Μήνυμα για εξονυχιστική έρευνα στο σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, το τι οδήγησε στο δυστύχημα, αλλά και το τι έγινε και δεν έγινε αμέσως μετά, αφήνοντας κάποιοι αιχμές για τις ελληνικές Αρχές, έστειλαν σήμερα από τις Βρυξέλλες, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, που συμμετείχαν στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά.
Την εκδήλωση άνοιξε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονίστρια στην αρμόδια επιτροπή Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου Έλενα Κουντουρά, η οποία τόνισε ότι πραγματοποιεί την εκδήλωση παρουσία των θεσμικών παραγόντων που ασχολούνται αρμοδίως με την υπόθεση.
«Η ΕΕ έχει επενδύσει εκατομμύρια σε επιχορηγήσεις για σύγχρονους σιδηροδρόμους. Σήμερα, λόγω πράσινης μετάβασης, το τρένο είναι βασικό μέσο μεταφοράς στην Ευρώπη. Και η Ελλάδα έλαβε τεράστια ποσά για τον εκσυγχρονισμό δικτύου της», τόνισε.
«Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, χάθηκαν στο εγκληματικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών 57 ζωές. Συνάνθρωποί μας αγνοούνται, ένας νέος άνθρωπος δίνει μάχη για τη ζωή του, οι επιζήσαντες επουλώνουν τα τραύματά τους. Αν λειτουργούσαν τα προβλεπόμενα συστήματα ελέγχου και ασφαλείας, η τηλεδιοίκηση, το σύστημα πέδησης ETCS δε θα είχε συμβεί. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν θεσπιστεί εθνικοί κανόνες ασφαλείας», σημείωσε.
«Σήμερα, λίγες εβδομάδες μετά την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Αναφορών να κρατήσει ανοιχτή την αναφορά της Μαρίας Καρυστιανού εκ μέρους των συγγενών του δυστυχήματος, παρέπεμψε στις δύο αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου ΤΡΑΝ και LIBE, ζητώντας παράλληλα από Κομισιόν να τοποθετηθεί γραπτώς», είπε η Έλενα Κουντουρά.
«Ανέλαβα αμέσως πρωτοβουλία και ξεκίνησα διαδικασία για την αναφορά με τη μορφή κατεπείγοντος πριν από τη λήξη αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου», ενημέρωσε η ευρωβουλευτής και συντονίστρια της ΤΡΑΝ. «Χρέος όλων μας να πιέσουμε για λογοδοσία και δικαιοσύνη, να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα συγκάλυψης και ατιμωρησία, να προλάβουμε τυχόν νέα Τέμπη. Μέχρι τέλους αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε όλοι μαζί», είπε.
Πρόεδρος της επιτροπής ΤΡΑΝ: Θα βοηθήσουμε να χυθεί άπλετο φως
«Ως μητέρα, αλλά και ως πρόεδρος της επιτροπής ΤΡΑΝ του Ευρωκοινοβουλίου, θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας, να σας ευχαριστήσουμε για το κουράγιο σας. Γιατί είστε όρθιοι για τη μνήμη των θυμάτων και για το σύνολο των οικογενειών. Είστε όρθιοι για να πείτε ότι έχετε συγκεκριμένη αποστολή: ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία».
Με αυτά τα λόγια η Καρίμα Ντελί, η Γαλλίδα Πρόεδρος της επιτροπής Συγκοινωνιών του Ευρωκοινοβουλίου, ξεκίνησε την ομιλία της. «Μελετούμε την πρωτοβουλία των πολιτών, τη δική σας πρωτοβουλία και θέλουμε να καταλάβουμε γεγονότα, κάτι που συνδέεται και με τη διαφάνεια. Να δούμε κατά πόσο και εμείς φέρουμε ευθύνη στο επίπεδο της επιτροπής μας», είπε.
