Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Ζυμαρόπιτα με σπαράγγια | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ζυμαρόπιτα με σπαράγγια | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κλασική ηπειρώτικη πίτα, γνωστή και ως «κασόπιτα» (από τη λέξη «κάσα», που στα βλάχικα σημαίνει τυρί) ή «χυτή» (επειδή είναι ένας χυλός που χύνεται στο ταψί). Γίνεται με τα πιο απλά υλικά –αλεύρι, γάλα, τυρί, λάδι– και μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το βραδινό. Εδώ δίνουμε μια διαφορετική εκδοχή, πιο πλουμιστή, ανοιξιάτικη και γιορτινή, για το πασχαλιάτικο τραπέζι. Στα υλικά της έχουμε προσθέσει μπόλικα σπαράγγια και μυρωδικά. Δεν λείπει φυσικά το σήμα κατατεθέν της ζυμαρόπιτας: το τυρί φέτα.

30′ προετοιμασία, 50′ ψήσιμο, 15′ αναμονή, Σύνολο: 1 ώρα και 35′

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 36 εκ.

Διαδικασία

  1. Για την ζυμαρόπιτα με σπαράγγια ξεκινάμε και ζεματίζουμε τα σπαράγγια μέσα σε αλατισμένο νερό που βράζει για 2 λεπτά.
  2. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε αμέσως μέσα σε μπολ που έχουμε γεμίσει με νερό και πάγο, για να κρυώσουν γρήγορα και να διατηρήσουν το ζωηρό πράσινο χρώμα τους.
  3. Κρατάμε 5 από τα σπαράγγια για την επιφάνεια της πίτας και τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  5. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί περίπου 36 εκ.
  6. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα σπαράγγια με τον δυόσμο, το ξύσμα λεμονιού και το εστραγκόν.
  7. Αλατοπιπερώνουμει, προσθέτουμε τη μισή φέτα, τα αυγά, το μισό λάδι και το ξινόγαλο και ανακατεύουμε.
  8. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο είδη αλευριού με 1 κουτ. γλυκού αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα των σπαραγγιών.
  9. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά, ώστε να σχηματιστεί ένας χυλός.
  10. Βάζουμε το ταψί να ζεσταθεί καλά στον φούρνο και αδειάζουμε μέσα τον χυλό.
  11. Απλώνουμε καλά με μια κουτάλα.
  12. Κόβουμε τα 5 σπαράγγια που κρατήσαμε στην άκρη κατά μήκος στη μέση και τα τοποθετούμε από πάνω.
  13. Σκορπίζουμε την υπόλοιπη φέτα, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περί- που 45-50 λεπτά, ώσπου η πίτα να ξεκολλάει από τις άκρες του ταψιού.
  14. Τη βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λιγάκι και την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.

Πηγή: gastronomos.gr

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Ελλάδα

Με μία τρυφερή φωτογραφία διάλεξε να στείλει στα social media το «τελευταίο αντίο» στον πατέρα της, Ντίνο Καρύδη, που έφυγε από τη ζωή την...

Οικονομία

του Pascal Riché (*) Είναι περίεργη η απήχηση που μπορεί να έχει ένας νεολογισμός, δεκαετίες μετά την πρωτοεμφάνισή του. Το 1970, για να κοροϊδέψουν...

Μαγαζίνο

Μια φοβερή στιγμή περίμενε όλους τους φίλους του μπάσκετ που βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας το απόγευμα της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου, έχοντας τη δυνατότητα...

Κόσμος

Ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκάλεσε ο τυφώνας Γιάγκι στη Μιανμάρ διπλασιάστηκε, φθάνοντας τους 226 νεκρούς, ενώ άλλοι...