Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιατί είναι σημαντική η Γιώτα Κουφαδάκη;

Γιατί είναι σημαντική η Γιώτα Κουφαδάκη;


Δημιουργός και μαγείρισσα της Μπουκαδούρας, του εμβληματικού εστιατορίου που από το 2002 και για 20 συναπτά έτη αποτέλεσε τον απόλυτο πρεσβευτή της γαστρονομίας της Χαλκιδικής

Γιατί μετέτρεψε την οικιακή μαγειρική σε υψηλή γαστρονομική εμπειρία.
Χωρίς μαγειρικές σπουδές, με μόνο εφόδιο την τέχνη που έμαθε στο σπίτι της και το ένστικτό της, άνοιξε το 2002, για βιοποριστικούς λόγους, όπως διηγείται η ίδια, την Μπουκαδούρα, εκεί όπου βρισκόταν η αγροτική κατοικία των παππούδων της. Σε μια μαγική τοποθεσία, στην Ακτή Ελιάς, στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στον δρόμο που οδηγεί από τη Νικήτη στον Νέο Μαρμαρά. Η κουζίνα της, απλή και νόστιμη, χωρίς περιττές «φιοριτούρες», στηριγμένη στην παράδοση και τα υλικά της περιοχής, απέκτησε γρήγορα φήμη, ενώ «το μαγαζί γέμισε από την πρώτη χρονιά και δεν ξανάδειασε ποτέ».

Μας θύμισε ότι βασικό συστατικό της μαγειρικής είναι η αγάπη.
Η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, τις πρώτες ύλες, τους συνεργάτες και κυρίως για τους πελάτες που «περιμένουν να σερβιριστούν και που πρέπει να βρουν το φαγητό σου νόστιμο, να εισπράξουν την αγάπη που έβαλες για να το μαγειρέψεις και να το ευχαριστηθούν». Η αγάπη και το νοιάξιμο που ξεχείλιζε στα καλοστρωμένα τραπέζια της με τα λευκά τραπεζομάντιλα, αλλά και στο πέρασμά της ανάμεσά τους για να ρωτήσει αν όλα είναι εντάξει, όχι με τον ξερό, βαριεστημένο, επαγγελματικό τρόπο των περισσότερων σερβιτόρων, αλλά με τη γλύκα των παλιών μαμάδων.

Ολοκληρώνοντας το 2022, νομίζω παρά τη θέλησή της, τον κύκλο της ως εστιατόρισσα,
έφτασε να μαγειρεύει τιμητικά δίπλα σε «αστεράτους» σεφ. Τιμώντας την εικοσάχρονη προσφορά της στην ελληνική γαστρονομία, σπουδαίοι σεφ, όπως ο Δημήτρης Παμπόρης από το Bubo του ξενοδοχείου Ekies All Senses στη Βουρβουρού, ο Μανόλης Παπουτσάκης του Pharaoh, ο Απόστολος Αλτάνης του Hyatt Regency και ο Γιώργος Φελεμέγκας της μισελενάτης Hytra, μοιράζονται μαζί της τις κουζίνες τους σε ξεχωριστές βραδιές.

Είναι τυχεροί όσοι, έστω και για μία φορά, απόλαυσαν τη φροντίδα και τη μαγειρική της.
Λινά τραπεζομάντιλα, προσεγμένα ποτήρια κρασιού, όμορφα σερβίτσια, ζεστό καλωσόρισμα και αποχαιρετισμός, μικρές λεπτομέρειες φροντίδας που έκαναν την Μπουκαδούρα να ξεχωρίζει.
Και από την άλλη, νοστιμιές με όλα τα καλούδια που δίνει η θάλασσα και η στεριά, τουρσιά κάθε λογής, σκουμπρί καπνιστό στο τηγάνι, χουνκιάρ μπεγεντί, ψήμα (το παραδοσιακό φαγητό της περιοχής για το Πάσχα), μουσακάς, σεσκουλοντολμάδες με θαλασσινά, μουσακάς, παστίτσιο, μπακαλιάρος φρικασέ και τόσα άλλα, έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στη μνήμη όσων πέρασαν από εδώ.

Ευχαριστούμε, καλή μας Γιώτα, για όσα μας έμαθες.

Φωτογραφίες: Ιωσηφίνα Σβανιά 

Το άρθρο της εβδομάδας


Mihlama,(kuymak),Is,A,Famous,Traditional,Food,From,Black,Sea

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στη σέντρα και πάλι τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μετά τη διακοπή τους για τους αγώνες των εθνικών ομάδων στο Nations League. Η Super League επιστρέφει...

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τώρα, η ανακύκλωση τηγανέλαιου γίνεται πιο εύκολη από ποτέ, μέσω μιας εφαρμογής που το παραλαμβάνει από την πόρτα του σπιτιού μας Εσείς τι κάνετε...

ΕΛΛΑΔΑ

Με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προσήχθη το μεσημέρι της Παρασκευής στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ο Νίκος Ρωμανός, προκειμένου να απολογηθεί στην ανακρίτρια. Κατά...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημερωτικό σημείωμα με 16 ερωτήσεις- απαντήσεις για τον νέο προϋπολογισμό και την οικονομία, εξέδωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Συγκεκριμένα, το σημείωμα έχει...