Μιλώντας για τα συγκεκριμένα μέτρα που χρειάζονται, ο κ. Τσιόδρας ζήτησε να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε τρία επίπεδα: «Πρώτον, πρέπει να λάβουμε πολύ καλύτερα μέτρα πρόληψης.
Δεύτερον, πρέπει να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο όταν συμβαίνει. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικούς πόρους γι’ αυτό το σκοπό με περισσότερα από 2 δισ για το πρόγραμμα “Αιγίς”. Και επειδή καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοιας έκτασης φαινόμενα, χρειάζεται η ενίσχυση της συνεργασίας μέσω του RescEu.
Τρίτον, οι πολίτες που έχουν καταστραφεί λόγω αυτών των ακραίων φαινομένων, μάς χρειάζονται δίπλα τους. Πρώτο μέλημα είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αλλά κι εκείνοι που έχουν χάσει τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους, θέλουν τη στήριξή μας».
Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, με μεγάλες πυρκαγιές είτε με ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν θα αποτελούν πλέον εξαιρέσεις όπως στο παρελθόν, αλλά τη νέα κανονικότητα.
Και πρόσθεσε: «Όταν οι καιροί αλλάζουν, πρέπει να αλλάζουμε κι εμείς για να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις. Η Ευρώπη είναι πρωτοπόρος στην πράσινη μετάβαση, αλλά μέχρι να πετύχει τον στόχο και να αντιστρέψει την πορεία επιβάρυνσης του κλίματος, οφείλει να προετοιμαστεί καλύτερα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα. Προφανώς, δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τα ακραία φαινόμενα. Μπορούμε όμως να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές τους».
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!