«Η κύρια μέριμνα είναι η ασφάλεια. Είναι κάτι αδιαπραγμάτευτο».
«Η τραγωδία των Τεμπών μας συγκινεί, μας πλήττει γιατί είμαστε όλοι άνθρωποι, αλλά κυρίως γιατί τα θύματα ήταν κυρίως νέα παιδιά, φοιτητές. Είστε όμως στο κατάλληλο μέρος, το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο οίκος των πολιτών. Και δεν είστε μόνοι σας», διαβεβαίωσε.
Όπως ενημέρωσε, το Ευρωκοινοβούλιο υπέβαλε ερωτήσεις στην Κομισιόν για συγκεκριμένες απαντήσεις. Η ίδια ανέφερε και το ψήφισμα στο ΕΚ για το Κράτος Δικαίου «που θέτει ένα πλαίσιο προβληματισμού».
«Η Ευρώπη είναι ένα όραμα, είμαστε όλοι αδέρφια, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης και έχουμε κοινές αρχές, το Κράτος Δικαίου. Θα βοηθήσουμε να χυθεί άπλετο φως στην τραγωδία που αφορά και ευρωπαϊκές πολιτικές, αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια. Σας υπόσχομαι ότι θα αγωνιστώ γι αυτό ακόμα και αν δεν είμαι ξανά στην αρμόδια επιτροπή μετά τις ευρωεκλογές», σημείωσε.
Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και από τη Γενική Διεύθυνση, ο Κιρ Φιτς.
«Συμμερίζομαι απόλυτα το πένθος σας, μεγάλη τραγωδία, δεν ξέρω τι να πω, από μένα και την Κομισιόν σας μεταφέρω θερμά συλλυπητήρια. Κανονικά είμαι χαρούμενος όταν δουλεύω για εκπόνηση πολιτικής, θέλουμε να ενθαρρύνουμε χρήση των σιδηροδρόμων, αλλά τέτοιες τραγωδίες ταρακούνημα για όλους», εξήγησε.
«Πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι τα διδάγματα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Πάντα εξετάζουμε τι έγινε λάθος, θέλουμε να διορθώσουμε τα λάθη και να βεβαιωθούμε ότι τέτοιες τραγωδίες δε θα ξανασυμβούν», τόνισε.
«Η έρευνα θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει αμέσως μετά την τραγωδία. Αυτό λέει ο κοινός νους. Ενθαρρύναμε ελληνικές Αρχές να διασφαλίσουν γρήγορη διερεύνηση, αλλά θεσμικά ζητήματα στην Ελλάδα, κατέστησαν την έρευνα πιο δύσκολη, ο αρμόδιος φορέας πολύ πρόσφατα ξεκίνησε έρευνα. Και αυτό μας λυπεί. Θα ζητήσουμε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, ευελπιστούμε να μην υπάρχει άλλο πρόσχωμα στην απόλυτη διερεύνηση υπόθεσης», σημείωσε επικριτικά.
Όπως εξήγησε, υπάρχει μεν αμέριστη υποστήριξη της Κομισιόν στη διαδικασία, αλλά οι ελληνικές αρχές «παρακολουθούνται» από εμπειρογνώμονες. «Η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί και θα διεξαχθεί από αρμόδια ελληνική αρχή. Όμως οι συνάδελφοί μας επί τόπου για βοήθεια και συμβολή. Όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη ως προς τα αποτελέσματα της έρευνας», υπογράμμισε.
Ανέλυσε τι ψάχνει η Κομισιόν: την εφαρμογή της οδηγίας περί ασφάλειας σιδηροδρόμων και τη φάση υλοποίησης ευρωπαϊκής οδηγίας για θέματα ασφάλειας, αν όλες οι τεχνικές απαιτήσεις τηρούνται. «Εκπονήσαμε έκθεση, τα αποτελέσματα αναλύονται από Κομισιόν, την υπηρεσία μας και βρισκόμαστε σε διαβούλευση με τις ελληνικές Αρχές. Αναμένουμε σε στενή παρακολούθηση για να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα σέβεται πλήρως ευρωπαϊκές οδηγίες και στο μέλλον. Δεν μπορώ ακόμα να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες», επέμεινε.
