ΤΟ ΘΕΜΑ
«Νησιωτική πολιτική σημαίνει τολμηρές πολιτικές, φορολογικά κίνητρα για να στηριχθεί η ζωή και η οικονομική δραστηριότητα στα νησιά. Σημαίνει σοβαρά μισθολογικά, φορολογικά και θεσμικά κίνητρα για να έρθουν γιατροί στα νησιά και να αισθάνονται ασφαλείς οι νησιώτες». Αυτά είπε χθες ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος δεν αποφάσισε να υποδυθεί τον νησιώτη (ως Ηλείος που είναι), αλλά μιας και είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε τη Σύρο. Στους περίπου δύο μήνες και κάτι που απομένουν, οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν να μιλήσουν πολιτικά αλλά και συγκεκριμένα επί θεμάτων πιο ειδικών από αυτά που τους απασχολούν. Οι πιο «παλιοί» υποψήφιοι είναι, βέβαια, πολύ πιο έμπειροι, οπότε και οι νεότεροι θα δοκιμαστούν πάνω σε θέματα που έως τώρα τους ήταν μάλλον άγνωστα.
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
Τις προηγούμενες ημέρες, η εσωτερική πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους κεμαλιστές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ερμηνεύθηκε ως απόκλιση αντιλήψεων για τα ζητήματα που αφορούν τη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα». Φυσικά, τέτοιο δίλημμα δεν υπάρχει. Και από το CHP έσπευσαν να θυμίζουν ότι «Γαλάζια Πατρίδα για εμάς σημαίνει να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τα νόμιμα συμφέροντά μας στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο». Ενώ τόνιζαν επίσης πως «δικοί μας απόστρατοι ναύαρχοι συνέβαλαν στη δημιουργία της έννοιας της Γαλάζιας Πατρίδας που είναι προϊόν δουλειάς δεκαετιών». Στη συνέχεια στην ίδια ανακοίνωση απαριθμούνται διάφορες ανακρίβειες εναντίον της Ελλάδας, όπως ότι «παρενοχλεί συστηματικά τους ψαράδες της Τουρκίας στο Αιγαίο», «εξοπλίζει νησιά», «έχει καταλάβει νησιά και βραχονησίδες αμφισβητούμενης κυριαρχίας». Και, βεβαίως, καταλήγει κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα και την κυβέρνηση Ερντογάν ότι αφήνει αναπάντητες αυτές τις «ελληνικές προκλήσεις».
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν ο Φρέντης Μπελέρης βρισκόταν στο Στρασβούργο για την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου με άδεια από τις φυλακές του Φίερι στην Αλβανία, είχε, όπως πληροφορούμαι, μια συνομιλία με κάποιο δημόσιο υπάλληλο που υπηρετεί στις Βρυξέλλες. Το πρόσωπο αυτό, συνοδεύοντας τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. σε κάποια από τις δραστηριότητές του στο Στρασβούργο, διερωτήθηκε αν, τώρα που η περιπέτεια του κ. Μπελέρη πλησιάζει στο τέλος της, σκέφτεται να «ρίξει τους τόνους με τον Εντι Ράμα». Εκπληκτος ο κ. Μπελέρης ρώτησε το συγκεκριμένο πρόσωπο τι θα κάνει αφού ολοκληρωθεί η Ολομέλεια στο Στρασβούργο. Ελαβε την απάντηση ότι θα επιστρέψει στο σπίτι του στις Βρυξέλλες, όπου εργάζεται. Ο κ. Μπελέρης απάντησε περίπου ως εξής: «Εγώ, ξέρετε, θα επιστρέψω στις φυλακές του Φιέρι, όπου βρίσκομαι 15 μήνες καταδικασμένος από τον Ράμα, μάλιστα για κάτι που δεν έκανα». Επειτα από αυτό ελπίζω ότι η συζήτηση άλλαξε θέμα. Αλλωστε, έπρεπε και ο κ. Μπελέρης να προλάβει να γυρίσει στη φυλακή… Σε κάθε περίπτωση την Κυριακή θα γίνουν οι εκλογές (με ήδη αρκετά παρατράγουδα να έχουν καταγραφεί, όπως η αύξηση των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων κατά 310 άτομα εν μια νυκτί) για την ανάδειξη νέου δημάρχου Χειμάρρας και, διπλωματικά τουλάχιστον, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο κυρίως για την περίοδο από το φθινόπωρο και έπειτα… Με την ελπίδα, βέβαια, ότι ο κ. Μπελέρης –επιτέλους– θα αποφυλακιστεί.
Ο ΤΟΠΟΣ
Η Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε χθες η ετήσια σύσκεψη των αρχηγών διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανά τον κόσμο. Ουσιαστικά, πρέσβεις και προϊστάμενοι τμημάτων του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας βρέθηκαν κατ’ αρχάς μεταξύ τους και έπειτα με θεσμικούς παράγοντες της χώρας προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εξ ορισμού μικρό, και οι πρεσβείες και τα προξενεία ανά τον κόσμο σηκώνουν ένα σημαντικό φόρτο εργασίας. Πάντως, πέρα από το Κυπριακό, που προφανώς κάθε διπλωμάτης που επιθυμεί να κάνει καριέρα στο διπλωματικό σώμα γνωρίζει, μαθαίνω ότι στη Λευκωσία συζητείται κατά κύριο λόγο το προφανές: Η πιθανή πολεμική έκρηξη στον Λίβανο, τον οποίο χωρίζουν λίγα μίλια θάλασσας από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η ΑΤΑΚΑ
«Ο σύντροφος Πολάκης έχει προσφέρει στο δημόσιο συμφέρον και συνεχίζει να το κάνει. Γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα του τομέα της υγείας και έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Εβγαλε στη φόρα πολλά σκάνδαλα. Αγωνίζεται με ένα δυναμικό τρόπο θεωρώντας ότι οι απόψεις του είναι σωστές και εν πολλοίς είναι. Ομως, ο τρόπος τον οποίο επιλέγει κάθε φορά να τις υπερασπίζεται αδικεί το έργο του. Θεωρώ ότι είναι υπερβολική η διαγραφή του από την Κ.Ο. του κόμματος». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης. Κινήθηκε δηλαδή και στη γραμμή άλλων συναδέλφων του. Το πραγματικό ερώτημα είναι το εξής: Αφού τους αρέσει τόσο πολύ ο Πολάκης γιατί δεν τον εκλέγουν πρόεδρο να ησυχάσουν;
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!