Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Η Βραζιλία πνίγεται από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών

Η Βραζιλία πνίγεται από τον καπνό των δασικών πυρκαγιών


Η Βαλντέρες Λογιόλα αναγκάστηκε να αλλάξει τις συνήθειές της: «Όταν βγαίνω, φοράω τη μάσκα μου», δήλωσε η 70χρονη κάτοικος της Μπραζίλια. Αιτία; Η ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται στη Βραζιλία.

Εδώ και εβδομάδες η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι αντιμέτωπη με τεράστιες δασικές πυρκαγιές, οι οποίες τις περισσότερες φορές προκαλούνται από ανθρώπους, όμως επιδεινώνονται λόγω της ακραίας ξηρασίας που πλήττει τη Βραζιλία και η οποία συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωτεύουσα είναι εδώ και ημέρες καλυμμένη από ένα σύννεφο καπνού. Περίπου 40 σχολεία αναγκάστηκαν κάποια στιγμή τις τελευταίες ημέρες να αναστείλουν τη λειτουργία τους, ενώ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μπραζίλια έχει εικοσαπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που ζητούν βοήθεια για αναπνευστικά προβλήματα.

Το σύννεφο τοξικού καπνού καλύπτει μεγάλο τμήμα της χώρας, «έως το 80%» την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την ερευνήτρια Κάρλα Λόγκο του ινστιτούτου διαστημικών ερευνών (INPE).

Για πρώτη φορά μετά την πανδημία covid-19 οι μάσκες έχουν επιστρέψει και στο Πόρτο Βέλιο και άλλες πόλεις στην επαρχία Αμαζόνας, όπου το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου είναι αντιμέτωπο με «τις χειρότερες πυρκαγιές εδώ και δύο δεκαετίες», σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ το Σάο Πάολο, η πιο πολυπληθής πόλη της Λατινικής Αμερικής, βρέθηκε επανειλημμένα πρώτο στον κατάλογο με τις πόλεις με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία IQAir, με έδρα την Ελβετία που ειδικεύεται στην παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα.

Τουλάχιστον το 40% των κατοίκων του Σάο Πάολο δηλώνει ότι η υγεία του «επηρεάστηκε πολύ» από τον καπνό, όπως και το 29% των κατοίκων του Ρίο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε πριν μερικές ημέρες από το ινστιτούτο Datafolha.

Στα φαρμακεία οι πωλήσεις κολλυρίων και φυσιολογικού ορού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εισπνοή τοξικού καπνού που προέρχεται από τις πυρκαγιές μπορεί να είναι τόσο βλαπτική όσο το να καπνίζει κανείς τέσσερα με πέντε τσιγάρα την ημέρα.

«Η τάση είναι αυτή η κατάσταση να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο», εξήγησε η Εβανγκελίνα Αραούχο, γιατρός και πρόεδρος του Institut Air, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που μάχεται για τον καθαρό αέρα.

Η ανησυχία των Βραζιλιάνων είναι έκδηλη. Σύμφωνα με το Google Trends οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο με όρους όπως «ποιότητα αέρα» ή «καθαριστής αέρα» έχουν εκτιναχθεί.

Ο αριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η χώρα δεν ήταν «100% προετοιμασμένη» για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των πυρκαγιών, κυρίως σε τοπικό επίπεδο.

Μόνο το 1,7% των κοινοτήτων διαθέτουν σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κατήγγειλε η Αραούχο. Και λιγότερο από το ένα τέταρτο των σταθμών αυτών μπορεί να μετρήσει το επίπεδο των μικροσωματιδίων (PM2,5) που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα.

Στη Βραζιλία το όριο για τα PM2,5 που έχουν θέσει οι αρχές είναι τα 60 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τέσσερις φορές πάνω από το συνιστώμενο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που κατήρτισε η κυβέρνηση, η χώρα θα χρειαστεί περισσότερα από 20 χρόνια για να συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα, τόνισε η Αραούχο.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του επί 32 χρόνια ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, τονίζοντας πως θα συνεχίσει να μάχεται το Ισραήλ. Είχε προηγηθεί η...

Κόσμος

Η δολοφονία του Χασάν Νασράλα έχει προκαλέσει οργή στο Ιράν, με τον Αλί Χαμενεΐ να προειδοποιεί ότι το Ισραήλ θα μετανιώσει πικρά για την...

Αθλητικά

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το απόγευμα του Σαββάτου (28/9) την προετοιμασία του ενόψει του αυριανού (29/9, 21:30) μεγάλου αγώνα με την ΑΕΚ στην «OPAP Arena»...

Ελλάδα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στις Στροφάδες. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το...