Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ελλάδα

Ζέτα Μακρή για Ίμβρο και Τένεδο: Το παρελθόν δεν αλλάζει αλλά πρέπει να κοιτάμε μπροστά

Ζέτα Μακρή για Ίμβρο και Τένεδο: Το παρελθόν δεν αλλάζει αλλά πρέπει να κοιτάμε μπροστά


Η Ίμβρος και η Τένεδος πάντα μιλούσαν Ρωμέικα και πάντα πίστευαν στο θεό που πίστευαν οι Έλληνες από την αρχαιότητα έως σήμερα, σημείωσε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέτα Μακρή, σημειώνοντας ότι οι ρίζες του δέντρου είναι βαθιές, αλλά τα κλαδιά του πολλές φορές κόπηκαν άδικα.

Μιλώντας στο συνέδριο «Ίμβρος και Τένεδος – Νόστος και Προοπτική», η κυρία Μακρή τόνισε ότι οφείλουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τον νόστο και την προοπτική της ρωμιοσύνης.

Αναφέρθηκε τη συστηματική προσπάθεια εκδίωξης των Ελλήνων από την Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο με απαγορεύσεις και απειλές, αρπαγές περιουσιών, απαγόρευση χρήσης ελληνικών, από το τουρκικό κράτος,  που δημιουργούσαν εφιαλιτική κατάσταση

Σημείωσε ότι ο φόρος περιουσίας στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο ισχυρό χτύπημα για όλες τις μη μουσουλμανικές κοινότητες και έπληξε ιδιαίτερα τους Ρωμιούς.

Η Συνθήκη της Λωζάννης και η Τουρκία

Η Τουρκία, όπως η είπε η υφυπουργός,  καταπάτησε τη συνθήκη της Λωζάννης εκμεταλλευόμενη τη δεινή θέση της Ελλάδος που βρισκόταν αντιμέτωπη με το προσφυγικό ζήτημα, την ιταλική επιθετικότητα στο Ιόνιο που είχε κορυφωθεί με την κατάληψη της Κέρκυρας και την αμφισβήτηση των συνόρων από τη Βουλγαρία.

Για να υπογραμμίσει ότι συχνά η μοίρα των νησιών της Ίμβρου και της Τενέδου πιο σκληρή από αυτή των Ρωμιών της Πόλης.

Χαρακτήρισε σταθμό στην εκδίωξη των Ρωμιών, το 1964, όταν τέθηκε το πρόγραμμα διάλυσης, που δεν ανακοινώθηκε γιατί παραβίαζε τη συνθήκη της Λωζάνης.

Η Μακρή υπενθύμισε ότι οι Ίμβριοι αγαπούν τέχνες και πολιτισμό και μπορούν να ζήσουν χωρίς ψωμί αλλά όχι χωρίς γράμματα. Για να υπενθυμίσει ότι σε όλα τα χωριά του νησιού το 19ο αιώνα, υπήρχαν σχολεία και σε αυτά φοιτούσαν και τα κορίτσια, κάτι πρωτοποριακό για την εποχή.

Όπως είπε το ’50 είναι μία σύντομη περίοδος που οι κοινότητες πήραν μία σύντομη ανάσα και έδωσε πολλούς καρπούς.

Κοιτάμε μπροστά

«Το παρελθόν δεν αλλάζει και χωρίς να ξεχνάμε όσα έγιναν να κοιτάμε μπροστά» σημείωσε η Μακρή τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνουμε όμηροι των τραυμάτων του παρελθόντος αλλά από αυτά να αντλήσουμε διδάγματα και δύναμη για να προχωρήσουμε.

Υπενθύμισε ότι το 2013 με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά ξαναλειτούργησε το ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο, για να προσθέσει ότι Υπουργός Παιδείας ήταν ο Κ. Αρβανιτόπουλος και  ΥΠΕΞ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Οφείλουμε να θυμόμαστε και να ευχαριστούμε σημείωσε.

Κλείνοντας η Ζέτα Μακρή τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί κοινό στόχο των κατοίκων της Ίμβρου ανεξαρτήτως θρησκεύματος και όλοι ζουν με τις ίδιες αγωνίες, ενώ υπογράμμισε ότι το Αιγαίο πρέπει θάλασσα ειρήνης που ενώνει.



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αυτοκίνητο

Την ευθύνη του σχεδιασμού και της παρακολούθησης της εμπορικής στρατηγικής της KOSMOCAR και του Δικτύου της ανέλαβε ο έμπειρος μάνατζερ Αριστείδης Αραβανής. Η KOSMOCAR...

Αυτοκίνητο

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Εκεί που νομίζαμε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα μπορούσε να γίνει πιο πολυπληθής, ένας άλλος παίκτης θέλει να μπει στο παιχνίδι....

Αθλητικά

Επίδειξη δύναμης απέναντι στη Μπεσκίκτας έκανε ο Άγιαξ με το εμφατικό 4-0 στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» επί της Μπεσίκτας (το πιο ευρύ σκορ τη...

Οικονομία

Τα καθαρά κέρδη των μετόχων του Ομίλου προσαρμοσμένα για μη λειτουργικά αποτελέσματα σημείωσαν αύξηση 20,1% κατά το Α’ Εξάμηνο του 2024 και ανήλθαν στα...