Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Διαλειμματική δίαιτα: Η νηστεία είναι ποπ

Διαλειμματική δίαιτα: Η νηστεία είναι ποπ


Η νέα τάση στη διατροφή καταρρίπτει τον μύθο των συχνών γευμάτων, μας λέει ότι το πρωινό δεν είναι απαραίτητο και αντί να μετρά λιπαρά, ακολουθεί ένα ιδιόμορφο μοτίβο γευμάτων και αφαγίας. Τη μια, δηλαδή, τρώμε κανονικά και την άλλη… καθόλου.

Από την Νταϊάνα Αζά

Οι πολλές ώρες αφαγίας την κάνουν να μοιάζει με διατροφική διαταραχή. Ή με τα καλοκαίρια εκείνα, που περνούσες όλη σου τη μέρα στην παραλία και ξεχνούσες τι πάει να πει φαγητό μέχρι να δύσει ο ήλιος. Σε έτρωγαν οι τύψεις, άκουγες το κήρυγμα της μάνας σου και στο τέλος ορκιζόσουν ότι δεν θα το ξανακάνεις. Γιατί σου το είπε η διατροφολόγος, γιατί το άκουσες στην τηλεόραση και γιατί το διάβασες στο τελευταίο τεύχος ενός περιοδικού: Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι ο νούμερο ένα κανόνας της υγιεινής διατροφής, το φαγητό της νύχτας παχαίνει και το πρωινό είναι ο καλύτερός σου φίλος. Κι όμως. Παρόλο που ο ψυχαναγκασμός των γευμάτων ανά τρίωρο δεν αποτελεί μύθο, αυτό δεν σημαίνει πως αποτελεί και τη μοναδική επιλογή. Εκεί ακριβώς στηρίζεται και η διαλειμματική διατροφή, που υποστηρίζει πως παραλείποντας ένα ή και περισσότερα γεύματα δεν είναι μόνο ασφαλές, αλλά και ευεργετικό. Επικαλείται μάλιστα και πρόσφατες έρευνες που αποδεικνύουν ότι μας βοηθά να ξυπνήσουμε τον μεταβολισμό μας, να χάσουμε κιλά, αλλά και να προλάβουμε δεκάδες προβλήματα υγείας.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΚΥΝΗΓΟΣ

Η διαλειμματική διατροφή δεν ορίζει συγκεκριμένα φαγητά που επιτρέπονται, ούτε έχει ιδιαίτερες απαγορεύσεις. Η έμφαση, δηλαδή, δεν δίνεται στο τι θα φας αλλά στο πότε θα φας. Γι’ αυτό και δεν αποτελεί ένα είδος δίαιτας, με τη συμβατική έννοια, αλλά ένα διατροφικό μοτίβο ανάμεσα σε περιόδους κατά τις οποίες δικαιούσαι να τρως και περιόδους νηστείας, που διαρκούν είτε 16 είτε 24 ώρες. Μια πρακτική που αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι και τόσο ξένη στο ανθρώπινο είδος, αφού στην αρχαία εποχή, ούτε αφθονία τροφών υπήρχε, ούτε ψυγεία για τη διατήρησή τους. Ο άνθρωπος για να φάει έπρεπε να κυνηγήσει, γι’ αυτό και πολύ συχνά αναγκαζόταν να μείνει νηστικός. Το αποτέλεσμα ήταν να μαθαίνει να λειτουργει χωρίς φαγητό για μεγάλες χρονικές περιόδους, με την κατά καιρούς νηστεία να αποτελεί μια πιο φυσιολογική κατάσταση από το σύγχρονο πλάνο των 3 και 4 γευμάτων την ημέρα. Το ίδιο μοτίβο εξάλλου ακολουθούν και οι θρησκείες. Ο χριστιανισμός, το Ισλάμ, ο Ιουδαϊσμός και ο Βουδισμός, που για πνευματικούς λόγους κηρύσσουν μικρές ή μεγάλες περιόδους νηστείας, με μοτίβα που θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις διάφορες εκδοχές της διαλειμματικής δίαιτας.

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Σύμφωνα με τους υπέρμαχους της συγκεκριμένης διατροφής, η νηστεία δεν βοηθά μόνο στο αδυνάτισμα αλλά και στην υγεία. Για την οποία δεν είναι επικίνδυνη, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά ευεργετική. Προτάσσουν μάλιστα και έρευνες, οι οποίοι αποδεικνύουν πως μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση Διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε ορισμένους τύπους καρκίνου και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως είναι το Alzheimer’s. Τέλος, λένε ότι συμβάλλει θετικά στη μακροζωία και ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

EAT-STOP-EAT

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να εφαρμόσεις μια διαλειμματική δίαιτα. Όλες έχουν να κάνουν με τον διαχωρισμό της ημέρας ή της βδομάδας σε περιόδους που τρως και περιόδους νηστείας, κατά τις οποίες δικαιούσαι  να καταναλώσεις νερό, καφέ ή τσάι, χωρίς όμως να προσθέσεις ζάχαρη ή μέλι. Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς εκδοχές της:

