Connect with us

Hi, what are you looking for?

Αθλητικά

Βίκτωρας Μητρόπουλος στο Gazzetta: «Η διοίκηση της ΕΠΟ χειραγωγείται τα τελευταία 30 χρόνια»

Βίκτωρας Μητρόπουλος στο Gazzetta: «Η διοίκηση της ΕΠΟ χειραγωγείται τα τελευταία 30 χρόνια»


«Αν οι «μεγάλοι» ξεχάσουν τη διαιτησία και ασχοληθούν μόνο με το ποδόσφαιρο θα βγούμε κερδισμένοι»

Ήσασταν μέλος της ιστορικής ομάδας του Παναθηναϊκού που έφτασε στον τελικό του Γουέμπλεϊ. Τι θυμάστε από τον Φέρεντς Πούσκας;

«Έκανε πλάκα παντού και πάντοτε, δεν υπολόγιζε κανέναν αντίπαλο. Θυμάμαι παίζαμε με την Έβερτον στο Λίβερπουλ και έλεγε ’11 αυτοί 11 εμείς’. Έλεγε στους ποδοσφαιριστές ότι δεν υπάρχει κανένας που είναι καλύτερος από αυτούς και αφού είναι αριθμητικά ίσοι, μπορούν να κερδίσουν. Μάλιστα μου έκανε εντύπωση ότι όλοι τον σέβονταν, όπου πήγαινε… άνοιγαν οι πόρτες. Δηλαδή μεγάλα ευρωπαϊκά ονόματα εκείνης της εποχής εκείνης έρχονταν για να συγχαρούν, άλλωστε ήταν τότε 44 χρόνων…».

Υπήρχε κάτι που θυμάστε χαρακτηριστικά από εκείνον;

«Του άρεσαν τα ‘Γουρουνάκια’ στο Χαλάνδρι. Μια ταβέρνα που τρώγαμε. Ήταν καλοπροαίρετος, πολύ καλός άνθρωπος και έφτασε τον Παναθηναϊκό στο ψηλότερο σημείο που έχει φτάσει στην ιστορία του».

Ποιος είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος που έχετε αντιμετωπίσει;

«Αν και έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια, ο Παπαϊωάννου της ΑΕΚ όταν εγώ έπαιζα δεξί ή αριστερό μπακ ήταν πάρα πολύ δύσκολος αντίπαλος».

μητροπουλοσ

Ποιες οι διαφορές στο ποδόσφαιρο μεταξύ της δική σας εποχής και της σημερινής;

«Αν έπαιζε μια ομάδα του 1970 με μια ομάδα του 2024 θα έχανε η ομάδα του 1970 με κάτω τα χέρια για πλάκα και με πολλά γκολ. Γιατί το ποδόσφαιρο έγινε πολύ πιο δυνατό και πολύ πιο γρήγορο. Πολύ πιο μελετημένο. Τότε παίζαμε με την τέχνη, δηλαδή έπαιρνε την μπάλα ο Δεληκάρης, έπαιρνε την μπάλα ο Παπαϊωάννου, ντρίμπλαρε τρεις αντιπάλους και έβγαζε το γκολ. Σήμερα για να ξεπεράσεις τρεις αντιπάλους πρέπει να έχεις τέσσερα πόδια γιατί τα δύο θα στα κόψουν. Αν κρατήσεις την μπάλα παραπάνω από 10 δευτερόλεπτα κινδυνεύεις με κάταγμα! Το ποδόσφαιρο έχει γίνει πολύ πιο δυνατό και πολύ πιο γρήγορο. Τότε στηριζόμασταν στην τέχνη, πόσο καλοί τεχνίτες είμαστε πώς θα κάναμε ντρίμπλες καλές. Ξεσηκώναμε τον κόσμο! Τώρα το ποδόσφαιρο έχει γίνει… μηχανή».

Ποιο ήταν τότε το ποδοσφαιρικό σας ίνδαλμα;

«Και τότε και τώρα, ανεξάρτητα αν έχει σταματήσει 30 χρόνια την μπάλα, είναι ο Δομάζος».

Ο Ολυμπιακός έγινε φέτος η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τρόπαιο. Τον παρακολουθήσατε; Πώς έφτασε σ’ αυτή την τεράστια επιτυχία;

«Ο Ολυμπιακός είναι τυχερός και αυτό δεν το λέω για να κολακεύσω κάποιον, άλλωστε δεν είναι ο τύπος μου. Είναι τυχερός διότι έχει έναν πρόεδρο που δεν… καταλαβαίνει Θεό. Έδωσε 3 εκατομμύρια για να πάρει τον Μαρσέλο, άλλα τόσα για τον Χάμες και άλλαξε τρεις προπονητές κάτι που δεν θα τολμούσε κάποιος άλλος επιχειρηματίας-ιδιοκτήτης ομάδας να το κάνει».