«Φυσικά, είναι σαφές και είναι γνωστό και αναγνωρίζεται από όλα τα μέρη ότι στα Τέμπη αν η κατάσταση διαφορετική, μια τέτοια τραγωδία δε θα είχε συμβεί. Τώρα χωρά πολλή συζήτηση», κατέληξε. «H Κομισιόν και υπηρεσία μας θα ψάξουμε και θα βρούμε τις βαθύτερες αιτίες τραγωδίας, θα προβούμε σε διορθωτικές δράσεις, θα διασφαλίσουμε ότι οι σιδηρόδρομοι θα λειτουργούν με ασφάλεια στο μέλλον, ώστε να μη βιώσουμε ξανά αυτά που βιώσατε».
Καρυστιανού: Υπερασπιζόμαστε τα παιδιά, νεκρά ή ζωντανά
Για ακόμα μια φορά συγκλόνισε η Μαρία Καρυστιανού. «Είμαστε δύο μητέρες και ένας πατέρας εδώ. Έχουμε πόνο στην ψυχή μας, αλλά και στην ψυχή όλων των οικογενειών. Και όσων Ελλήνων, 1,4 εκατομμυρίων, υπέγραψαν την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών», τόνισε. «Τελικά είμαστε σχεδόν όλη η ελληνική κοινωνία, μία ψυχή!», τόνισε καταχειροκροτούμενη.
«Εμάς, τους γονείς που βλέπετε μπροστά σας, μας κατηγορούν επειδή ακουγόμαστε, επειδή αποζητάμε την αλήθεια και τη δικαίωση των παιδιών μας, επειδή υπερασπιζόμαστε τα παιδιά, νεκρά ή ζωντανά και επιδιώκουμε την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας», είπε.
Καρυστιανού για Τέμπη: Υπερασπιζόμαστε τα παιδιά, νεκρά ή ζωντανά
⇒ Συγκλονιστική ξανά η παρέμβαση της προέδρου του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος ΤΕΜΠΗ 2023 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.https://t.co/vq1NyKpu7T— EFSYN (@EFSYNTAKTON) April 3, 2024
Μαντάς: Την Παρασκευή η ανακριτική πράξη για τη δειγματοληψία
Συγκλονιστική ήταν και η τοποθέτηση του ποινικολόγου Θεόδωρου Μαντά, ο οποίος επισήμανε ότι μεσημβρινές ώρες της επομένης του δυστυχήματος, την 1/3/2023, απομακρύνθηκαν από το σημείο της σύγκρουσης υλικά, με 20-25 φορτηγά, από μεταφορέα που συνέδραμε τις ενέργειες των αρχών.
Ο κ. Μαντάς έκανε γνωστό πως έλαβαν αναφορές ότι η εισαγγελία είχε ευθύνη για μπάζωμα και απομάκρυνση αποδεικτικού υλικού.
Όπως επίσης ανέφερε την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 θα γίνει η ανακριτική πράξη για τη δειγματοληψία, 14 μήνες μετά την απομάκρυνση του υλικού.
Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Βασίλης Κόκκαλης, Βουλευτής Λάρισας και Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη. Επίσης, παρενέβησαν μέσω βιντεοσύνδεσης ο Κώστας Γενιδούνιας, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Μηχανοδηγών (Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης – ΠΕΠΕ), η Ελεονώρα Γεωργίου, νομικός, εκπρόσωπος οικογενειών θυμάτων, ο Γιώργος Ηλιόπουλος, νομικός, εκπρόσωπος οικογενειών θυμάτων και η Ευδοκία Τσαγκλή, επιζήσασα τραυματίας.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!