Στη σκιά της Ερμού και μόλις μερικά βήματα μακριά από το Μοναστηράκι, η Πραξιτέλους στριμώχνει καθημερινά, στα στενά της πεζοδρόμια, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, τουρίστες και Αθηναίους που βολτάρουν στο κέντρο της πόλης για καφέ, brunch, φαγητό και κοκτέιλς. Εδώ, οι επιλογές πολλές και μάλιστα σε απόλυτη αναλογία με ό,τι προσδοκούμε να δούμε, να γευτούμε και να απολαύσουμε στην καρδιά της πρωτεύουσας. Με νέες αφίξεις, αλλά και στέκια παλιά και αγαπημένα, η πολύβουη και πάντα ενδιαφέρουσα οδός Πραξιτέλους, δεν παύει να μας εκπλήσσει ευχάριστα, φέρνοντας πλέον αέρα φθινοπωρινής ανανέωσης στην αεικίνητη Αθήνα.
Gastone
Τραγανή γουρουνοπούλα στη σούβλα (σταθερή αξία στο μενού) σε ένα μαγαζί – γωνία που «παντρεύει» τη μοντέρνα, τη vintage με την urban αισθητική και δίνει αφορμές χαλαρών all day γαστρο-συναντήσεων με ελληνική ταυτότητα, στο αθηναϊκό κέντρο. Στην άνετη, φωτεινή και ψηλοτάβανη σάλα του θα φάμε sando (με γουρουνοπούλα), pasta, burgers αλλά και ντολμαδάκια στα κάρβουνα, «πειραγμένο» γιουβέτσι και λουκάνικα μαύρου χοίρου με φάβα Φενεού, καθώς θα χαζεύουμε με ένα ποτήρι κρασί στα χέρια μας την κίνηση στην Πραξιτέλους. Καιρού επιτρέποντος, πιάνουμε θέση έξω, για χάζι στη λιακάδα και θέα ανεμπόδιστη στη διασταύρωση της Πραξιτέλους με την εμπορική πιάτσα της Αγίου Μάρκου.
Πραξιτέλους 43, Αθήνα, τηλ. 210 3211455
Φωτογραφίες: Facebook The makers
The Makers
Αγαπάει να «ξυπνάει» από νωρίς το πρωί, ετοιμάζοντας για το κοινό του – που πλέον είναι φανατικό – αρωματικούς καφέδες και λαχταριστά brunch, τα οποία και κάνουν τα τραπέζια του, από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες μέχρι και αργά το απόγευμα, να είναι σχεδόν πάντα ασφυκτικά γεμάτα (μέσα και έξω). Μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι μας τα αφράτα pancakes, οι χρυσαφένιες βάφλες με τα τηγανητά αβγά, οι γλυκές τάρτες, τα vegan bowls και τα choco porridge, ρίχνουμε κλεφτές ματιές στη συλλογή με τις χειροποίητες ποδιές τους, στα hoodies, στις shopping bags και στα t-shirts, που πλαισιώνουν με χρώμα, άποψη και μοντέρνα ματιά, τη σάλα.
Πραξιτέλους 37, Αθήνα, τηλ. 210 3311372
Φωτογραφίες: Facebook Anäna
Anäna
Με vegan και veggie pastry, healthy αλμυρά σνακ και specialty καφέδες αυτό το νεανικό και new age café, «κρύβει» από νωρίς το πρωί στη στοά της Πραξιτέλους, την πρόθεσή μας για χαλαρά πρωινά με light τσιμπολογήματα στο κέντρο. Στα κίτρινα μεταλλικά τραπεζάκια του έξω, αλλά και μέσα στη ρετρό πολυγωνική σάλα του με τις 70’s λεπτομέρειες και την περιμετρική θέα (από τις ψηλές τζαμαρίες), το Anana διατηρεί όλη μέρα, ατμόσφαιρα χαλαρή και διάθεση φιλική και απροσποίητη. Η κουζίνα του ξεφουρνίζει καθημερινά αφράτα κέικ και vegan ζύμες, ενώ από το μενού δεν απουσιάζουν και τα open toasts με αβγά, λαχανικά εποχής και φρέσκα μυρωδικά.
