιότητα ζωής των Βρετανών πέφτει.
Το περιοδικό Atlantic πρόσφατα σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει «μία από τις φτωχότερες χώρες στη Δυτική Ευρώπη», αυξάνοντας την προοπτική εσωτερικής αποσταθεροποίησης και πολιτικής κατάρρευσης καθώς οι πολίτες της εργατικής τάξης συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνησή τους λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντά τους.
Το πυρηνικό πρόγραμμα υπονομεύει επίσης τη βρετανική κυριαρχία καθώς η χώρα βασίζεται στην πυρηνική τεχνολογία των ΗΠΑ.
«Η εξάρτηση της Βρετανίας από τις ΗΠΑ έχει “κατοχυρωθεί” επανειλημμένα», γράφει ο Norton-Taylor, περιγράφοντας μια μυστική συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία βάσης βομβαρδιστικών σε βρετανικό αποικιακό έδαφος στον Ινδικό Ωκεανό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν να εργάζονται για να ανατρέψουν το σκηνικό στη βρετανική πολιτική, διασφαλίζοντας ακόμη ότι και το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει αποικιακό έδαφος των ΗΠΑ.
«Δεν θα περιμένουμε να κάνει (σ.σ. ο Jeremy Corbyn) αυτές τις βάσεις για να αρχίσουμε να πιέζουμε», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo σε μια ηχογράφηση που διέρρευσε με σχόλια που έγιναν σε φιλο-ισραηλινούς ηγέτες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό .
Είναι πολύ επικίνδυνο, πολύ σημαντικό και πολύ δύσκολο όταν έχει ήδη συμβεί», συνέχισε, τονίζοντας ότι ο πρώην διευθυντής της CIA θα εργαστεί στα παρασκήνια για να αποτρέψει την εκλογή του Corbyn.
Το βάθος της παρέμβασης Pompeo μένει να αποκαλυφθεί, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να νικήσουν τον Corbyn και να ενισχύσουν την πολιτική τύχη του νέου ηγέτη των Εργατικών, Keir Starmer.
Ο Starmer ανταπέδωσε τη χάρη, δεσμευόμενος πιστά να εξαπολύσει την πυρηνική εξόντωση σε οποιονδήποτε εχθρό (πραγματικό ή αντιληπτό ως τέτοιον) της δυτικής ηγεμονίας κατόπιν αιτήματος της MI6.
Δεδομένων των συνθηκών και του γεγονότος ότι τα παραπάνω συνέβησαν επί προεδρίας Donald Trump, με την πανηγυρική έλευση του ξανά στον Λευκό Οίκο, ο Starmer,
– καλείται να συνεχίσει να τηρεί την δέσμευσή του, ακόμη και αν αυτό βαρύνει τις αποφάσεις του στην εσωτερική πολιτική εις βάρος της ανακούφισης των Βρετανών από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, για όσο ο Biden παραμένει πρόεδρος και με ό,τι μπορεί να έρθει ως τις 5 Νοεμβρίου στο μέτωπο το πολέμου,
– ή να έρθει σε ρήξη με την Ουάσιγκτον για να τηρήσει υποσχέσεις του προς την Ουκρανία, για νίκη της επί της Ρωσίας, σαμποτάροντας τις προσπάθειες Trump για ειρήνευση, ο οποίος έχει υποσχεθεί πως θα επιφέρει τέλος του πολέμου.
– Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ένα σοβαρό δίλημμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους αμέσως επόμενους μήνες ο Starmer για λόγους που αναλύονται αμέσως παρακάτω, ενώ τους προηγούμενους μήνες στο θέμα «σχέσεις Βρετανίας – ΗΠΑ» ήταν εξαιρετικά φειδωλός στις κουβέντες του.
Η προεκλογική σιωπή Starmer όσον αφορά στις σχέσεις
Ο νέος πρωθυπουργός επέλεξε να αποφύγει, ειδικότερα, να μιλήσει για το πώς θα διαχειριζόταν μια δεύτερη προεδρία του Donald Trump.
Ο Starmer είναι κεντροαριστερός πολιτικός –ο πρώτος που ανέβηκε στην εξουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο για πάνω από μια δεκαετία– επομένως οι απόψεις του δύσκολα ευθυγραμμίζονται με αυτές του Trump.
Αλλά οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ πλησιάζουν και, ανάλογα με το αποτέλεσμα, η σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ θα μπορούσε να φαίνεται πολύ διαφορετική στην άλλη πλευρά και μάλλον η νέα βρετανική κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς να σχεδιάσει την πιθανή επιστροφή του Trump στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025.
