Κάθε ευθύνη για τη συνέχιση λειτουργίας του λούνα παρκ στο Πευκοχώρι, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος από τη Βέροια επιχειρεί να απεκδυθεί η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά. Με το υπόμνημα των εξηγήσεων που κατέθεσε στον πταισματοδίκη, «δείχνει» κυρίως την αστυνομία ως υπεύθυνη για τη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να προχωρήσει σε αυτόφωρες συλλήψεις.
Μάλιστα, αναφέρει ότι η ίδια δεν έχει αρμοδιότητα, καθώς αυτή του ελέγχου και των εκδόσεων αδειών την έχει εκχωρήσει στην αρμόδια αντιδήμαρχο, η οποία έχει κληθεί να απολογηθεί στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας. Από την άλλη «αδειάζει» τον αρμόδιο υπάλληλο που είναι προϊστάμενος του τμήματος αναφέροντας ότι δεν την ενημέρωσε ποτέ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η δήμαρχος Κασσάνδρας στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε την Τρίτη στην πταισματοδίκη στην περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου στα Νέα Μουδανιά ουσιαστικά καθιστά κύρια υπεύθυνη για την κατάσταση που διαμορφώθηκε την αστυνομία.
Με φράσεις όπως «μοναδικό ελεγκτικό όργανο στην πράξη είναι η αστυνομία», «ήταν υποχρεωμένη η αστυνομία να κινήσει τη διαδικασία αυτοφώρου» και «ήταν ελλιπής ο έλεγχος από την αστυνομία στο λούνα παρκ» ρίχνει το μπαλάκι της ανεξέλεγκτης κατάστασης στο λούνα παρκ -όπως γράφει το voria.gr- στο τοπικό αστυνομικό τμήμα Κασσάνδρας.
Το ίδιο πράττει και ο αρμόδιος υπάλληλος ο οποίος παρείχε εξηγήσεις την περασμένη Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στην πταισματοδίκη Χαλκιδικής στο Ειρηνοδικείο Κασσανδρείας. «Ο δήμος είναι δέσμιος των υποδείξεων άλλων υπηρεσιών, όπως της αστυνομίας», αναφέρει δηλώνοντας από την πλευρά του τμήματός του αδυναμία ελέγχου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κανείς εκ των δύο πάντως δεν απαντούν στο ερώτημα για ποιον λόγο όλο το διάστημα που είχαν στα χέρια τους το έγγραφο της αστυνομίας ότι το λούνα παρκ δεν προχώρησε σε καμία διαδικασία αδειοδότησης, δηλαδή από τις 9 Ιουλίου, δεν αντέδρασαν.
«Όπως φαίνεται από τα έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία -γράφει το voria.gr- ο δήμος Κασσάνδρας στέλνει έγγραφο στον επιχειρηματία – ιδιοκτήτη του λούνα παρκ την ίδια μέρα που έχασε τη ζωή του ο 19χρονος, δηλαδή στις 19 Αυγούστου, ζητώντας να δώσει εξηγήσεις για ποιον λόγο δεν έχει κάνει γνωστοποίηση, δηλαδή δεν ξεκίνησε καν τη διαδικασία αδειοδότησης.
Για το έγγραφο αυτό, το οποίο δημοσιοποίησε η ίδια η δήμαρχος σε συνεντεύξεις που έδωσε, δεν αναφέρει απολύτως τίποτα στις εξηγήσεις που έδωσε. Όπως δεν αναφέρει και για το πρόστιμο των 10.000 ευρώ που επιβλήθηκε στον ιδιοκτήτη, όπως αποκαλύπτει ο υπάλληλος του τμήματος ελέγχου και αδειοδοτήσεων. Με τη σειρά του ο υπάλληλος δεν έχει προσκομίσει στην πταισματοδίκη τη σχετική αλληλογραφία για τις ενέργειες του δήμου, οι οποίες πάντως ξεκίνησαν μετά τον θάνατο του 19χρονου».
«Έπρεπε να κινηθεί αυτόφωρο»
Η δήμαρχος Κασσάνδρας κινείται σε τρεις άξονες στην υπερασπιστική της γραμμή, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ευθύνη για το γεγονός ότι δεν ελέγχθηκε καθόλου το λούνα παρκ.
Ο πρώτος είναι πως η ίδια έχει μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες του τμήματος ελέγχου κοινοχρήστων χώρων και αδειών καταστημάτων στην αρμόδια αντιδήμαρχο. Εδώ όμως επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία «έχει παράλληλη άσκηση καθηκόντων με την Ελληνική Αστυνομία», την οποία ουσιαστικά αναφέρει πως έχει μόνον η ΕΛΑΣ επειδή ο δήμος δεν διαθέτει δημοτικούς αστυνομικούς καθώς οι 11 που αποφασίστηκε να τοποθετηθούν δεν έχουν προσληφθεί ακόμη. «Μοναδικό ελεγκτικό όργανο στην πράξη αποτελεί η ελληνική αστυνομία», σημειώνει.