Είδαμε και ότι ο Παναθηναϊκός άλλαξε προπονητή αλλά η πορεία δεν ήταν επιτυχημένη. Την αλλαγή αυτή εσείς πως την είδατε;

«Εγώ προσωπικά εκτιμούσα πάρα πολύ τον Γιοβάνοβιτς, δεν κατάλαβα γιατί έγινε.

Στην αρχή ο Τερίμ έδωσε μια πνοή στον Παναθηναϊκό, η οποία ξεφούσκωσε πολύ γρήγορα.

Μετά κάποιους παίκτες υπολόγιζε, κάποιους όχι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα άσχημο κλίμα στην ομάδα».

μητροπουλοσ

Είχαμε πάρα πολλά χρόνια να ζήσουμε ένα πρωτάθλημα αγωνίας όπως το φετινό με τον ΠΑΟΚ να κατακτά τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική. Θεωρείτε ότι πήρε δίκαια τον τίτλο;

«Τον πήρε δίκαια ναι. Δεν θα σταθώ μόνο στον Ολυμπιακό που για έμενα το θέμα με τον Χουάνκαρ ήταν τεράστιο διαιτητικό λάθος. Συμπτωματικά στον αγώνα εκείνο είχα πάει, γιατί είχε πάει και η κόρη μου στο γήπεδο. Βρισκόμουν ακριβώς στο σημείο που έπεσε η κροτίδα, όταν άκουσα τον θόρυβο κοίταξα και δεν είδα κάτι. Όλα τα άλλα που έγιναν μετά ήταν για να μηδενιστεί ο Ολυμπιακός και να πάει προς τα πίσω και με τα σκαμπανεβάσματα που είχε από τους προπονητές που είχε. Κατά συνέπεια το πήρε δίκαια ο ΠΑΟΚ, ναι. Η ΑΕΚ είχε πολύ καλή ομάδα άλλα έχασε βαθμό από τον Πανσερραϊκό έχασε από την Κηφισιά, έχασε βαθμούς στην αρχή της σεζόν που κανείς δεν περίμενε να χάσει».

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας παίκτης αυτή τη στιγμή;

«Ένας από τους καλύτερους στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι ο Λιβάι Γκαρσία της ΑΕΚ».

Είδαμε πολλούς παίκτες μετά το τέλος αγώνων να παραπονούνται για τη διαιτησία. Τι έχετε να πείτε για τη διαιτησία στη εποχή του VAR; Θεωρείτε ότι γίνονται λάθη ;

«Η παθογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η διαιτησία και η διαιτησία ως γνωστόν διορίζεται από τη διοίκηση της ΕΠΟ. Όπως έχω πει και σε άλλο Μέσο η διοίκηση της ΕΠΟ τα τελευταία 30 χρόνια χειραγωγείται δηλαδή οι μεγάλοι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ κάνουν μεταξύ τους συμμαχίες, παίρνουν τη διοίκηση της ΕΠΟ, διορίζουν τη διαιτησία, την ΚΕΔ δηλαδή. Κάνουν ό,τι θέλουν, τώρα θα τους εμποδίσει λίγο το VAR γιατί δεν μπορούν να πουν ό,τι θέλουν.

Δεν μπορούν να πουν πετάει ο γάιδαρος. Πετάει, γιατί αν εξέχει η μύτη του γαϊδάρου αλλάζει λίγο το πράγμα…

Θα έρθει κάποια στιγμή το ποδόσφαιρο στο δρόμο του, το φετινό πρωτάθλημα ήταν πράγματι συναρπαστικό. Κρίθηκε στα τελευταία 12 λεπτά που έβαλε το γκολ στον Αρης ο ΠΑΟΚ. Όπως κρίθηκε και το Conference League του Oλυμπιακού με το γκολ του Ελ Καμπί στην παράταση. Το «OPAP ARENA» είναι ένα από τα καλύτερα γήπεδα που έχω δει. Φτιάχνονται γήπεδα… Ο Παναθηναϊκός φτιάχνει τον Βοτανικό, υπάρχει το Καραϊσκάκη και το ΟΑΚΑ, δέησαν να αποφασίσουν να το ξαναφτιάξουν με τις ατέλειες που είχε. Ο κόσμος πηγαίνει στο γήπεδο και αν εκλείψουν τα φαινόμενα της διαιτησίας δεν θα έχουμε προβλήματα βίας. Οπότε είμαι αισιόδοξος ότι κάτι θα γίνει…».

