Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Η αγορά ελαιολάδου στο Βέλγιο

Η αγορά ελαιολάδου στο Βέλγιο


Η αγορά ελαιολάδου στο Βέλγιο έχει παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι το Βέλγιο δεν είναι χώρα παραγωγός ελαιολάδου. Μια έκθεση της Euromonitor για το 2023 αναφέρει ότι η αξία των βρώσιμων ελαίων στο Βέλγιο ανέρχεται σε 184 εκατομμύρια ευρώ, με το ελαιόλαδο να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αξίας, φθάνοντας τα 83,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η μελέτη που πραγματοποίησε το Οικονομικό και Εμπορικό Γραφείο της Ισπανικής Πρεσβείας στις Βρυξέλλες αποκάλυψε ότι η Ισπανία είναι η κύρια χώρα προέλευσης εισαγωγών ελαιολάδου στο Βέλγιο. Παρόλα αυτά, αυτές οι εισαγωγές γίνονται χύμα και συσκευάζονται τοπικά.

Αν και η γαστρονομική κουλτούρα του Βελγίου έχει παραδοσιακά επηρεαστεί από την κατανάλωση βουτύρου, η κατανάλωση ελαιολάδου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Παράγοντες όπως οι ευρωπαϊκές εκστρατείες ενημέρωσης για τα οφέλη της υγείας από το ελαιόλαδο και η αύξηση του πληθυσμού σε χώρες που αυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική, έχουν συμβάλει σε αυτήν την αλλαγή.

Μια τοπική μελέτη τιμών σε υπεραγορές και τοπικά καταστήματα έδειξε ότι, παρά την παρουσία του ισπανικού ελαιολάδου στο Βέλγιο, δεν είναι αρκετά δημοφιλές. Ελληνικά και ιταλικά ελαιόλαδα τείνουν να ρίχνουν στη σκιά το ισπανικό προϊόν ως γκουρμέ ελαιόλαδο, μερικώς λόγω του τρόπου που παρουσιάζεται η προέλευση του ελαίου στα προϊόντα. Ενώ το ισπανικό ελαιόλαδο χρησιμοποιείται κυρίως σε ιδιωτικές ετικέτες μάρκας, η ιταλική ή ελληνική προέλευση ξεχωρίζει ως παράγοντας που αυξάνει την τιμή του προϊόντος.

Παρά τις προκλήσεις, οι προοπτικές για τον τομέα είναι ευνοϊκές, με μια αυξανόμενη τάση στην κατανάλωση που οδηγείται από την προώθηση του ελαιολάδου ως υγιεινού προϊόντος. Ωστόσο, η επέκτασή του εξαρτάται από μακροπρόθεσμες δυνατότητες παραγωγής, οι οποίες ενδέχεται να επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή.

Συνολικά, η βελγική αγορά προσφέρει ευκαιρίες για τις ισπανικές εταιρείες στον τομέα του ελαιολάδου, αν και η αντικατάσταση των ιταλικών παραγωγών στο υψηλής ποιότητας τμήμα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Παρόλο που το ισπανικό λάδι καταναλώνεται πιο συχνά, η διανομή του υπό ιδιωτικές ετικέτες περιορίζει την ορατότητά του σε σύγκριση με άλλους ανταγωνιστές.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα δύο αγώνες για την τρίτη και τελευταία ημέρα της πρεμιέρας της League Phase του Champions League. Η Μπενφίκα,...

Πολιτική

Για την αντιμετώπιση της απειλής του οργανωμένο εγκλήματος, «οι σπασμωδικές, μονομερείς ενέργειες δεν λειτουργούν, απαιτούνται λύσεις που να προωθούν τον δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης,...

Αθλητικά

Ανακοίνωση, μέσω της οποίας γνωστοποίησε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι φίλαθλοί της να προμηθευτούν εισιτήριο για το εκτός έδρας ματς με...

Τεχνολογία

Περίπου 30 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η γιγάντια αμερικανική Meta (Facebook και Instagram), αλλά και ερευνητές και Ενώσεις, καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να «αποσαφηνίσει»...