Εκεί, λοιπόν, που την προπερασμένη Τρίτη στις 1.357 μονάδες Γενικού Δείκτη η “ομάδα” των αρνητικών σκέψεων και της μουρμούρας είχε φορέσει την πολύ εφαρμοστή στολή του δύτη, είχε βάλει τις μπουκάλες οξυγόνου, τη μάσκα και τα βατραχοπεδιλάκια για να βουτήξει προς τον πρώτο βυθό των 1.280 μονάδων, ήρθαν με το κότερο η Standard & Poor’s (S&P) και η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και τους τα χάλασαν όλα. Πάει η θεαματική βύθιση. Για τα κοράλλια πήγαιναν στα βαθιά και βρέθηκαν στα ρηχά να πλατσουρίζουν μαζί με τα μωρά, τα μπρατσάκια και τα νεροπίστολα. Βρε, πως την πάτησαν έτσι.
Μα δηλαδή, ειλικρινά, εκεί που ήταν πλήρως προετοιμασμένοι και είχαν οργανώσει τέλεια τη στρατηγική του “sell” βασιζόμενοι στον πόλεμο της “μπανιέρας”, γιατί περί αυτού μάλλον πρόκειται, ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, ήρθε ως από μηχανής θεός ο οίκος S&P και αναβάθμισε περαιτέρω την ελληνική οικονομία, λίγους μήνες μάλιστα μετά την επενδυτική βαθμίδα. Μα τέτοια βιασύνη, τέλος πάντων, δεν μπορούσε να περιμένει λίγο ακόμα, να “παίξουν” και αυτοί το υποτιμητικό τους παιχνίδι; Και δεν έφτανε μόνο αυτό το “κακό”, ήρθε καπάκι και η ΕΛΣΤΑΤ και ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης για το 2023 ανήλθε στο 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% του ΑΕΠ, αποδεικνύοντας έτσι ολοφάνερα τη μεγάλη δυναμική που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία. Μα πόση γκαντεμιά, δηλαδή. Τώρα βρήκαν να αφυπνίσουν την τραπεζική μηχανή, σύροντας τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες σε κεφαλαιοποίηση, τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, σε νέα υψηλά, με τη μεν πρώτη να σπάει το φράγμα των 2 ευρώ και τη δεύτερη να προσπερνάει τα 7,60 ευρώ. Τώρα που είχαν διαβάσει έναν σκασμό βιβλία για το “short selling” και είχαν δει από έξι φορές την ταινία “The Big Short”.
Η αλήθεια είναι, όμως, όσο και αν “πονάει” εκείνους που ετοιμάζονταν για τη βουτιά της αγοράς, ότι ο Γενικός Δείκτης έχει σπάσει ανοδικά τον καμπυλωτό σχηματισμό συσσώρευσης ανάμεσα στον στροφέα “W” και τη γραμμή “Q”, στις 1.414 μονάδες περίπου. Η κίνηση αυτή στατιστικά θα δώσει ελεύθερο χώρο στους αγοραστές ώστε να τραβήξουν τον δείκτη πάνω από το όριο των 1.500 μονάδων. Να υπενθυμίσω ότι, με βάση τη μακροπρόθεσμη διαγραμματική ανάλυση, ο στόχος εντοπίζεται, μετά το σθεναρό πάτημα πάνω από το κομβικό σημείο των 1.400 μονάδων, στην περιοχή των 1.725 μονάδων ή ένα ακόμα +20% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Η εν λόγω περιοχή είχε παίξει σοβαρά τον ρόλο της αντίστασης στο δεύτερο εξάμηνο του 2010. Η αγορά δείχνει ότι έχει τα φόντα να περπατήσει μέσα στο προαναφερόμενο εύρος διακύμανσης των 325 μονάδων, καθώς, πέρα από τις αδιαμφισβήτητες ενδείξεις που φανερώνουν ότι έρχονται ιδιαίτερα θετικά νέα για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο των εταιρειών στο 2024, καλλιεργούνται στο παρασκήνιο και ισχυρότατες εξελίξεις, όπως σημαντικές εξαγορές, μεγάλα επιχειρηματικά deals, μείωση επιτοκίων, υψηλή απόδοση μερισμάτων ακόμα και από τις τραπεζικές κυρίες, που, όταν βγουν στο φως, θα αλλάξουν κατά πολύ τα ανοδικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη.
Προχωρώντας, τώρα, στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ATHEX Large Cap, εντοπίζουμε στο διημερήσιο διάγραμμα τιμών την ανοδική διάλυση της περιοχής αντίστασης των 3.500 μονάδων, κάτι που είχε να συμβεί, όσο και αν φαίνεται περίεργο, 3.500 μέρες, και πιο συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2014. Η τμήση αυτή, αν επιβεβαιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις, είναι ικανή να δώσει ανοδικό περιθώριο για το επόμενο επίπεδο αντίστασης στις 3.650 μονάδες. Πάνω από εκεί το πεδίο θα είναι ελεύθερο για τις 3.800 μονάδες. Χορηγοί της τελευταίας ανόδου ήταν οι “Fantastic 5”, που ελέγχουν σχεδόν το 50% της κίνησης του δείκτη. Μιλάω για τον όμιλο Mytilineos (ΜΥΤΙΛ), που από τα χαμηλά του Απρίλη έχει σημειώσει ένα εντυπωσιακό +18%, τη Eurobank (ΕΥΡΩΒ) με το επίσης εκρηκτικό +17%, την Εθνική (ΕΤΕ) που έχει ανέβει κατά ένα +11%, την Πειραιώς (ΠΕΙΡ) με ένα +10% και την Coca-Cola HBC (ΕΕΕ) με ένα +8%.O Mytilineos, μάλιστα, με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη για το πρώτο τρίμηνο του 2024, ήρθε να επιβεβαιώσει την προσμονή των θετικών νέων που αναφέραμε, καθώς παρουσίασε διψήφια αύξηση κατά +10% στα καθαρά κέρδη του, φτάνοντας τα 158 εκατ. ευρώ, έναντι 143 εκατ. ευρώ που είχε την αντίστοιχη περίοδο του 2024, δηλώνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο ότι παραμένει σταθερά σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης.
Κλείνω με τον Τραπεζικό Δείκτη, που φαίνεται, μετά την τελευταία εντυπωσιακή ανοδική κίνηση της τάξης του +11% από τα πρόσφατα χαμηλά των 1.153 μονάδων, να χτυπάει την πόρτα της αντίστασης των 1.270 μονάδων. Ανοδική διάλυση των 1.270 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα ανοίξει τον δρόμο για τη σαθρή αντίσταση των 1.325 μονάδων. Πάνω από εκεί, όμως, θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στις 1.500 μονάδες ή ένα +18% υψηλότερα από τα τωρινά επίπεδα τιμών.
* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής
** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!