Λίγες μόνο ώρες πριν την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα και την εξαπόλυση ρωσικού ανθρωποκυνηγητού, ένας Αμερικανός ναύαρχος προειδοποιούσε τους πολιτικούς του προϊσταμένους για μια άλλη απειλή κατά της ίδιας του της χώρας.
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το μακελειό στη Μόσχα
«Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι δεν έχουμε αντιμετωπίσει μια τέτοια απειλή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» θα έλεγε ο ναύαρχος Τζων Ακουϊλίνο, στα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας στις 21 Μαρτίου, στην αποχαιρετιστήρια ακρόασή του καθώς πρόσφατα αντικαταστάθηκε από τον Σάμιουελ Παπάρο στα ηνία της Διοίκησης Ειρηνικού-Ινδικού (INDOPACOM).
Ο υπ’ αριθ. ένα κίνδυνος για τις ΗΠΑ είναι η Κίνα, καθώς οι ενέργειές της γίνονται πολύ πιο συγκρουσιακές, η ρητορική της είναι πιο ξεκάθαρη. Έχουν πλέον διατυπώσει ότι ο σχηματισμός Second Thomas Shoal είναι έδαφος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».
Σημειώνεται ότι το Second Thomas Shoal, γνωστό και ως Ayungin Shoal, Bãi Cỏ Mây και Rén’ài Jiāo, είναι ένας βυθισμένος ύφαλος στα νησιά Spratly της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, 105 ναυτικά μίλια δυτικά του Palawan, Φιλιππίνες. Είναι ένα αμφισβητούμενο έδαφος και διεκδικείται από πολλά κράτη.
Ειδικότερα, ο Τζων Ακουϊλίνο προειδοποίησε ότι το Πεκίνο συνεχίζει την «επιθετική στρατιωτική του συγκέντρωση, τον εκσυγχρονισμό και τις επιχειρήσεις εξαναγκασμού στη γκρίζα ζώνη», όλα δείχνουν συντείνουν στην εντολή του προέδρου Xi Jinping να είναι «έτοιμος να εισβάλει στην Ταϊβάν έως το 2027» είπε.
Αν και η Κίνα έχει ήδη ανακοινώσει την αύξηση του αμυντικού της προϋπολογισμού στα 222 δισ. δολ. –δηλαδή ούτε το 1/3 του αμερικανικού- ο Ακουϊλίνο συμφωνεί με άλλους αναλυτές που που έχουν υποστηρίει ότι οι πραγματικές αμυντικές δαπάνες της Κίνας είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερες.
«Αύξησαν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους κατά 7,2% φέτος, για τρία συνεχόμενα χρόνια τον αύξησαν και δεν είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για έναν πολύ διαφανή αριθμό», είπε ο Ακουϊλίνο.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι στην πραγματικότητα ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα απ’ ό,τι λένε».
O Αμερικανός ναύαρχος προειδοποιεί για την μεγάλη παραγωγική ικανότητα της Κίνας. «Δέκα περισσότερα πλοία, πολεμικά πλοία υψηλής τεχνολογίας μόνο φέτος, καταδρομικά, αντιρτοπιλικά. Παραγωγή πλήρους ρυθμού για J-20, αυξημένα δορυφορικά συστήματα πυραυλικών συστημάτων. Για μένα, αυτή είναι η μέτρηση [της κινεζικής ισχύος]».
«Το βλέπουμε από τα κράτη του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, περισσότερα από αυτά πρόκειται να κάνουν στρατιωτικά στον Ειρηνικό», είπε ο Ακουϊλίνο. «Η κεντρική θέση της [Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας] είναι σημαντική για την περιοχή και δεν είναι ότι δεν το βλέπουν. Είναι μια ανησυχία σχετικά με το να μιλάμε ανοιχτά και να κινδυνεύουμε να ακολουθήσουμε τη Κίνα, τον οικονομικό καταναγκασμό και άλλες συμπεριφορές που θα επηρεάσουν αρνητικά το κράτος μας».
Ο Ακουϊλίνο πρόσθεσε ότι κινεζική πολεμική αεροπορία «θα γίνει σύντομα η μεγαλύτερη Πολεμική Αεροπορία στον κόσμο», παρά την τελευταία αξιολόγηση του Πενταγώνου που αναφέρει ότι η χώρα διαθέτει πολύ λιγότερα μαχητικά αεροσκάφη από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.
Για παράδειγμα οι Κινέζοι αναβάθμισαν το μαχητικό Chengdu J-20, την απάντηση της Κίνας στο Lockheed Martin F-22.
Ο Ακουϊλίνο τόνισε ότι την «συμπεριφορά εκφοβισμού» της χώρας που εκτείνεται από την Ινδία έως τη Μαλαισία και το Βιετνάμ και υπενθυμίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ να ανανταποδώσουν σύμφωνα με τη συμφωνία αμυντικής συνθήκης.
«Η πυρπόληση των Φιλιππίνων, συμμάχων μας, ο εμβολισμός των πλοίων τους και η αποτροπή της ικανότητάς τους να ανεφοδιάζουν τους ναύτες τους στη Sierra Madre, καθώς και ο περιορισμός της ικανότητάς τους να χρησιμοποιούν τους πόρους της ΑΟΖ τους είναι όλα αντίθετα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Ακουϊλίνο.
«Συνεχίζουμε να διατυπώνουμε ότι το Άρθρο 5 της συνθήκης αμοιβαίας άμυνας ισχύει εάν οι Φιλιππίνες, ως σύμμαχοί μας, δεχτούν επίθεση».
Σίγουρα, ο Αμερικανός ναύαρχος δεν έβρισκε ευήκοα ώτα στα γεράκια της Ουάσινγκτον.
Πηγή: in.gr
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!