Πραξιτέλους 33, Αθήνα, τηλ. 211 115 1788
Κάψα
Ο Χριστόφορος Πέσκιας επιδίδεται σε «καυτερές» δεξιοτεχνίες πάνω στο αγαπημένο του street food, στο σουβλάκι. Σε αφράτες, παραδοσιακές πίτες (τις προμηθεύεται από τον Σταμάτη στο Περιστέρι) τυλίγει τον χειροποίητο γύρο του με τις πικάντικες μαρινάδες (στο χοιρινό χρησιμοποιεί καυτερές πιπεριές poblano, λαδόξιδο, λίγο χυμό ανανά και πιπεράτο achiote), αφήνοντάς τον να αργοψηθεί σε κάθετες σούβλες οι οποίες αντικρύζουν από πάνω μέχρι κάτω, ραφιέρες με αναμμένα κάρβουνα. Στα highlights και οι εξίσου καυτερές σάλτσες, με διάθεση νεωτερισμού, που απογειώνουν την καπνιστή γεύση των κρεάτων. Πατάτες μέσα στο σουβλάκι δε θα βρούμε, όμως, μπορούμε άνετα να τις απολαύσουμε τραγανές και φρεσκοτηγανισμένες έξω από αυτό.
Σκουλενίου 4, Αθήνα, τηλ. 210 3231366
Overoll
Οι ουρές από τον κόσμο που σχηματίζονται κάθε πρωί έξω από τη φαρδιά μπάρα του με τις γυάλινες βιτρίνες, δίνουν εύκολα το στίγμα ότι φτάσαμε στον προορισμό μας. Ποιος είναι αυτός; Το croissant. Και όχι οποιοδήποτε croissant, αλλά μερικά από τα πιο πολυσυζητημένα – και όχι άδικα – της πρωτεύουσας. Τραγανά απ’ έξω, αέρινα και μαστιχωτά μέσα, τα croissant του Overoll ικανοποιούν τις γλυκές αλλά και αλμυρές ορέξεις μας: βουτύρου, με σοκολάτα, με φιστίκι, με Nutella, με κόκκινα φρούτα και μαρμελάδες και croissant με ζαμπόν και γραβιέρα ή με τυρί και σπανάκι, όλα χωρούν στη μακρόστενη σάλα – εργαστήρι του, που βγάζει απ’ ευθείας στο στενό πεζοδρόμιο της Πραξιτέλους. Τις ημέρες που αποφεύγουμε το κέντρο, συνεχίζουμε να τα απολαμβάνουμε στα πέριξ, όπως στο Χαλάνδρι, στο Αιγάλεω, στη Ν. Σμύρνη, στην Πανόρμου, και τώρα πλέον στη Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο.
Πραξιτέλους 27, Αθήνα, τηλ. 211 419 8151
Photis Deli
Η αγαπημένη street food γωνιά της Πραξιτέλους με αμερικανική ρετρό ατμόσφαιρα που σερβίρει στο χέρι πληθωρικά sandwich από φρεσκοψημένες μπαγκέτες, αφράτα brioche και τραγανά sando. Μέσα τους κλείνουν μοσχαρίσιο παστράμι, σπιτικά κεφτεδάκια, ζουμερά μπουτάκια μαύρου χοίρου (λουσμένα με σάλτσα φέτας), καπνιστό σολομό, αλλαντικά από το Μιράν αλλά και vegan και vegetarian υλικά, που ταξιδεύουν από κάθε σημείο της Ελλάδας και την Ιταλία. Παραμένει ανοιχτό μέχρι νωρίς το απόγευμα, ενώ αν θέλουμε να δώσουμε ραντεβού με την παρέα εκεί, αρκεί μόνο να ενημερώσουμε ότι βρίσκεται στο σημείο που κάποτε τρώγαμε τα φημισμένα σάντουιτς του Big Mouth. Αν η παρέα ανήκει στους ψαγμένους foodies της πόλης (και αγαπά την πιάτσα της Πραξιτέλους), θα καταλάβει!