Αν αναλαμβάνατε σήμερα την προεδρία της ΕΠΟ τι θα κάνατε;

«Θα «ξήλωνα» όσους ανακατεύονται με τη διαιτησία, την επόμενη μέρα το πρωί. Θα ζήταγα όχι αυτές τις κωμωδίες που λένε τώρα να έρθουν ξένοι. Θα πήγαινα στην UEFA και θα τους έλεγα για να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη θέλω κάθε Κυριακή διαιτητές elite. Τα παραμύθια που λένε ότι δεν μπορεί και δεν δίνει η UEFA, αυτά είναι για τον απλό κοσμάκη για να τα ακούει και να λέει… αααα προσπάθησαν οι άνθρωποι. Στις μεγάλες προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες οι διαιτητές έχουν οριστεί ένα μήνα πριν, άρα ξέρεις ποιοι Άγγλοι δεν παίζουν τις επόμενες τρεις αγωνιστικές. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να πεις “θέλω τον καλύτερο ώσπου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη” και τότε μπορείς να βάζεις κάποιους διαιτητές να δίνουν εξετάσεις γιατί θέλει μια ιδιαίτερη διαδικασία για να μπορέσουν να το κάνουν. Τώρα είχαμε τον Μπαλτακό να φέρνει Αζέρους, να φέρνει από την Μάλτα, από το Αφγανιστάν δεν ξέρω αν έφερε. Ήταν μια κωμωδία αυτή η ιστορία και όταν έσφιγγαν τα πράγματα έρχονταν διαιτητές όπως αυτοί που είχαν έρθει για το Conference, που δεν τόλμησε κάνεις να πει κουβέντα. Το γκολ του Ολυμπιακού που κατακυρώθηκε στον τελικό… Σωστά κατακυρώθηκε. Όμως κάποιος άλλος μπορεί να μην το κατακύρωνε, δεν ήταν μεγάλη η διαφορά. Και να πήγαιναν στα πέναλτι μετά.

Η διαιτησία επίσης παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο και στα θέματα βίας, άλλο τώρα τι λένε αυτοί που παριστάνουν τους Υπουργούς Αθλητισμού. Και λέω τη λέξη “παριστάνουν” γιατί λένε ότι υπάρχει βία στα γήπεδα. Αν δεν μπορέσεις να καταπολεμήσεις το θέμα της διαιτησίας, δεν θα μπορέσεις ποτέ να μειώσεις τη βία. Καταρχήν η βία δεν είναι μόνο μέσα στα γήπεδα. Πλακώνονται στην Ομόνοια, πλακώνονται δεν ξέρω εγώ πού… Κατά συνέπεια θα πρέπει να είσαι πάρα πολύ αυστηρός».

Το σχόλιό σας για τις επικείμενες εκλογές της ΕΠΟ;

«Έχουν κλείσει οι εκλογές αυτές, κινήθηκε πιο γρήγορα ο ΠΑΟΚ, έκανε τις συμφωνίες, ή μάλλον τις επαφές του για να μην πηγαίνει το μυαλό στο πονηρό. Αλλά και να πηγαίνει δεν είναι λάθος… Έκανε τις συμφωνίες και θα κάνει περίπατο. Δεν είχα καμία καλή γνώμη για τον πατέρα του Μάκη Γκαγκάτση και ως μέσο στην εφημερίδα μου έχω ασκήσει δριμύτατη κριτική και στον Μάκη Γκαγκάτση. Όμως είναι νέο παιδί, θα πρέπει να καθορίσει αυτός την πορεία του. Και για αυτό του δίνω μια συμβουλή γιατί είμαι πολύ μεγαλύτερος του. Να κανονίσει ο ίδιος την πορεία του και να μην κοιτάξει την πορεία του μπαμπά του, οποίος κατάφερε επί προεδρίας του να πάρουμε το Εuro του 2004 και σε τρία χρόνια μετά να μην τον θυμάται κανείς».

Αν γινόσασταν πρόεδρος της Superleague αύριο, τι θα κάνατε;

«Θα ακολουθούσα μια ανεξάρτητη πορεία και θα βελτίωνα τους κανονισμούς εκεί που πάσχουν».

