Μετά από μια περίοδο που ο ελίτ επιχειρηματικός κόσμος αδρανούσε, οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων έχουν ταράξει τα διεθνή ύδατα το πρώτο τρίμηνο του 2024. Και μαζί και τις προσδοκίες ότι νέες επενδυτικές ευκαιρίες έχουν εκκολαφθεί, σε μια εποχή που τα επενδυτικά φόρα τα μονοπωλεί ο τεχνολογικός κλάδος.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του London Stock Exchange Group, ήδη ο κόσμος έχει δει τεράστιες συμφωνίες στον ενεργειακό, τον τεχνολογικό και τον χρηματοοικονομικό τομέα. Τα deals που ξεπερνούν τα 10 δισ. ήδη είναι 11 από την αρχή του έτους, με τη συνολική αξία να φτάνει στα 215 δισ. δολάρια., έναντι μόλις συμφωνιών ύψους 100 δισ. τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.
Economist IU: Άλμα βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα [πίνακες]
Οι μεγάλες συμφωνίες μονοπωλούν το ενδιαφέρον, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αν και η αξία των παγκόσμιων συγχωνεύσεων και εξαγορών αυξήθηκε κατά 30% στα 690 δισ. δολάρια, ο αριθμός των deals μειώθηκε κατά 31%. Και όπως σχολίασε και ο Tyler Dickson, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής της Citi, οι εταιρείες «να κεφαλαιοποιούν τις συνθήκες της αγοράς για να επιταχύνουν την ανάπτυξη», στο οποίος συμφώνησε και ο Massimiliano Ruggieri, επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής ΕΜΕΑ στη Morgan Stanley.
Ο ρόλος των επιτοκίων
Τα στοιχεία δείχνουν να επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η αδράνεια που επέδειξε ο επιχειρηματικός κόσμος πέρσι, αποδόθηκε στην ανοδική πορεία των επιτοκίων. Οι πολιτικές σύσφιξης των νομισματικών συνθηκών των Κεντρικών Τραπεζών είχαν επηρεάσει τις διαθέσεις για deals, κάτι που φαίνεται φέτος να ξεπερνιέται καθώς στον ορίζοντα φαίνονται οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων.
Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές έχουν αυξηθεί εν αναμονή των μειώσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, για τις οποίες οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα μπορούσαν να γίνουν ήδη από τον Ιούνιο. Αυτό έκανε τη χρηματοδότηση για συμφωνίες ευκολότερη και φθηνότερη, ενώ οι IPO άρχισαν να επιστρέφουν στις δημόσιες αγορές που διαπραγματεύονται σε υψηλά ρεκόρ.
«Επιστρέψαμε στο μέσο όρο ή στο κανονικό», σχολίασε ο Andre Kelleners, επικεφαλής M&A της Goldman Sachs στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. «Έχουμε δει μια πραγματική, ισχυρή ανάκαμψη από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα πριν από ένα χρόνο».
Ποιες συμφωνίες ξεχώρισαν
Μεταξύ των μεγαλύτερων συμφωνιών που έγιναν το τρίμηνο ήταν η εξαγορά της Discover Financial από την Capital One έναντι 35 δισ. δολαρίων και η εξαγορά της εταιρείας κατασκευής λογισμικού μηχανικής Ansys από την εταιρεία κατασκευής εργαλείων σχεδιασμού τσιπ Synopsys, έναντι του ίδιου ποσού.
Ενώ οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν την πλειονότητα της δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο, με το μερίδιό τους στην παγκόσμια δραστηριότητα εξαγορών να βρίσκεται σε υψηλό 35 ετών, οι συναλλαγές στην Ευρώπη ανέκαμψαν ιδιαίτερα απότομα. Η αξία των ευρωπαϊκών συμφωνιών αυξήθηκε κατά 60% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 127 δισ. δολάρια, σε αντίθεση με τις συμφωνίες στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, που μειώθηκαν κατά 28%, στα 90 δισ. δολάρια.
Την ίδια ώρα, η LSEG τόνισε και τα οφέλη των εταιριών συμβούλων από τα deals, καθώς εκτίμησε ότι συνολικά 24,2 δισ. δολάρια σε προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής έχουν δοθεί μέχρι στιγμής φέτος, σημειώνοντας μείωση 1% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Η JPMorgan κατείχε την πρώτη θέση παγκοσμίως για συμβουλές συγχωνεύσεων και εξαγορών, ακολουθούμενη από την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!