Και ενώ ο Starmer έμεινε σιωπηλός δημόσια, αυτός και η κορυφαία ομάδα του προετοιμάζονται στα παρασκήνια εδώ και αρκετό καιρό.
Η επιλογή Lammy και ο χαρακτηρισμός του Trump ως… «ρατσιστή KKK και συμπαθή των Ναζί»
Προσπάθησαν να οικοδομήσουν σχέσεις με πρόσωπα της ηγεσίας των ΗΠΑ, επιλέγοντας την τακτική των Tony Blair, Gordon Braun, επί Bill Clinton τη δεκαετία του 1990.
Εντυπωσιακά, ο Starmer και ο υπουργός Εξωτερικών του, David Lammy, προσπαθούν να οικοδομήσουν σχέσεις και στις δύο πλευρές του διαδρόμου.
Έχουν μιλήσει με Ρεπουμπλικάνους καθώς και με τους Δημοκρατικούς του Biden σε επισκέψεις στις ΗΠΑ.
Ο Lammy, ο οποίος ήταν ο πρώτος μαύρος Βρετανός που σπούδασε στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και εργάστηκε ως δικηγόρος στις ΗΠΑ μετά την αποφοίτησή του, είπε πρόσφατα σε μια ομιλία του ότι η ειδική σχέση είναι «πυρήνας όχι μόνο για τη δική μας εθνική ασφάλεια, αλλά και για την ασφάλεια μεγάλο μέρος του κόσμου».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με παλαιότερα σχόλια που είχε κάνει για τον Trump, είπε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συνεργαστούν «όποιος είναι στον Λευκό Οίκο».
Ο δημοσιογράφος αναφερόταν στην εποχή πριν γίνει υπουργός, όταν ο Lammy αποκάλεσε τον Trump «ρατσιστή KKK και συμπαθή των Ναζί» και είπε ότι θα διαμαρτυρόταν στους δρόμους εάν επιτρεπόταν στον Trump να έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η προσεκτική απάντηση του Lammy στην ερώτηση αντικατοπτρίζει τώρα την πολύ πιο συγκρατημένη γλώσσα του σχετικά με το θέμα από τότε που αρχικά άρχισε να φαίνεται ότι οι Εργατικοί θα μπορούσαν πραγματικά να κερδίσουν την εξουσία και μπορεί να γινόταν μέλος του υπουργικού συμβουλίου, όπως και έγινε.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι χρήσιμο στις ΗΠΑ!
Ο Starmer θα έχει ως στόχο να καταδείξει τη χρησιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμμαχία ΗΠΑ-ΗΒ.
Με τον Biden, αυτό είναι και θα ήταν αν εκλεγεί ξανά στον Λευκό Οίκο ρουτίνα.
Eφόσον όμως, όλα δείχνουν ότι έρχεται ο «τυφώνας Trump» τον Νοέμβριο, ο Starmer θα έπρεπε να αποδείξει αυτή τη χρησιμότητα στους… πέριξ του Trump – γεγονός πιο δύσκολο.
Διπλωματικά, ο Starmer μπορεί να βοηθήσει τις διοικήσεις των ΗΠΑ να διαχειριστούν τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, ενθαρρύνοντας πιο διστακτικά μέλη, όπως η Γερμανία, συγκρατώντας παράλληλα ορισμένα από τα πιο ενεργά μέλη του ΝΑΤΟ που πιέζουν για επέκταση της συμμαχίας.
Δεδομένης της δηλωμένης δέσμευσης του Trump να επαναξιολογήσει τον σκοπό του ΝΑΤΟ, ο Starmer θα χρειαστεί επίσης να συντονιστεί με τους Ευρωπαίους συμμάχους για να αποδείξει τη σημασία του ΝΑΤΟ με τις ΗΠΑ.
Στρατιωτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να επιδείξει πρόθεση να αποκαταστήσει τις ένοπλες δυνάμεις, ειδικά αφού οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο βρετανικός στρατός δεν ήταν πλέον στρατιωτικός εταίρος «ανώτερης βαθμίδας».
Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε σαφές ότι η νέα βρετανική κυβέρνηση ακούει τους Αμερικανούς συμμάχους της, αλλά θα έδειχνε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να αναπτύξει τον στρατό του για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Ο Trump έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην απροθυμία του να αναπτύξει τον αμερικανικό στρατό και στην προσδοκία του ότι οι σύμμαχοι θα φέρουν περισσότερο από το στρατιωτικό βάρος.
Μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου ωστόσο, ο Starmer θα έχει να κάνει με τον Πρόεδρο Biden.
Οι δυο τους συναντήθηκαν στους πρόσφατους εορτασμούς της D-Day και λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Starmer θα συναντήσει ξανά τον Biden, αυτή τη φορά ως πρωθυπουργός σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Όπως κάθε άλλος παγκόσμιος ηγέτης, ο Starmer θα πρέπει να περπατήσει προσεκτικά εδώ.
Δεδομένης της απροκάλυπτης αντιπάθειας του Trump για τον διάδοχό του, η εγγύτητα με την κυβέρνηση Biden δημιουργεί τη δυνατότητα για δυσκολίες όταν προσπαθείτε να οικοδομήσετε καλές σχέσεις με οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση Trump.
Ο Biden ήταν σαφής στις προτεραιότητές του στην εξωτερική πολιτική από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του: ανταγωνισμός με την Κίνα και προστατευτικά κιγκλιδώματα στη σχέση με τη Ρωσία.
Αυτά τα προστατευτικά κιγκλιδώματα πέταξαν όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Biden ήταν σε θέση να συντονίσει τη διεθνή υποστήριξη για την Ουκρανία και είχε ένα σαφές σύνολο προτεραιοτήτων.
Ο Trump έχει ελάχιστη εικόνα για το πώς θα προσεγγίσει εκ νέου την εξωτερική πολιτική.
Έχει δηλώσει ότι θα «τέλειωνε» τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά έδωσε ελάχιστες λεπτομέρειες για το πώς.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι σκοπεύει να σταματήσει τη χρηματοδότηση των αμυντικών προσπαθειών της Ουκρανίας και θέλει οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι να πληρώσουν για να ανανεώσουν τις στρατιωτικές προμήθειες των ΗΠΑ.
Έχει επίσης δεσμευτεί να υποστηρίξει πλήρως τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Hamas στη Γάζα, που υπήρξε σημείο διχασμού στο κόμμα του Starmer από πριν από τις εκλογές.
Δημοκρατικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο αγωνίστηκαν να αντιμετωπίσουν τον Trump κατά την πρώτη του θητεία.
Τυπικά, είτε έπρεπε να αγνοήσουν τις διαμάχες γύρω του είτε να γίνουν απολογητές του Trump.
Η προτίμηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ για τους «ισχυρούς άνδρες»
Θα ήταν σχεδόν αδύνατο για τον Starmer να μιμηθεί αυτούς που κάνουν αυτό που αρέσει περισσότερο στον Trump ανοίγοντας το κόκκινο χαλί και στρώνοντας τους δρόμους με πλήθη που χειροκροτούν.
Η ελευθερία του λόγου στο Ηνωμένο Βασίλειο σημαίνει ότι ο Starmer δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τις διαμαρτυρίες κατά του Trump αν ερχόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο – και τέτοιες διαμαρτυρίες είναι πρακτικά αναπόφευκτες δεδομένου του τι συνέβη την τελευταία φορά που επισκέφθηκε.
Ο Starmer θα έκανε το καλύτερο για να προσπαθήσει να αποφύγει μια κρατική επίσκεψη από τον Trump – η οποία θα περιλάμβανε συνάντηση με τον βασιλιά.
Οι επιπτώσεις του επόμενου έτους για την «ειδική σχέση» είναι σαφείς: η απόδειξη της αξίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι πολύ πιο εύκολη για τον Starmer σε μια προεδρία Biden παρά σε μια προεδρία Trump.
Ο Starmer θα ένιωθε υποχρεωμένος να αντιδράσει ενάντια στη ζημιά που θα έκανε ο Trump στην αξιοπιστία των ΗΠΑ αντί να είναι σε θέση να την υποστηρίξει – αλλά αυτό θα υποβάθμιζε περαιτέρω τη συμμαχία ΗΠΑ-ΗΒ.
Η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προετοιμάζεται για μια σχέση είτε με Ρεπουμπλικανό είτε με Δημοκρατικό πρόεδρο.
Όπως θα συμβεί για πολλούς παγκόσμιους ηγέτες, ο Starmer θα ελπίζει στην προβλεψιμότητα του Biden, ενώ σχεδιάζει την εξωτερική του πολιτική με βάση το σενάριο Trump και όλες τις συνιστώσες που αναφέρθηκαν και τον αντίκτυπό τους στην εσωτερική πολιτική του.
www.bankingnews.gr
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!