Για πρώτη φορά στο Εφετείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο δευτεροβάθμιο δικαστήριο της χώρας, που λειτουργεί από το έτος 2000, όπου καθημερινά εισέρχονται από τρεις έως πέντε χιλιάδες πολίτες, έγινε οργανωμένη άσκηση πυρασφάλειας για την προστασία δικαστών, εισαγγελέων, δικαστικών υπαλλήλων, δικηγόρων, αστυνομικών και κοινού.
Στην Ελλάδα η δεύτερη αιτία βίαιου θανάτου εν καιρώ ειρήνης είναι η πυρκαγιά
Με πρωτοβουλία της Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου της Αθήνας, με επικεφαλής την πρόεδρο εφετών Σοφία Λιγνού και μέλη του εφέτες Δημήτρη Κοντόπουλο και Κώστα Σαργιώτη, τους τελευταίους δύο μήνες έχουν σχεδιαστεί και προγραμματιστεί μια σειρά από διαδικασίες για τη βελτίωση της ασφάλειας του κτιρίου και τη θωράκιση από διάφορους κινδύνους όλων ανεξαιρέτως των λειτουργών της Θέμιδας, των εργαζομένων και των πολιτών.
Το πρώτο σημαντικό βήμα, που αποτυπώνει και την πρόθεση της διοίκησης του Εφετείου, να πραγματώσει τον σχεδιασμό έγινε σήμερα με την άσκηση πυρασφάλειας που πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο όροφο του δικαστικού μεγάρου.
Στην πρώτη άσκηση συμμετείχε ειδική ομάδα που συστήθηκε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή δικαστικών υπαλλήλων από κάθε όροφο του Εφετείου, της Εισαγγελίας Εφετών και του Δικαστηρίου Ανηλίκων. Παρόντες ήταν επίσης και μέλη του νεοσύστατου θεσμού της Δικαστικής Αστυνομίας που έχουν την ευθύνη των ακροατηρίων .
Στην αίθουσα δικαστών του δεύτερου ορόφου του Εφετείου της Αθήνας είχε στηθεί ένας προτζέκτορας στον οποίο προβλήθηκαν χρήσιμα στοιχεία για τις πυρκαγιές τα οποία εξηγήθηκαν από τον Αλέξανδρο Μεσημερτσή, Αντιπύραρχο, Διοικητή 4ου Π.Σ Αθηνών ο οποίος είχε αναλάβει και τον ρόλο του εκπαιδευτή.
«Έχουμε ζήσει τον ανθρώπινο πόνο και την καταστροφή»
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος υπηρετεί στον επιχειρησιακό τομέα, όπως είπε στην εισαγωγή ήταν και στην πυρκαγιά στο Μάτι.
«Έχουμε ζήσει τον ανθρώπινο πόνο και την καταστροφή. Βλέπουμε ανθρώπους καμένους» είπε απευθυνόμενος στους εκπαιδευόμενους από το Εφετείο δίνοντας τους χρήσιμα στοιχεία.
Όπως εξήγησε, μάλιστα, με βάση τα στοιχεία στην Ελλάδα, η δεύτερη αιτία βίαιου θανάτου εν καιρώ ειρήνης είναι η πυρκαγιά, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πόσο αναγκαίο είναι σε μια δημόσια υπηρεσίας όπως το εφετείο της Αθήνας όπου σε καθημερινή βάση εισέρχονται περίπου τρεις με πέντε χιλιάδες πολίτες και εργάζονται περισσότεροι από πεντακόσιους δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους είναι χρήσιμο να υπάρχει η αναγκαία πυροπροστασία αλλά και η γνώση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου τέτοιου κινδύνου.
Ο αξιωματικός της πυροσβεστικής υπηρεσίας επεσήμανε πόσο μεγάλο είναι το θερμικό φορτίο που υπάρχει στο Εφετείο της Αθήνας με τόσες δικογραφίες, ιδιαίτερα στον τρίτο όροφο που υπάρχει το αρχείο.
Το σημερινό είναι ένα πρώτο βήμα, πρόσθεσε, και αναφέρθηκε στην πρόεδρο της Τριμελούς Διεύθυνσης του Εφετείου της Αθήνας, που είναι ιδιαίτερα δραστήρια και έχει ξεκινήσει όλη αυτή την προσπάθεια για τη βελτίωση της πυρασφάλειας του Εφετείου.
Κλείνοντας, ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής επισήμανε ότι το Εφετείο και ο Άρειος Πάγος μαζί με τον Πύργο των Αθηνών και τον Πύργο του Πειραιά είναι από τα καλύτερα κτίρια με αντισεισμική αντοχή και προστασία.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!