Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ελλάδα

Γιατί τα πράγματα θα πάνε χειρότερα

Γιατί τα πράγματα θα πάνε χειρότερα


Του Κώστα Στούπα

1)Γιατί τα πράγματα θα πάνε χειρότερα

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει δρομολογήσει ήδη πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και το Βέλγιο, όπου ο Μακρόν προκήρυξε  βουλευτικές εκλογές και ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε.

Στη Γερμανία ο κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων καταποντίστηκε. Και τα τρία κόμματα μαζί έλαβαν περί το 30%.

Στην Ελλάδα αποδοκιμάστηκε συνολικά το πολιτικό σκηνικό αφού Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν απώλειες χωρίς να καταφέρει να επωφεληθεί το ΠΑΣΟΚ. Ο διπλασιασμός της δύναμης Ελληνικής Λύσης και ΚΚ είναι πλασματικός και οφείλεται κατά κύριο λόγο της αποχή.

Το ΚΚ π.χ. στις προχθεσινές ευρωεκλογές έλαβε 9,25% με 367 χιλ. ψήφους. Στις εκλογές του Ιουνίου του ’23 είχε λάβει 7,69% με 401 χιλ. ψήφους.

Στην Ευρώπη, μπορεί τα κόμματα να ετεροπροσδιορίζονται, φύρδειν μίγδειν, σαν ακροδεξιά αλλά τα περισσότερα από αυτά αυτοπροσδιορίζονται σαν συντηρητικά ή κεντροδεξιά κατηγορώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πως έχει αυτομολήσει στην Κεντροαριστερά.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αύξησε τις δυνάμεις του, ενώ οι απώλειες των σοσιαλδημοκρατών δεν ήταν ανεξέλεγκτες.

Η ενίσχυση των αντισυστημικών δυνάμεων όμως έχει κάποια θεμελιώδη  αίτια και αν αυτά δεν αντιμετωπιστούν η ανατροπή κάποια στιγμή θα προκύψει.

Τα αίτια αυτά σε γενικές γραμμές είναι τρία:

α) Ακρίβεια: Σε αυτή τη στήλη γράφουμε εδώ και πολλά χρόνια για την περίοδο υψηλού πληθωρισμού που κυοφορείται. Η επάνοδος του πληθωρισμού δεν είναι συγκυριακή και θα μας συνοδεύσει για πολλά χρόνια γιατί οφείλεται: στην αποπαγκοσμιοποίηση, τη δημογραφική γήρανση, την έλλειψη εργατικών χεριών και την ενεργειακή μετάβαση.

Επίσης, η ταχεία ανάπτυξη αναπτυσσόμενων οικονομιών όπως της Κίνας βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των πληθυσμών τους και αυξάνει τη ζήτηση και άρα τις τιμές των πρώτων υλών.

Η ακρίβεια δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα και γρήγορα. Στα θετικά ενός υψηλότερου πληθωρισμού είναι το ότι μπορεί να διαβρώσει το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος, αρκεί οι κυβερνήσεις να μη δημιουργούν νέο χρέος με ρυθμό υψηλότερο του πληθωρισμού. Στα αρνητικά του πληθωρισμού είναι πως διαβρώνει μισθούς και συντάξεις και άρα την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο. Αυτό δημιουργεί δυσαρεστημένους ανθρώπους οι οποίοι αναπτύσσουν αντισυστημικές συμπεριφορές.

2) Woke Ατζέντα: Ο γάμος των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ο διαγωνισμός της Eurovision όπου κέρδισε κάποιος που αυτοπροσδιορίζεται σαν “Το” αντί για “Ο” ή “Η” είναι ενδεικτικός μιας κουλτούρας αφυλίας που αναπτύσσεται μεταξύ διευρυνόμενων κοινωνικών μειοψηφιών.

Η εκτόξευση του χωρίς όρια δικαιωματισμού στην κεντρική πολιτική σκηνή, εκλαμβάνεται από μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας σαν σεξουαλικός προσηλυτισμός και προκαλεί αντιδράσεις. Κάποιοι το εκμεταλλεύονται αυτό πολιτικά και προωθούν μια ατζέντα αποδοχής αυταρχικών καθεστώτων, όπως της Ρωσίας και της Κίνας.

Επιπλέον, η αμφισβήτηση του βιολογικού φύλου με ή χωρίς χειρουργικές και ορμονικές επεμβάσεις δημιουργεί ταυτοτικές και ψυχολογικές συγχύσεις. Μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις να προωθούνται και συστημικούς θεσμούς και αναπτύσσει αντισυστημικές πολιτικές συμπροφορές.

