Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ευλογημένη η Πελοπόννησος για το ελαιόλαδο – Έχει 5 μέρη που παράγουν το καλύτερο στην Ευρώπη!

Ευλογημένη η Πελοπόννησος για το ελαιόλαδο – Έχει 5 μέρη που παράγουν το καλύτερο στην Ευρώπη!


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η Πελοπόννησος είναι, μάλλον, η πιο ευλογημένη περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχοντας ένα ιδιαίτερο μείγμα οθωμανικής επιρροής και φραγκολεβαντίνικης, αλλά και μια γεωμορφολογία που της χαρίζει πληθώρα ομορφιάς διαφορετικού τύπου. Συνήθως αποθεώνεται για τα μέρη της που είναι θαύματα της φύσης, όπως ο Μυστράς, η Καρδαμύλη, το Λιμένι, το Γύθειο, η Μάνη, η Βοϊδοκοιλιά, το Taste Atlas τώρα εστιάζει αλλού.

Όπως γράφει το intronews.gr, η Πελοπόννησος είναι η Νο1 περιοχή στην Ελλάδα και, πιθανότατα, στην Ευρώπη, σε λάδι και έχει μπόλικες περιοχές που διεκδικούν κάθε χρόνο τον τίτλο του καλύτερου. Αυτός βέβαια έχει καπαρωθεί για δεκαετίες από τη Μεσσηνία, από την Καλαμάτα, και δικαιολογημένα είναι η πρώτη στην αναφορά του Taste Atlas.

Πελοπόννησος: Οι 5 περιοχές με το καλύτερο λάδι

Καλαμάτα

Αναμενόμενα το κορυφαίο λάδι στην Ελλάδα, σύμφωνα με την λίστα, αφού η Μεσσηνία είναι ένα ορόσημο για την Πελοπόννησο. Το αφιέρωμα τονίζει πως το λάδι είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν των ντόπιων, σημαντικό για την τοπική οικονομία, φτιαγμένο από κορωνέικη ποικιλία ελιάς, σε μείξη κατά 5% με ελιά ποικιλίας «Μαστοειδής». Το τελικό αποτέλεσμα φέρνει ένα κιτρινοπράσινο λάδι, σχετικά πικρό, με άρωμα πράσινου φρούτου.

Φοινίκι Λακωνίας

Το λάδι στο Φοινίκι φτιάχνεται από 70% κορωνέικη ποικιλία, 25% αθηνολιά και 5% ασπρολιά και η ποιότητα του οφείλεται στο ιδιαίτερο έδαφος και χώμα της περιοχής. Το άρωμά του περιγράφεται στο Taste Atlas ως φρουτώδες και πιπεράτο, με μια αίσθηση φρεσκοκομμένου γρασιδιού. Η κατάλληλη στιγμή για να γίνει η απόσταξη, είναι όταν οι ελιές έχουν ένα κιτρινοβιολετί χρώμα.

Ολυμπία

Σε μια περιοχή με λόφους, φτιάχνεται το λάδι της Ολυμπίας, με 90% ποικιλία κορωνέικη και 10% κολλυρέικη. Οι καλύτερες ελιές συλλέγονται μετά το όργωμα και γίνεται η απόσταση σε ειδικούς φυγόκεντρους μύλους και έχει έντονο άρωμα ώριμης ελιάς, λίγο φρουτώδες, ελαφρώς πικάντικο και πικρό, με παχιά ιξώδη υφή.

Λακωνία

Το λάδι «Λακωνία» περιέχει ποικιλία κορωνέικη, κουτσουρελιά, αθηνολιά και ασπρολιά. Το εξαίρετο κλίμα και η εξαίρετη ποιότητα του εδάφους, ευνοούν την παραγωγή της ελιάς, η οποία έχει ένα πράσινο-χρυσό χρώμα και φρουτώδες άρωμα.

Πέτρινα Λακωνίας

Η κορωνέικη ποικιλία φέρνει αυτό το απόσταγμα λαδιού στο χωριό Πέτρινα στη Λακωνία, όπου παράγονται ετησίως 300 τόνοι ελαιόλαδου. Το χρώμα του είναι κιτρινοπράσινο, η γεύση ελαφρώς πικρή, αλλά έχει μια γλυκιά επίγευση και φρουτώδη μυρωδιά, ειδικά όσο παραμένει φρέσκο.

Κάπως έτσι, η Πελοπόννησος μπορεί να χαρακτηριστεί η Αρχόντισσα της Ευρώπης στην παραγωγή λαδιού και στην ποιότητα του.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων πιστώνονται αύριο Παρασκευή 22 Νοεμβρίου από τον ΕΛΓΑ τα ποσά για τις ενστάσεις που έχουν υποβάλλει οι παραγωγοί για τις...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη αναφέρθηκε μιλώντας στο Mega ο Ευάγγελος Αντώναρος. «Αύριο στο Ίδρυμα Κακογιάννη που...

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Με σενάριο βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας -εάν κάποιος έλεγε ότι του θυμίζει εκείνο της ταινίας «I, Robot» με τον Γουίλ Σμιθ, που βασίστηκε...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τα πρόδρομα έργα στο Βοτανικό, για το νέο Γήπεδο του Παναθηναϊκού. Οι πρόδρομες εργασίες, που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2023, περιλαμβάνουν,...