Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τεχνολογία

Αυτό το σκουλήκι τρώει και διασπά το πλαστικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτό το σκουλήκι τρώει και διασπά το πλαστικό (ΒΙΝΤΕΟ)


Η κηροσκώληκες μπορεί να μην είναι εντυπωσιακά πλάσματα με την πρώτη ματιά, ενώ αποτελούν και απειλή για τους μελισσοκόμους. Ωστόσο μία νέα ανακάλυψη μπορεί να αλλάξει την άποψή μας για αυτά.

Το 2017, η μοριακή βιολόγος και ερασιτέχνης μελισσοκόμος Federica Bertocchini, καθάρισε το μελίσσι της και έριξε μερικούς κηροσκώληκες σε μία πλαστική σακούλα. Σύντομα πρόσεξε πως η σακούλα εμφάνισε μικρές τρύπες.

Ήταν μία πραγματική στιγμή “Εύρηκα!”. Ήταν η αρχή της ιστορίας, η αρχή της έρευνας.

Οι αναλύσεις της Bertocchini έδειξαν πως τα σκουλήκια μπορούσαν να φάνε το πλαστικό και να το χωνέψουν σαν να ήταν φαγητό.

Η ομάδα της συνέλλεξε το υγρό που εκκρινόταν από το στόμα των σκουληκιών και διαπίστωσαν πως περιείχε δύο ένζυμα τα οποία πήραν την ονομασία τους από τους ελληνικούς και ρωμαϊκούς θεούς της καλλιέργειας, Demeter και Ceres. Τα ένζυμα αυτά μπορούσαν να οξειδώσουν το πολυαιθυλένιο και να το διασπάσουν τη στιγμή που ερχόταν σε επαφή με αυτό.

Φυσικά το να γεμίσουμε το περιβάλλον με αυτά τα σκουλήκια για να καταπολεμηθεί η ρύπανση των πλαστικών, είναι επικίνδυνο για το υπόλοιπο οικοσύστημα, ειδικά λόγω της ικανότητάς τους να καταστρέφουν μελίσσια. Ωστόσο η μελέτη των ενζύμων αυτών μπορεί να μας βοηθήσει να παράγουμε προϊόντα που διασπούν τα πλαστικά.

Το σχέδιο είναι να εφαρμόσουμε αυτά τα ένζυμα στα πλαστικά απόβλητα. Θέλω πραγματικά αυτή η τεχνολογία να αναπτυχθεί και να μεταμορφωθεί σε μία λύση που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε όλο τον κόσμο.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Ο νιτρικός πενταερυθρίτης PETN (Pentaerythritol tetranitrate) ή corpent ή pentrite ή nitropenta[1] που χρησιμοποιήθηκε στις εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο, είναι ένα από τα πιο...

Αυτοκίνητο

Η Triumph Motorcycles ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές για τη Speed Twin 1200, καθώς και την κυκλοφορία μιας νέας Speed Twin 1200 RS, με πιο σπορ χαρακτήρα....

Αυτοκίνητο

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης Η Volvo μπορεί να μην μεταβαίνει σε μια αμιγώς ηλεκτρική σειρά οχημάτων τόσο γρήγορα όσο είχε υποσχεθεί κάποτε, αλλά αυτό δεν...

Οικονομία

Στα 5,308 δις ευρώ έχει ανέλθει το συνολικό ποσό των επιστροφών από την ΑΑΔΕ, ενώ ο στόχος για το 9μηνο ήταν στα 4,919 δις...