Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Ερυθρά Θάλασσα: Πως τα ελικόπτερα καταστρέφουν drones των Χούθι

Ερυθρά Θάλασσα: Πως τα ελικόπτερα καταστρέφουν drones των Χούθι


Ακούμε για τις καταρρίψεις και αναχαιτίσεις των μη επανδρωμένων που εξαπολύουν οι Χούθι κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, αλλά ήδη κάποιες από αυτές καταγράφονται από τα οργανικά ελικόπτερα των πολεμικών πλοίων που μετέχουν στις εκεί διεθνείς αποστολές.

Δεν μιλάμε δηλαδή για χρήση αντιαεροπορικών πυραύλων, Phalanx, πυροβόλων πλοίων, αλλά για τα πολυλειτουργικά ελικόπτερα που αναλαμβάνουν με τα δικά τους μέσα, να αντιμετωπίσουν αυτούς τους στόχους.

Κατάρριψη drone των Χούθι από οργανικό ελικόπτερο γαλλικής φρεγάτας

Έτσι στις 20 Μαρτίου γαλλικό ελικόπτερο (Panther ή ΝΗ90) της φρεγάτας Alsace κατέρριψε drone, ένα γερμανικό Lynx της φρεγάτας Hessen, κατέστρεψε ένα μη επανδρωμένο επιφανείας στις 21, ενώ πέρυσι, στις 31 Δεκεμβρίου 2023 αμερικανικά MH-60S από το αεροπλανοφόρο USS Eisenhower, είχαν καταστρέψει πλοιάρια των Χούθι που έβαλαν εναντίον τους, όταν παρενέβησαν σε απόπειρα πειρατείας.

Έτσι τα ελικόπτερα με χρήση κυρίως πολυβόλων σε έστορες στις πλαινές θύρες, αλλά και πιθανά με χρήση ρουκετών και αντιαρματικών βλημάτων, μπορούν να αντιμετωπίσουν ποικιλία κινδύνων, τουλάχιστον όσο αυτά είναι χαμηλών ταχυτήτων. Τέτοια είναι και τα διάφορα μη επανδρωμένα επιφανείας, που το πολύ να φθάσουν τους 40-50 κόμβους, όπως και τα UAV τύπου Shahed 136 και τα συναφή ελικοφόρα, που κι αυτά κινούνται με ταχύτητες 150-200 χιλιομέτρων την ώρα και μάλιστα σε σταθερή πτήση χωρίς ελιγμούς. Οπότε ένα ελικόπτερο μπορεί και να τα εντοπίσει μέσω ραντάρ ή πυργίσκου ηλεκτροοπτικών και να τα ακολουθήσει (ένα ΝΗ90 ξεπερνά τα 280 χιλιόμετρα), ενώ το ίδιο είναι αρκετά σταθερή πλατφόρμα για να εξασφαλίσει μια βολή ακριβείας.

160210-N-ZZ786-091 BAY OF BENGAL (Feb. 10, 2016) A NH-90 helicopter assigned to the French Navy Aquitaine-class frigate Provence (D652) lands on the flight deck of the Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Antietam (CG 54) during a bilateral exercise. Antietam, forward deployed to Yokosuka, Japan, is on patrol in the 7th Fleet area of operations in support of security and stability in the Indo-Asia-Pacific. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class David Flewellyn/Released)

Στην ελληνική περίπτωση, τα νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ΜΗ-60R θα έχουν και φόρτο κατευθυνόμενων ρουκετών APKWS, για ακόμη μεγαλύτερη απόδοση κατά τέτοιων στόχων. Παρόμοιες λύσεις, με κατευθυνόμενες ρουκέτες, θα πρέπει να δούμε ως “φθηνή επιλογή” αντιμετώπισης drones, με ενσωμάτωση τους σε πολλά σκάφη, ακόμη και του Λιμενικού, ενώ στην ξηρά σε τροχοφόρα και ερπυστριοφόρα, όπως έχει ήδη γίνει στην Ουκρανία!

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα παντρευτεί τη σύντροφό του, Γεωργία Πολυτάνου. Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο Star,...

Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, τρεις περιφέρειες της χώρας που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων μηνών,...

Κόσμος

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι ελαφρά, όταν δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν το πρωί στην Πράγα. «Αμαξοστοιχία παραβίασε κόκκινο σηματοδότη και προσέκρουσε σε ακινητοποιημένο...

Πολιτική

Για την αντιμετώπιση της απειλής του οργανωμένο εγκλήματος, «οι σπασμωδικές, μονομερείς ενέργειες δεν λειτουργούν, απαιτούνται λύσεις που να προωθούν τον δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης,...