Του Κώστα Κατίκου
Απορριπτική απόφαση ή “πάγωμα” χωρίς απόφαση έχει ένα 15% ως 22% των αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Οι λόγοι της απόρριψης και του παγώματος είναι διαφορετικοί αλλά κρύβουν και ένα μυστικό στην περίπτωση του “παγώματος” που είναι προς όφελος των υποψηφίων συνταξιούχων.
Όταν μια αίτηση παίρνει απορριπτική απόφαση μηδενίζεται και η ημερομηνία της αρχικής υποβολής της. Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα πρέπει να επανέλθει το συντομότερο δυνατό με νέα αίτηση γιατί όσο καθυστερεί τόσους περισσότερους μήνες αναδρομικών συντάξεων θα στερηθεί.
Οι λόγοι που απορρίπτεται ή που “παγώνει” μια αίτηση όπως επισημαίνουν στελέχη του ΕΦΚΑ είναι συνήθως οι εξής:
1. Μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, από έλλειψη χρόνου ασφάλισης ή ακόμη και από εσφαλμένη αντίληψη για το όριο ηλικίας απονομής σύνταξης.
2. Απλήρωτα χρέη πάνω από τα όρια που ο νόμος προβλέπει ότι μπορούν να συμψηφιστούν με τη σύνταξη (πάνω από 20.000 ευρώ ήταν το παλιό όριο και τώρα πήγε στα 30.000 ευρώ)
3. Εκπνοή προθεσμιών (δίμηνο) για την πληρωμή του χρέους που υπερβαίνει το όριο συμψηφισμού ώστε να μην απορριφθεί η αίτηση.
4. Μη προσκόμιση της απαιτούμενης παραίτησης από την εργασία ή της διακοπής δραστηριότητας για ελεύθερους επαγγελματίες.
5. Μη πληρωμή δόσεων ή και εφάπαξ ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης με τον οποίο θεμελιώνεται δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Με την απόρριψη της αίτησης συνταξιοδότησης χάνονται τα αναδρομικά σύνταξης. Στο πάγωμα μιας αίτησης όμως τα αναδρομικά δεν χάνονται καθώς όταν ξεπαγώσει δεν θεωρείται ως νέα αλλά ως παλιά και λαμβάνεται υπόψη η αρχική ημερομηνία που υποβλήθηκε.
Οι αιτήσεις “χωρίς απόφαση” χαρακτηρίζονται έτσι από τον ΕΦΚΑ γιατί ενώ πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, πάσχουν σε άλλα ζητήματα (πληρωμή χρεών για να προχωρήσει η αίτηση, αναζήτηση στοιχείων από άλλα ταμεία, κ.λπ). Επί της ουσίας θεωρούνται απορριπτέες γιατί δεν έχουν όλα τα στοιχεία για να περάσουν στις εγκριθείσες. Ωστόσο δεν εκδίδεται απορριπτική απόφαση, αλλά μένουν σε εκκρεμότητα και όταν ο υποψήφιος συνταξιούχος επανέλθει συμπληρώνοντας τον φάκελό του με κάποιο έγγραφο που έλλειπε από σφάλμα των υπηρεσιών, η αίτηση ενεργοποιείται και τα αναδρομικά σύνταξης, εφόσον εγκριθεί υπολογίζονται από την αρχική ημερομηνία υποβολής της, πριν το πάγωμα.
Το μυστικό αυτό είναι προς όφελος των ασφαλισμένων καθώς η αίτησή τους μπορεί να μείνει στον “πάγο” για μήνες αλλά τα αναδρομικά δεν θα χαθούν.
Και στη απόρριψη αλλά και στο πάγωμα των αιτήσεων συνταξιοδότησης όμως το αποτέλεσμα είναι ίδιο καθώς δεν εκδίδεται σύνταξη.
Τα ποσοστά των αιτήσεων που δεν προχωρούν για έκδοση σύνταξης και θεωρούνται απορριπτέες κυμαίνονται από 15% ως 22% τα τελευταία έτη.
Τα επίσημα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης “ΑΤΛΑΣ” είναι αποκαλυπτικά
Για το 2024 (α΄ τρίμηνο) η εικόνα έχει ως εξής:
*σύνολο αιτήσεων συνταξιοδότησης: 18.880
*εγκριτικές: 15.946
*απορριπτικές:1.249
*χωρίς απόφαση: 1.685
*ποσοστό απορριφθέντων και χωρίς απόφαση αιτήσεων: 16%
Για το 2023 τα στοιχεία δείχνουν:
*σύνολο αιτήσεων συνταξιοδότησης: 228.644
*εγκριτικές: 198.237
*απορριπτικές:13.982
*χωρίς απόφαση:21.425
*ποσοστό απορριφθέντων και χωρίς απόφαση αιτήσεων: 15%
Το 2022 η τελική καταγραφή έδειξε:
*σύνολο αιτήσεων: 284.941
*εγκριτικές: 222.800
*απορριπτικές: 15.973
*χωρίς απόφαση: 46.168
*ποσοστό απορριφθέντων και χωρίς απόφαση αιτήσεων: 22%
Το 2021 είχαμε:
*σύνολο αιτήσεων: 224.434
*εγκριτικές: 183.425
*απορριπτικές: 13.226
*χωρίς απόφαση: 27.783
*ποσοστό απορριφθέντων και χωρίς απόφαση αιτήσεων: 18,3%
Οι αιτήσεις χωρίς απόφαση και για όσο διάστημα μένουν στην αδράνεια δεν υπολογίζονται στις εκκρεμείς συντάξεις, αφού τυπικά δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να εξεταστούν από τους εισηγητές. Όταν βγουν από τον πάγο υπολογίζονται ως εκκρεμείς εφόσον παρέλθει ένα τρίμηνο χωρίς την έκδοση απόφασης απονομής σύνταξης. Αυτόν τον τρόπο υπολογισμού των εκκρεμών συντάξεων (πέραν του 90ημέρου) τον είχαν υποδείξει οι “τροϊκανοί” στα χρόνια των μνημονίων και παραμένει και σήμερα με την αποδοχή της Κομισιόν.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!