16:8 Ίσως η πιο βατή και δημοφιλής από αυτές. Θα τη συναντήσεις και ως δίαιτα των 8 ωρών – όσες δηλαδή είναι και οι ώρες στις οποίες επιτρέπεται η τροφή. Παραλείποντας το πρωινό, προχωράς απευθείας στο μεσημεριανό και το τελευταίο σου γεύμα ολοκληρώνεται στις 9 το βράδυ.  Μεσολαβούν 16 ώρες νηστείας, μέχρι το ρολόι να δείξει ξανά 1 και να φτάσει η ώρα του φαγητού. Αν πάλι η μέρα σου ξεκινά πολύ νωρίς, μπορείς να καταναλώσεις πρωινό, ένα κυρίως γεύμα το μεσημέρι κι ένα ελαφρύ σνακ στις 6 ή 7 το απόγευμα, αφήνοντας και πάλι 12 ώρες κενές. Σημαντικό σε αυτό το διατροφικό πλάνο είναι να τρως ένα βασικό, χορταστικό γεύμα μέσα στην ημέρα, το οποίο θα σε κρατήσει χορτάτο μέχρι το επόμενο και παράλληλα θα σου προσφέρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου. 

5:2  Έγινε ευρύτερα γνωστή από τον Βρετανό γιατρό Michael Mosley και διαδόθηκε από σταρ, όπως η Beyonce και ο Benedict Cumberbatch. Πήρε το όνομά της από τις πέντε ημέρες της εβδομάδας που τρως κανονικά και τις υπόλοιπες δύο –μη διαδοχικές- μέρες που περιορίζεις τις θερμίδες. Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, αυτές τις μέρες μπορείς να καταναλώνεις μόνο 500-600 θερμίδες. Δηλαδή, στο ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών σου.

Eat-Stop-Eat: 24 ώρες νηστείας, μία ή δύο φορές την εβδομάδα και τις υπόλοιπες μέρες τρως κανονικά. Αυτοί είναι οι κανόνες της δίαιτας αυτής, η οποία είναι ίσως και η δυσκολότερη στην τήρησή της από τις υπόλοιπες. «Τις μέρες που επιτρέπεται, μπορείς να τρως τρία ή 20 γεύματα, δεν έχει σημασία. Φτάνει να είσαι υπεύθυνος και να μην ξεφεύγεις από τις θερμίδες που πρέπει να προσλαμβάνει ένας φυσιολογικός άνθρωπος, μια κανονική μέρα», λέει ο εμπνευστής της, Brad Pilon που σκαρφίστηκε το πλάνο την περίοδο των σπουδών του. Το κόλπο των 24 ωρών, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να τρως κάτι κάθε μέρα. «Αν πρόκειται να πραγματοποιήσεις τη νηστεία από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το επόμενο πρωί, θα φας πρωινό πριν από τις 8 την πρώτη μέρα και την επόμενη, μετά τις 8», λέει.

IT’S A TRAP

Φυσικά και υπάρχουν κρυμμένες παγίδες . Και σαφώς και δεν μπορείς να νηστεύεις για 24 ώρες και τις υπόλοιπες να τρως σαν να μην υπάρχει αύριο. Ο περιορισμός των ωρών, μπορεί -ψυχολογικά και μόνο- να σε οδηγήσει σε μια βουλιμική υπερκατανάλωση τροφών, μέσα στα χρονικά όρια που επιτρέπεται το φαγητό. Είτε αυτό είναι οκτάωρο, είτε 16ωρο, το αποτέλεσμα είναι η δίαιτα να μην έχει αποτέλεσμα και το βάρος αντί να μειώνεται, να αυξάνεται.  Μια ακόμα παγίδα (ή και παρενέργεια) έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού, που δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στη νηστεία. Το αποτέλεσμα είναι η έντονη πείνα, η κόπωση και το αίσθημα αδυναμίας. Γι’ αυτό και αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε τη συγκεκριμένη διατροφή, φροντίστε να περάσετε πρώτα από μια σειρά από εξετάσεις και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ειδικά αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΕΛΛΑΔΑ

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προσήχθη το μεσημέρι της Παρασκευής στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ο Νίκος Ρωμανός, προκειμένου να απολογηθεί στην ανακρίτρια. Κατά...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημερωτικό σημείωμα με 16 ερωτήσεις- απαντήσεις για τον νέο προϋπολογισμό και την οικονομία, εξέδωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το σημείωμα έχει...

ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοίνωσε σήμερα την απόκτηση 32 αεροσκαφών F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς από τις ΗΠΑ, υπογράφοντας Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA)....

ΚΟΣΜΟΣ

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή (22/11) ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις δοκιμές του νέου υπερηχητικού πυραύλου Oreshnik που εκτόξευσε χθες...