Πραξιτέλους 20, Αθήνα, τηλ. 21 0322 1638
Sol
Πρωτογνωρίσαμε το Sol 2020 στην Τήνο. Η αγάπη όμως του Μιχάλη Χαλκιά (ενός εκ των ιδιοκτητών) για τα cinnamon rolls τον έκανε να αποφασίσει να ταξιδέψει τα φημισμένα ρολάκια του και πέρα από το αγαπημένο του νησί. Έτσι, έφτασε με τον αδελφό του Βασίλη στην Αθήνα, φουρνίζοντας εδώ καθημερινά τις καλοδουλεμένες ζύμες τους (κυρίως cinnamon rolls σε διαφορετικές γλυκές και αλμυρές εκτελέσεις) σε ένα μαγαζί που φέρνει τον ήλιο, κυριολεκτικά, στην καρδιά της Πραξιτέλους. Στην πολυγωνική σάλα του αθηναϊκού Sol επικρατεί το αφαιρετικό ύφος με τη λευκή μαρμάρινη επένδυση και τις περιμετρικές τζαμαρίες, οι οποίες επιτρέπουν την ανεμπόδιστη θέα στην Πραξιτέλους αλλά και στον εφαπτόμενο, σκιερό πεζόδρομο της Χαβρίου. Όταν οι θερμοκρασίες μας το επιτρέπουν, καθόμαστε έξω, στα κίτρινα μεταλλικά τραπεζάκια, τσιμπολογώντας και πίνοντας καφέ ή ένα ποτήρι κρασί (τρέφει μεγάλη εκτίμηση στα φυσικά κρασιά).
Πραξιτέλους 11, Αθήνα, τηλ. 210 3242 663
Prac.sitele
Το ιταλικό meeting point της Πραξιτέλους. Κομψό, ρομαντικό και φινετσάτο, στην comfort φιλοσοφία του all day, με brunch, αυθεντική ναπολιτάνικη pizza (με προζυμένιο ζυμάρι 48ωρης ωρίμασης), pinsa, pasta, espresso και φυσικά, aperitivi. Πριν ακόμα φτάσουν τα πρώτα πιάτα στα τραπέζια μας, τις εντυπώσεις κλέβει με ευκολία η μεγαλεπήβολη και αριστοκρατική σάλα με τους κρεμαστούς κήπους, τους καμπυλόγραμμους καναπέδες και τα οβάλ μαρμάρινα τραπέζια. Ιδανικό για after office ποτά ή για τα πρώτα κρασιά και κοκτέιλ της βραδιάς, παρέα με διάσημα ιταλικά πιάτα όπως η κοτολέτα αλα Μιλανέζε ή τα Arancini, μπρουσκέτες και πλατό με τυριά και αλλαντικά. Όλα αυτά σε έναν προσεγμένο χώρο με φιλικό φωτισμό και με τη μουσική στην ένταση, που της πρέπει.
Πραξιτέλους 7, Αθήνα, τηλ. 210 7000720
The Clumsies
Σημείο αναφοράς στην σκηνή των αθηναϊκών all day bar και με τον «αέρα» της διάκρισής του, ως το τρίτο καλύτερο μπαρ στον κόσμο (βραβεύτηκε το 2020), το The Clumsies μας δίνει μερικούς εξαιρετικούς λόγους – ειδικά αν είμαστε οπαδοί των signature cocktail – γιατί να περνάμε τα βράδια μας (ξανά και ξανά) στην Πραξιτέλους. Χωρισμένο σε δύο επίπεδα, με ατμοσφαιρική σάλα σε χαλαρούς ρυθμούς, με «ψαγμένες» μουσικές (τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο το βράδυ), κόσμο όλων των ηλικιών και με μία άνετη ξύλινη μπάρα που «στριμώχνει» το socializing με τη σοφιστικέ διάθεση και τη χαρούμενη αύρα. Αν πάλι δηλώνουμε πρωινοί τύποι, ερχόμαστε εδώ από νωρίς για brunch και φρεσκοαλεσμέμους καφέδες και ξεκινάμε τη μέρα μας στο κέντρο με ενέργεια και χαμόγελο!
Πραξιτέλους 30, Αθήνα, τηλ. 210 323 2682
Φωτογραφία ανοίγματος: Facebook Anäna
Το άρθρο της εβδομάδας
ΘΕΜΑΤΑ
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!