Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι αμερικανικοί κολοσσοί αγοράζουν καινοτομία made in Greece

Γιατί οι αμερικανικοί κολοσσοί αγοράζουν καινοτομία made in Greece


Στον χάρτη του επενδυτικού τους ενδιαφέροντος τοποθετούν την Ελλάδα και το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας όλο και περισσότεροι κολοσσοί της τεχνολογίας, κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το εκκωφαντικό deal για την εξαγορά της BETA CAE Systems, με παραγωγική βάση στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης, από τον αμερικανικό όμιλο τεχνολογίας Cadence, έναντι του αστρονομικού -για τα ελληνικά δεδομένα- τιμήματος του 1,24 δισ. δολ., αφενός κάνει την BETA τον τρίτο ελληνικό μονόκερο (μετά τις Viva και PeopleCert), αφετέρου συνιστά τη μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής εταιρείας από ξένο όμιλο στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Έρχεται δε να μεγαλώσει, και μάλιστα με τον πιο ηχηρό τρόπο, τη λίστα των αμερικανικών κολοσσών τεχνολογίας που όχι απλά φλερτάρουν με τις ελληνικές hitech εταιρείες, αλλά προχωρούν σε σοβαρές επενδυτικές κινήσεις με αντικείμενο τις ελληνικές startups. Μια λίστα που αριθμεί ήδη τα βαριά ονόματα της διεθνούς τεχνολογικής αγοράς, όπως αυτά των Microsoft, Google, Meta (Facebook), Hewlett Packard Enterprise, Dell, Cisco, Sony, Intel.

Πηγές της αγοράς, με τις οποίες συνομίλησε το powergame.gr, ζητώντας να αποτιμήσουν το mega deal που έγινε την εβδομάδα που διανύσαμε, σχολίαζαν ότι η συμφωνία για την εξαγορά της BETA από την εισηγμένη στον Nasdaq Cadence, ενός τεχνολογικού κολοσσού με κεφαλαιοποίηση 83 δισ. δολαρίων, κύκλο εργασιών 4 δισ. δολαρίων και πάνω από 10.000 υπαλλήλους, αποτελεί μια σαφή ένδειξη ότι η καινοτομία που παράγεται εγχωρίως μπορεί να κινητοποιήσει ισχυρά κεφάλαια.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το deal έχει και σοβαρή συμβολική σημασία, καθώς δίνει το μήνυμα προς το ίδιο το οικοσύστημα των startups ότι η state of the art τεχνολογία, όπως για παράδειγμα αυτή της ΒΕΤΑ CAE, που δημιουργεί software προσομοίωσης μηχανικής, επιτρέποντας σε μια βιομηχανία να ελέγχει κρίσιμα στοιχεία πριν από το στάδιο της παραγωγής, μπορεί να μπει στα ραντάρ των διεθνών επενδυτικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Στην Intel η τεχνολογική καινοτομία της InAccel

Μια σημαντική προσθήκη στην αλυσίδα των deals με αντικείμενο ελληνικές startups και αγοραστές πολυεθνικούς κολοσσούς τεχνολογίας αποτελεί η εξαγορά της InAccel. Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Marathon Venture Capital ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας, στην οποία το fund είχε επενδύσει κεφάλαια 500.000 ευρώ, από τον αμερικανικό κολοσσό τεχνολογίας Intel.

Όπως εξήγησε στο powergame.gr ο συνιδρυτής της ελληνικής startup, Γιώργος Σταμέλος, η συμφωνία αφορά την απόκτηση του software της InAccel, καθώς και την απορρόφηση της ομάδας της από την Intel, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας των επιταχυντών υλικού (FPGAs) στο cloud.

