Connect with us

Hi, what are you looking for?

Πολιτική

Δήμαρχοι ετοιμάζονται να κλείσουν τα δημαρχεία λόγω οικονομικής ασφυξίας

Δήμαρχοι ετοιμάζονται να κλείσουν τα δημαρχεία λόγω οικονομικής ασφυξίας


Την αναστολή λειτουργίας των δήμων στην Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εξετάζουν οι δήμαρχοι της περιοχής, ως ύστατη ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική ασφυξία που επικρατεί αλλά και για το «πάγωμα» των έργων λόγω της αναστολής πληρωμών στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος αλλά και προγράμματα του ΥΠΕΣ για τους δήμους όπως το «Φιλόδημος».

Η απόφαση έχει ληφθεί πριν τις ευρωεκλογές με εισήγηση, εκ μέρους του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων Δυτικής Ελλάδας Θανάση Παπαδόπουλου για συμβολική κινητοποίηση και κλείσιμο των δημαρχείων. Στο τραπέζι προεκλογικά τέθηκαν και άλλες προτάσεις όπως η μεταφορά της ημερομηνίας της κινητοποίησης κοντά στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Στόχος της πρότασης αυτής για κινητοποίηση πριν το Συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο (6-9/11/2024) είναι η ηγεσία της ΚΕΔΕ να δεχθεί πιέσεις «από κάτω» προκειμένου να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην κυβέρνησης.

Η κινητοποίηση και το κλείσιμο των δημαρχείων μπήκε σε καθεστώς προσωρινής αναστολής λόγω και του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος αποδέχθηκαν ότι πρέπει να μπουν σε καθεστώς αναμονής καθώς εκκρεμούσαν οι πρώτες επαφές και το πρώτο «δείγμα γραφής» εκ μέρους της νέας ηγεσίας του ΥΠ.ΕΣ., του Υπουργού Θεόδ. Λιβάνιου και του Υφυπουργού με αρμοδιότητα την Τ.Α. Βασ. Σπανάκη.

Τα δημαρχεία πρέπει να κλείσουν με απεργία των δημάρχων

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Αθανάσιος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο Protionline.gr, σημείωσε: «Τα δημαρχεία πρέπει να κλείσουν με απεργία των δημάρχων και πανό διότι μόνο έτσι θα αντιληφθούν και οι ίδιοι οι δημότες μας ποιος φταίει που έχουν σταματήσει τα έργα και επίσης γιατί οι δήμοι, αυτό το καλοκαίρι, δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες και απαιτήσεις της καθημερινότητας».

Όπως αναφέρει, εδώ και μια διετία έχουν ‘παγώσει’ οι προσλήψεις μέσω της Κοινωφελούς, υπάρχει μόνο το πρόγραμμα το προ-συνταξιοδοτικό της ΔΥΠΑ για τις ηλικίες 55-67 για τον ‘1 συν 1 χρόνο’ στους δήμους που είναι μια ανάσα αλλά δεν είναι η απάντηση στις χρόνιες διεκδικήσεις για την διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ να μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό μέσα από τις ανταποδοτικές εισπράξεις ώστε να ωφελούνται οι πολίτες που πληρώνουν.

«Η άποψή μου είναι η κοινοποίηση με τα κλειστά δημαρχεία να προχωρήσει, από την πλευρά τις κυβέρνησης ο χρόνος φαίνεται ότι περνά αλλά δεν υπάρχει διάθεση να νομοθετήσουν με βάση τα αιτήματά μας. Δεν είναι θέμα κομματικό να επισπεύσουμε τις αντιδράσεις μας, από την εμπειρία μας τόσο χρόνια αυτό προκύπτει, ότι θα βρεθούμε εκτεθειμένοι οικονομικά στο τέλος του χρόνου και θα συμπλεύσουμε στο τέλος όλοι οι δήμαρχοι, χωρίς ‘χρωματικούς’ διαχωρισμούς» συμληρώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Και καταλήγει σε σχέση με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ: «Αν δεν υπάρχουν λεφτά, πρέπει κάποιος να βγει και να μας το πει και να μιλήσει με ειλικρίνεια για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την τύχη των απλήρωτων λογαριασμών της Περιφέρειας».

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Ελλάδα

Εξιχνιάστηκαν, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αμαρουσίου, 11 περιπτώσεις απάτης, τις οποίες διέπραξε 49χρονος με το πρόσχημα ενοικίασης διαμερίσματος μέσω ιστοσελίδων. Ο 49χρονος συνελήφθη...

Μαγαζίνο

Το «Grand Hotel» έχει λαμπερά εγκαίνια και ανοίγει τις πόρτες του την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Η νέα δραματική σειρά του ΑΝΤ1 θα...

Κόσμος

Ο ουρουγουανός πρώην πρόεδρος Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα, ο οποίος διαγνώστηκε στις αρχές Μαΐου πως έχει καρκίνο στον οισοφάγο, εισήχθη χθες Πέμπτη σε νοσοκομείο, για...

Αυτοκίνητο

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΙΒΗΡΙΑ (Ουλάν Ουντέ– Νεβέρ) – Στο Γαλάζιο Διαμάντι Με βασικό προορισμό τη λίμνη Βαϊκάλη το QJMOTOR TRANS ASIA 2024 με την QJMOTOR SRT...