Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Ελαιόλαδο τιμές. Απραξία και καθοδικές τάσεις στην Ισπανία μεταφέρονται και στην Ελλάδα

Ελαιόλαδο τιμές. Απραξία και καθοδικές τάσεις στην Ισπανία μεταφέρονται και στην Ελλάδα


Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης

 

Οι απρόβλεπτες ακόμα εξελίξεις της ερχόμενης περιόδου, δεν φαίνεται να επηρεάζουν αποφάσεις για αξιόλογες αγοραπωλησίες τόσο από την πλευρά των παραγωγών όσο και από την πλευρά των αγοραστών. Έτσι, η παγωμένη από εβδομάδες αγορά εξακολουθεί να παγώνει περισσότερο με το ποσοστό των ελαιοτριβείων που δεν απαντούν ή δεν δίδουν τιμές στο Δελτίο του ΣΕΔΗΚ να φτάνει μέχρι 80% στην Κρήτη και 75% στην Πελοπόννησο, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχουν αντίστοιχες προσφορές από μεγάλους αγοραστές κυρίως εξωτερικού.

Οι μικροί παραγωγοί από την πλευρά τους, όσοι έχουν μικρές ποσότητες εξακολουθούν να τις κρατούν, όπως λένε, για το σπίτι τους και των παιδιών τους.

Οι μεγάλοι παραγωγοί και εκείνοι με μικρές διαθέσιμες για πώληση ποσότητες αρχίζουν πλέον να σκέπτονται το ενδεχόμενο πτώσης των τιμών και ήδη ζητούν προσφορές για πώληση, χωρίς ωστόσο να αποδέχονται έστω και μικρές πτώσεις!

Τελικά, η περίοδος αυτή επηρεάζεται ισχυρά από τις εξελίξεις στην Ισπανία οπού οι τελευταίες βροχές που έπεσαν εκεί προκάλεσαν ήδη πτωτικές τάσεις. Θα επηρεαστεί όμως και από τις εξελίξεις της ανθοφορίας και καρπόδεσης της ερχομένης παραγωγής, οι οποίες υπόκεινται στην επίδραση πολλών άγνωστων παραγόντων. Οι λίγο πιθανές βροχές, αν έλθουν, θα επηρεάσουν προς το καλύτερο, ενώ οι τυχόν καύσωνες θα επηρεάσουν στο χειρότερο την παραγωγή, ενώ αντίστροφη θα είναι η εξέλιξη των τιμών.

 

Τιμές στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες

  • Στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα την εβδομάδα που πέρασε κυμάνθηκαν από 8,0 έως 8,90 €/κ. και διαμορφώθηκαν κατά περιοχές ως εξής: Στην Κρήτη, σημειώθηκε κάποια πτώση 10-40 λεπτά το κιλό και οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 8,0-8,90 €/κ., ενώ στην Πελοπόννησο κυμάνθηκαν μεταξύ 8,40-8,55€/κ. Στα νησιά (Κέρκυρα) διατηρήθηκαν στα 8,0€/κ.
  • Στην Ισπανία παρατηρήθηκε κάποια πτώση στις ελάχιστες και άνοδος στις μέγιστες και κυμάνθηκαν τελικά μεταξύ 6,83€/κ. – 8,80 €/κ.
  • Στην Ιταλία παρουσίασαν κάποια πτώση και οι μέγιστες και οι ελάχιστες και κυμάνθηκαν μεταξύ 8,30-9,60 €/κ, ενώ και στην Τυνησία έπεσαν στα 8.30 €/κ.

 

Έρχεται «η τρέλα της αρκούδας» στο ελαιόλαδο;

Πτώση τιμών 1,5€/ κιλό σε ένα μήνα στην Ισπανία

Οι λίγες αγοραπωλησίες ελαιολάδου των τελευταίων εβδομάδων σε συνδυασμό με τις άφθονες βροχές στην ύπαιθρο της Ισπανίας που επέτρεψαν την ανακούφιση της ελαιοκαλλιέργειας σε μεγάλο μέρος των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας (εκτός από τις παραθαλάσσιες περιοχές) και οι αρκετές αιτήσεις αγροτών σε ελαιουργεία για ρευστοποίηση του προϊόντος τους, προκάλεσαν, σύμφωνα με Ισπανικά ΜΜΕ, αξιοσημείωτες πτώσεις των τιμών παραγωγού.

Έτσι, σημειώνουν, σε περίπου ένα μήνα, οι τιμές παραγωγού έχουν πέσει κατά 1-1,5 ευρώ/κιλό αφού οι τιμές για το έξτρα από 8,00 €/κιλό στις αρχές Μαρτίου έπεσαν στα 6,50-6,80 €/κιλό την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, ενώ μια ίδια πτωτική τάση παρουσιάστηκε και στις άλλες ποιοτικές κατηγορίες.

Και η τάση αυτής της πτώσης τιμών, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, προκαλείται από την διάθεση αριθμού παραγωγών να εκποιήσουν προϊόν με χαμηλότερες τιμές.

Παράλληλα, αναφέρονται και προσφορές ελαιόλαδου της επόμενης σοδειάς από Πορτογαλία με 5€/κιλό, οι οποίες αναμφίβολα πιέζουν ακόμη περισσότερο προς τα κάτω τις τιμές της αγοράς στην Ισπανία.

 

Οι προβλέψεις τιμών για το μέλλον

Συνοψίζοντας πάντως, τα ισπανικά ΜΜΕ καταλήγουν, στο ότι παρά την νέα πτώση των τιμών, οι τιμές δεν θα κινηθούν πολύ κάτω από τις τρέχουσες τιμές τις επόμενες εβδομάδες, ενώ κάποια πιθανή ανάκαμψη μπορεί να παρουσιαστεί όταν οι τυποποιητές πάνε στην αγορά για να καλύψουν τις ανάγκες τους για το δεύτερο μέρος του έτους.

Πέραν, των απόψεων αυτών, κατά την δική μας άποψη, σημαντικό ρολό θα παίξει και το τελικό ύψος της ερχομένης ελαιοπαραγωγής, το οποίο θα διαμορφωθεί μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης περί τα τέλη Μαΐου-αρχές Ιούνιου. Οψόμεθα.

ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

 

  • Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδειά του ([email protected])

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αθλητικά

Με τέσσερις αγώνες ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της πρώτης αγωνιστικής της League Phase του Champions League. Η Μπαρτσελόνα δοκιμάζεται αυτήν την ώρα στην έδρα της...

Αυτοκίνητο

Η Triumph Motorcycles ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές για τη Speed Twin 1200, καθώς και την κυκλοφορία μιας νέας Speed Twin 1200 RS, με πιο σπορ χαρακτήρα....

Αθλητικά

Όπως έκανε γνωστό την Πέμπτη ο Ολυμπιακός, η Εύη Κουτσαυτάκη, η οποία ως τις 10 Ιουλίου του 2024 εργαζόταν στον ΣΚΑΪ, είναι η νέα...

Πολιτική

Με υψηλούς τόνους κατά του Νίκου Δένδια, με αφορμή τις δηλώσεις του από το Καστελλόριζο, μίλησε – μετά τον Ομέρ Τσελίκ – και ο...