Στο κύριο σκέλος των ισχυρισμών της η δήμαρχος Κασσάνδρας αναφέρει ότι η σφράγιση του λούνα παρκ από τον Ιούλιο δεν προχώρησε επειδή η αστυνομία υποβάθμισε το γεγονός λειτουργίας του χωρίς άδεια. «Δεν μνημονεύεται σε κανένα σημείο εάν υφίσταται κίνδυνος για την υγεία και ασφάλεια των χρηστών, επισκεπτών, θεατών ή εργαζομένων», σημειώνει η κ. Χαλκιά, παραπέμποντας ουσιαστικά την ευθύνη στις διωκτικές αρχές ότι δεν έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για να σφραγίσει ο δήμος την εγκατάσταση του λούνα παρκ.
Μάλιστα, προσθέτει ότι η αστυνομία έστειλε το έγγραφο με το ταχυδρομείο γεγονός που δείχνει πως δεν το διαβάθμισε ως σημαντικό. Αντιπαραβάλλει μάλιστα την αντίδραση της ΕΛΑΣ μετά το δυστύχημα όταν στάλθηκε το έγγραφο με τη μορφή του κατ’ επείγοντος χαρακτηριζόταν το λούνα παρκ επικίνδυνο και έτσι ο δήμος προχώρησε στη σφράγιση.
Η δήμαρχος στρέφεται ευθέως ενάντια στις διωκτικές αρχές υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία έπρεπε στην περίπτωση του λούνα παρκ να κινήσει την αυτόφωρη διαδικασία και βασίζεται σε σχετική εγκύκλιο του Αρείου Πάγου. «Ήταν υποχρεωμένη να προβεί σε αυτόφωρη σύλληψη των παραβατών και κατά την κοινοποίηση σε εμάς λειτουργίας της επιχείρησης άνευ γνωστοποίησης», αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημα που κατέθεσε.
Από την άλλη όμως, δεν απαντάει στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο λούνα παρκ λειτουργεί τα τελευταία 15 χρόνια στον ίδιο ακριβώς χώρο, όπου και παλιότερα λειτουργούσε λούνα παρκ με άλλον ιδιοκτήτη. Πρόκειται δηλαδή για ένα σημείο – τοπόσημο στο Πευκοχώρι ως λούνα παρκ.
Εγείρονται ερωτήματα όταν αναφέρει πως δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα οι υπηρεσίες της για το λούνα παρκ του Πευκοχωρίου, όταν το αδειοδοτούν και φέτος λειτουργούσε κανονικά από τον Μάιο. Ακόμη η κ. Χαλκιά δεν έχει αναφέρει καθόλου την παράλληλη λειτουργία –και μάλιστα με την ίδια άδεια τα προηγούμενα χρόνια– του δεύτερου, μικρότερου λούνα παρκ, ιδιοκτησίας του ίδιου επιχειρηματία, σε άλλο σημείο του παραλιακού δρόμου του Πευκοχωρίου.
Ο υπάλληλος και οι εκατοντάδες άδειες
Ο τρίτος άξονας της υπερασπιστικής γραμμής της δημάρχου είναι ότι η ίδια δεν ενημερώθηκε για την αποστολή του εγγράφου της αστυνομίας από τον αρμόδιο διοικητικό υπάλληλο. Προσθέτει πάντως ότι ο συγκεκριμένος είναι μόνος στο τμήμα και έχει να διαχειριστεί τις άδειες 1.700 καταστημάτων.
Όπως γράφει το voria.gr «διατηρώντας την τακτική του μαστιγίου και του καρότου, αφήνει να εννοηθεί ότι εάν την ενημέρωναν οι υπηρεσίες της μπορεί να αντιδρούσε διαφορετικά, όμως δίνει ελαφρυντικά στον υπάλληλο για τον φόρτο εργασίας. Πάντως δεν εξηγεί πώς είναι δυνατόν οι υπηρεσίες να ενεργοποιήθηκαν διενεργώντας ελέγχους που ξεκίνησαν μετά τα μέσα Αυγούστου.
Αλλά και ο αρμόδιος προϊστάμενος του τμήματος αδειοδοτήσεων και ελέγχου του δήμου στις λιτές εξηγήσεις που έδωσε στην πταισματοδίκη αναφέρει πως «ο δήμος κατά την επιβολή κύρωσης, ενεργεί με δέσμια αρμοδιότητα και βάσει της υπόδειξης των ελεγκτικών αρχών, στην προκειμένη περίπτωση του οικείου Α.Τ. το οποίο και χαρακτηρίζει την παράβαση».
Είναι γεγονός πάντως ότι και η στάση της αστυνομίας προκαλεί ερωτήματα όταν έγινε ο έλεγχος του λούνα παρκ. Έμπειροι αξιωματικοί έλεγαν πως σε τέτοιες περιπτώσεις έπρεπε να ενημερωθεί άμεσα ο εισαγγελέας προκειμένου να σχηματιστεί δικογραφία. Τόνιζαν ότι σε τέτοιες εγκαταστάσεις υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας που αφορούν κυρίως παιδιά.
Οι αστυνομικοί έπρεπε να γνωρίζουν την εγκύκλιο της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2014, αμέσως μετά τον θάνατο 13χρονου σε λούνα παρκ στο Ελληνικό και τον σοβαρό τραυματισμό της 9χρονης αδερφής του. Τότε ζητήθηκε στους ελέγχους που γίνονται να τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία ειδικά όταν οι εγκαταστάσεις λειτουργούν χωρίς άδεια και να ζητείται η σφράγιση».
Πηγή: Voria.gr
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!