H InAccel είναι πρωτοπόρος διεθνώς στην ανάπτυξη και αξιοποίηση επεξεργαστών ειδικού σκοπού για εφαρμογές όπως η μηχανική μάθηση, η μηχανική όραση και οι εφαρμογές βιο-πληροφορικής. Έχει δημιουργήσει μια λύση παγκόσμιας κλάσης, μια πλατφόρμα αιχμής για τη διαχείριση και την ενορχήστρωση πόρων FPGA, με στόχο να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται αυτοί οι πόροι σε υπολογιστικά περιβάλλοντα για βελτιωμένη απόδοση και αποδοτικότητα.

Η εξαγορά της InAccel, όπως και η περίπτωση της ΒΕΤΑ -αν και προφανώς μιλάμε για άλλα μεγέθη στις δύο περιπτώσεις-, δείχνουν πώς η καινοτομία μιας ελληνικής startup μπορεί να φτάσει μέχρι τα τεχνολογικά άδυτα ενός κολοσσού, αφού προσεχώς τα chips Τεχνητής Νοημοσύνης που κατασκευάζει η Intel θα γίνουν πιο «έξυπνα» με ελληνικό software.

Αμερικανική… απόβαση στην Ελλάδα

Η αμερικανική… απόβαση στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και κάποια χρόνια, αλλά εντείνεται το τελευταίο διάστημα. Στον μακρύ κατάλογο μεγάλων τεχνολογικών ομίλων που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην καινοτομία made in Greece πρέπει να προστεθεί και η Sony, η οποία προχώρησε τον Νοέμβριο του 2023 στην εξαγορά της iSIZE, με συνιδρυτή τον Γιάννη Ανδρεόπουλο.

H iSIZE, με έδρα το Λονδίνο, παρέχει καινοτόμες λύσεις, μέσω AI, για να επιτύχει μειωμένο ρυθμό μετάδοσης δεδομένων, βελτιώνοντας παράλληλα και την ποιότητα της εικόνας. Μέσω της εξαγοράς, η Sony Interactive Entertainment επιδιώκει τη βελτίωση της ποιότητας του video streaming, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους παίκτες να απολαμβάνουν οπτικά ανώτερες εμπειρίες, χωρίς συμβιβασμούς στην απόδοση του streaming.

Εν τω μεταξύ, το καλοκαίρι που μας πέρασε ο κολοσσός τηλεπικοινωνιακών υποδομών Cisco ανακοίνωσε την εξαγορά της Code BGP, μιας spin-off εταιρείας που ίδρυσαν μόλις το 2021 οι ερευνητές του ΙΤΕ Ξενοφώντ Δημητρόπουλος, Βασίλειος Κοτρώνης και Λευτέρης Μανασσάκη.

Η Code BGP έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο λογισμικό αυτοματοποίησης των διαδικασιών που πραγματοποιούν καθημερινά οι διαχειριστές δικτύων στο BGP (Border Gateway Protocol), ώστε να αυξήσουν τον έλεγχο στα δίκτυά τους, να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Αυτό το λογισμικό λειτούργησε ως πόλος έλξης για την αμερικανική εταιρεία, που θα το ενσωματώσει στο λογισμικό ανάλυσης διαδικτύου ThousandEyes, με στόχο την επέκταση των υπηρεσιών, που προσφέρει και τη δημιουργία ενός καλύτερου και ασφαλέστερου Διαδικτύου.

Στη λίστα των αμερικανικών κολοσσών που έχουν βάλει στα ραντάρ τους τις ελληνικές startups πρέπει να συμπεριληφθεί και η απόκτηση της ομάδας της Arrikto των Κωνσταντίνου Βενετσανόπουλου και Βαγγέλη Κούκη από τη Hewlett Packard Enterprise. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η απόκτηση της ελληνικής startup Mist.io των Χρήστου Ψάλτη και Δημήτρη Μωραΐτη από την Dell. Η τελευταία έχει αναπτύξει μία λύση για την κοινή διαχείριση πληροφοριακών υποδομών που βρίσκονται σε διαφορετικές cloud πλατφόρμες.

Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης

Η αμερικανική αγορά δίνει το «παρών» στην ελληνική startup σκηνή με μια σειρά από κινήσεις. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο η μητρική του Facebook, Meta, έθεσε υπό την ομπρέλα της την πατρινή Accusonus, που δραστηριοποιείται στον χώρο της επεξεργασίας του ήχου, τεχνολογία που προσέλκυσε το ενδιαφέρον του αμερικανικού γίγαντα των social media.

Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2021, η Microsoft προχωρούσε στην εξαγορά της ελληνικής Softomotive, η οποία έχει αναπτύξει μία λύση λογισμικού για τη ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών σε επιχειρήσεις (Robotic Process Automation – RPA). Με ένα τίμημα που δεν έχει επιβεβαιωθεί μεν, αλλά τοποθετείται στα 150 εκατ. δολ., η ελληνική startup πέρασε στον έλεγχο του παγκόσμιου κολοσσού της τεχνολογίας, σε ένα deal που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στο εγχώριο οικοσύστημα.

Η αλυσίδα των εξαγορών ελληνικών startup από αμερικανικές εταιρείες έχει την αρχή της πολύ πιο πίσω στον χρόνο, με την εξαγορά της ελληνικής Blindtype από την Google το 2010. Και φυσικά -παρά τα όποια προβλήματα- στην ίδια αλυσίδα πρέπει να ενταχθεί και η εξαγορά της Viva Wallet από την JP Morgan.

Εξαγορές-ρεκόρ

Τα σημάδια ωρίμανσης που στέλνει το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας γίνονται εμφανή και από τον αριθμό-ρεκόρ των επενδύσεων ξένων ομίλων στο οικοσύστημα.

To 2023 η ψήφος εμπιστοσύνης από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν ιδιαίτερα θερμή, καθώς το 1/3 των επενδύσεων σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες το 2023 έγινε από αμερικανικά κεφάλαια. Τα ευρωπαϊκά επενδυτικά κεφάλαια επίσης δείχνουν να κοιτούν προς Ελλάδα, καθώς το 24% των χρηματοδοτήσεων προς ελληνικές νεοφυείς εταιρείες το 2023 προέρχεται από την Ευρώπη (ένα πρόσθετο 12% είχε προέλευση από τη Μεγάλη Βρετανία).

Εν τω μεταξύ, στους ξένους επενδυτές που βάζουν την Ελλάδα στις αντένες τους περιλαμβάνονται πλέον και κεφάλαια από τη Μέση Ανατολή, με το 9% των χρηματοδοτήσεων του 2023 να προέρχεται κυρίως από επενδυτικά κεφάλαια και family offices της συγκεκριμένης περιοχής.

Συνολικά, το 2023 έγιναν 11 νέες εξαγορές εγχώριων startups, με ορισμένες από αυτές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ σε αξία. Αλλά και το 2022,19 νεοφυείς ελληνικές εταιρείες εξαγοράστηκαν από ξένα κεφάλαια, προερχόμενα κυρίως από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Google News icon

Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΚΟΣΜΟΣ

«Τι θα κάνει στη συνέχεια ο Βλαντίμιρ Πούτιν;», είναι η ερώτηση που ακούγεται πολύ αυτή την εβδομάδα και αυτό είναι κατανοητό, όπως σημειώνει το...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αν είμασταν στη Σουηδία, την Νορβηγία ή την Εσθονία, σίγουρα αυτό το άρθρο δεν θα το κάναμε.Γιατί εκεί οδηγοί μαθαίνουν από μικρή ηλικία πως...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αναμενόμενη εξέλιξη της «έκπτωσης» του ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη θέση μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πέρα από την αγανάκτηση που προκαλεί στα στελέχη, φέρνει...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στη σημασία που έχει για τον Ολυμπιακό το μεγάλο ντέρμπι της Κυριακής (24/11, 20:30, Cosmote Sport 1) με την ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» για...