μητροπουλοσ

Ποιοι κανονισμοί θεωρείται ότι πάσχουν;

«Όλοι… Ο ΚΑΠ πάσχει σε πολλά πράγματα, οι κανονισμοί διαιτησίας πάσχουν, οι προκηρύξεις που βγάζουν πάσχουν. Δεν είδες τα καραγκιοζιλίκια με τον τελικό κυπέλλου; Βέβαια αυτό αφορά την ΕΠΟ. Αν ζούσε αυτός που έφτιαξε τον Καραγκιόζη θα το έκανε σκετς. Θα έβαζε τον Χατζηζιαβάτη να μιλάει με τον Καραγκιόζη για τον τελικό του Κυπέλλου …ξέρανε εκ των προτέρων ότι αν υπάρχει μια ομάδα από το βορρά και μία από το νότο θα παίξει στη μέση .. αρχές Δεκεμβρίου βγαίνει ο κανονισμός να υπάρχουν οι προϋποθέσεις κάμερες, καθίσματα κλπ και 4 φορείς δεν κανένα τίποτα που αν κράταγαν μόνο τις εισπράξεις του αγώνα θα είχαν λύσει όλα τα προβλήματα για τον εξοπλισμό του γηπέδου».

Θεωρείτε την εποχή αυτή υπάρχουν ικανά ποδοσφαιρικά στελέχη και αν ναι ποια;

«Το θέμα δεν είναι να έχεις ικανότητα ως ποδοσφαιρικό στέλεχος. Το θέμα είναι να θεσπιστούν κανόνες και αυτός που θα πάρει την αρχηγία να εφαρμόσει αυτά που λένε οι κανονισμοί. Εδώ στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονται οι κανόνες».

Σήμερα πως κρίνετε τους Έλληνες ιδιοκτήτες ομάδων;

«Δυστυχώς το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι με το που τελειώσει ένας αγώνας να σκεφτούν ποιος διαιτητής θα είναι στον επόμενο. Δηλαδή Κυριακή βράδυ τελειώνεις ένα παιχνίδι και έχεις σε επτά μέρες το επόμενο παιχνίδι… Ψάχνουν αμέσως ποιος διαιτητής θα σφυρίξει!

Ο Μελισανίδης ήταν ένα φτωχόπαιδο και έχει γίνει μεγιστάνας. Ο Μαρινάκης, τον ξέρω και ήξερα και τον πατέρα του που ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ένας καλός εφοπλιστής και έχει γίνει μεγιστάνας. Ο Αλαφούζος έχει μεγαλώσει πάρα πολύ. Ο ΠΑΟΚ έχει τον Ιβάν, ο οποίος έχει βάλει πάρα πολλά λεφτά, μερικές φορές τον πιάνουν κορόιδο αλλά τι να κάνουμε είναι και αυτά μέσα στη ζωή…

Αν ξεχάσουν τη διαιτησία και ασχοληθούν μόνο με το ποδόσφαιρο θα βγούμε κερδισμένοι».

Την περίοδο που ήσασταν πρόεδρος στην ΕΠΑΕ ποιο ήταν το ποδοσφαιρικό σας όραμα;

«Εγώ είμαι ικανοποιημένος που το όραμα το δικό μου το πραγματοποίησα, στα 2-2,5 χρόνια που ήμουν. Ποιο ήταν; Έπαιζαν σε χωράφια και έφτιαξα 29 γήπεδα. Στα 29 γήπεδα αυτά υποχρεωτικά με διάταξη του Κ.Α.Π έβαλα χορτάρι, προβολείς, δημοσιογραφικά θεωρία, κυλικεία, τα πάντα. Δεν ήταν δυνατόν χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις να διεξαχθεί αγώνας σε κάποιο γήπεδο, γιατί το έλεγχα εγώ»

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Πολιτική

Στη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών....

Αθλητικά

Η «Δίκη  ΣΚΑΪ» αποκάλυψε ότι ο 9ος Τακτικός Ανακριτής Αθηνών Παναγιώτης Τζιούβας διερευνά το κακουργηματικό αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου...

Αυτοκίνητο

Το πρόβλημα που δημιουργείται με τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα που προξενούν τροχαία ατυχήματα είναι ότι δεν αποζημιώνονται αυτοί που είναι νόμιμα ασφαλισμένοι και δεν είναι...

Αθλητικά

Πέντε 24ωρα μετά τα δύο γκολ που πέτυχε εις βάρος της Χετάφε (2-1), ο Τζιοβάνι Λο Σέλσο, σκόραρε ξανά το βράδυ της Δευτέρας στο...