3) Μεταναστευτικό: Το μεταναστευτικό εξελίσσεται σε ένα πρόβλημα “πολέμου των πολιτισμών” για Ευρώπη και ΗΠΑ. Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση σε συνδυασμό με το άκρατό επιδοματισμό των ευρωπαϊκών κρατών πρόνοιας, δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες.

Η ανεξέλεγκτη είσοδος, ιδίως μουσουλμάνων στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την άρνηση ενσωμάτωσης και τη δημιουργία κλειστών τοπικών κοινοτήτων μέσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες κυοφορεί συνθήκες ενός πολιτισμικού εμφύλιου πολέμου.

Η Ευρώπη και οι Δυτικές κοινωνίες όμως λόγω δημογραφικής γήρανσης χρειάζονται μετανάστες. Πρέπει να τους βρουν όμως από πολιτισμούς και κοινωνίες που έχουν συμβατές αξίες με το ευρωπαϊκό πολιτισμό. Κάποιοι θα θυμούνται στην αρχή της θητείας της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τη θεσμοθέτηση χαρτοφυλακίου επιτρόπου υποστήριξης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Οι αντιδράσεις της αριστεράς οδήγησαν στην άρον άρον κατάργηση αυτού του χαρτοφυλακίου. Αυτά πληρώνουμε τώρα.

Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση απελαύνοντας γρήγορα και μαζικά όσους δεν επιθυμεί να ζουν στην επικράτειά της επειδή δεν προσαρμόζονται στις αξίες της και τους νόμους.

Στην ελληνική επικράτεια π.χ. ο νόμος θα πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά και δίκαια προς όλους βγάζοντας από το απυρόβλητο κοινωνικές ομάδες που τον παραβιάζουν συστηματικά. Οι νομοθέτες σε όλη της Ευρώπη θα πρέπει να ψηφίσουν νόμους με πιο αυστηρές ποινές  προκειμένου να τιμωρούνται όσοι διαπράττουν αδικήματα.

Για κανένα από τα παραπάνω τρία βασικά αίτια δεν υπάρχει εύκολη λύση. Όσο θα υπάρχουν όμως θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις αντισυστημικές δυνάμεις, ενισχύοντας το σενάριο μιας “Επερχόμενης Αταξίας” όπως το έχω αναλύσει στο ομώνυμο βιβλίο μου.

Υπάρχουν περιθώρια λοιπόν τα πράγματα να πάνε ακόμη χειρότερα.

2) Σύντομο σχόλιο για εκλογές

Καλησπέρα Κώστα,

“Η άνοδος της ακροδεξιάς”

Όσο συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν ακροδεξιούς τους απλούς πολίτες/φυσιολογικούς ανθρώπους που αγανάκτησαν με τα Τέμπη, την ακρίβεια, την Woke ατζέντα και ανησυχούν για την Ισλαμοποίηση της Ευρώπης, τόσο τα ποσοστά του Βελόπουλου, Αφροδίτης κτλ. θα αυξάνονται.

Και πιο πιθανό είναι να μαζευτούν αυτοί και να κάνουν ένα σχήμα “πατριωτικής” αξιωματικής αντιπολίτευσης με 20% παρά να γίνει επανένωση του κεντροαριστερού χώρου σε μια “προοδευτική παράταξη”.

Άρα 1 συμβουλή για την παράταξη της ΝΔ, να κόψει την καραμέλα της ακροδεξιάς και να λύσει τα προβλήματα των πολιτών που έφυγαν στα δεξιά της.

Γιατί αριστερά δεν φεύγει κανένας, δεν έχει και κάπου να πάει…

Καλό μεσημέρι.

Νικόλας

kostas.stoupas@capital.gr

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Στη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών....

Αθλητικά

Πέντε 24ωρα μετά τα δύο γκολ που πέτυχε εις βάρος της Χετάφε (2-1), ο Τζιοβάνι Λο Σέλσο, σκόραρε ξανά το βράδυ της Δευτέρας στο...

Αθλητικά

Η «Δίκη  ΣΚΑΪ» αποκάλυψε ότι ο 9ος Τακτικός Ανακριτής Αθηνών Παναγιώτης Τζιούβας διερευνά το κακουργηματικό αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου...

Ελλάδα

Σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Σχιστού προχώρησε η αστυνομία, καθώς πριν από λίγη ώρα, στο ύψος του Κοιμητηρίου Σχιστού, σημειώθηκε ανατροπή...