Το Generative AI επέτρεψε την κατασκευή chatbots που μπορούν να μιμηθούν ένα νεκρό άτομο και να επιτρέψουν σε κάποιον να συνομιλήσει μαζί του.
Μια γυναίκα αναφέρθηκε στις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάστηκε για να βοηθά τους ανθρώπους, όμως μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, η τεχνολογία προσφέρει έναν νέο τρόπο που στοχεύει να βοηθήσει τους ανθρώπους να συμβιβαστούν με τη θλίψη τους, όταν βιώνουν πένθος λόγω της απώλειας κάποιου ατόμου.
Έτσι, το Generative AI επέτρεψε την κατασκευή chatbots που μπορούν να μιμηθούν ένα νεκρό άτομο και να επιτρέψουν σε κάποιον να συνομιλήσει μαζί του.
Η τεχνολογία, που ονομάζεται «grieftech», έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει σε κάποιον να «συνομιλήσει» με κάποιο δικό του πρόσωπο που έχει «φύγει» από την ζωή.
Αλλά, μάλλον, αυτό περισσότερο ανατριχιαστικό είναι παρά καλό, σύμφωνα με την μαρτυρία της Christi Angel.
Όπως είπε, έχασε τον πρώτο της έρωτα, που λεγόταν Cameroun Scruggs, το 2020.
Ζούσαν σε διαφορετικά μέρη και επικοινωνούσαν κυρίως μέσω μηνυμάτων και email. Ακόμα και στην κηδεία του παρευρέθηκε μέσω βιντεοκλήσης λόγω των περιορισμών εξαιτίας του Covid-19, εκείνη την χρονιά.
Αφού, λοιπόν, πάντα μιλούσαν μέσω email ήταν η ιδανική περίπτωση ώστε να «επικοινωνήσει» μαζί του, χρησιμοποιώντας το λογισμικό «grieftech».
Αρχικά, όπως ανέφερε η ίδια, ενθουσιάστηκε με την ιδέα. «Ενθουσιάστηκα. Θα έδινα τα πάντα για να μιλήσω με τον Καμερούν. Ήθελα να τον ρωτήσω: “Είσαι καλά; Τα κατάφερες στην άλλη πλευρά;”», τόνισε.
Αλλά, στην συνέχεια τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή όταν η τεχνητή νοημοσύνη άρχισε να λέει για «στοιχειωμένα» δωμάτια.
Τέλος, όταν η Κρίστι ρώτησε αν ο Καμερούν είχε «ακολουθήσει το φως», το chatbot της απάντησε «όχι» και πως ήταν στην κόλαση.
Η Christi έφυγε πολύ ταραγμένη μετά από αυτό, λέγοντας: «Νόμιζα ότι θα ήταν μια καλή εμπειρία, αλλά για μένα ήταν πολύ ανατριχιαστικό».
Η Sherry Turkle είναι καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ και ειδικεύεται στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση με την τεχνολογία, ανέφερε ότι συσκευές όπως αυτή θα μπορούσαν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να επεξεργαστούν τη θλίψη τους με υγιή τρόπο.
Όπως είπε στον Guardian: «Είναι η απροθυμία να θρηνήσεις. Είναι κάτι που προκαλούμε στους εαυτούς μας γιατί είναι σαγηνευτική η τεχνολογία».
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!