Το Newsbomb.gr συνάντησε αυτούς που παραμένουν πάντα με το αυτί στο ακουστικό τους και εκπαιδεύονται διαρκώς, ώστε να είναι έτοιμοι, εφόσον χρειαστεί, να υπερασπιστούν μέχρι ρανίδας την πατρίδα, αλλά και να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους και στην πολιτική προστασία.
Με την οργανωμένη εφεδρεία εμπλέκονται ενεργά στην άμυνα της χώρας όλοι οι Έλληνες πολίτες, άνδρες αλλά και γυναίκες, κάτι το οποίο, όπως είπε κι ο υπουργός Νίκος Δένδιας, είναι πια απαραίτητο, καθώς οι επαγγελματίες και οι κληρωτοί ίσως να μην αρκούν, στις σύγχρονες συνθήκες του πολέμου.
Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος Ελλήνων Εφέδρων, καλωσορίζει τις εξελίξεις και φιλοξενεί το Newsbomb.gr στις εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας που πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα, στο βουνό της Πάρνηθας.
Οι άνδρες και γυναίκες του συνδέσμου δηλώνουν διαρκώς «ετοιμοπόλεμοι» και, με τις διδαχές πρώην αξιωματικών και της διεθνούς εμπειρίας, εξελίσσουν τις ασκήσεις τους ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις συνθήκες του σύγχρονου πολέμου. Και όχι μόνο. Είναι από τους πρώτους που σε κάθε φυσική καταστροφή, δηλώνουν το «παρών», συνδράμοντας αποτελεσματικά -και ηρωικά ενίοτε- στην Πολιτική Προστασία.
Οι ασκήσεις των εφέδρων ανακαλούν στη μνήμη μας το διάστημα της στρατιωτικής θητείας, αλλά μόνο το… ωφέλιμο μέρος, των ασκήσεων, χωρίς τις αγγαρείες. Πυρ και κίνηση, κάλυψη-απόκρυψη, ελιγμοί σε συνθήκες μάχης, αλληλοκάλυψη και ενέδρες στα δάση, χρήση των όπλων (ρέπλικες των πραγματικών που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός). Το δάσος της Πάρνηθας αποτελεί ιδανικό σκηνικό για κάτι τέτοιο.
Βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης των εφέδρων αποτελούν επίσης οι συνθήκες μάχης και σε αστικό περιβάλλον, όπως είναι η κατάληψη κτηρίων στα οποία έχει διεισδύσει ο εχθρός.
Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ γνωρίσαμε και τον ελεύθερο σκοπευτή, που αποτελεί μια πολύτιμη μονάδα για κάθε σχηματισμό μάχης. Πολλές φορές, από τη ματιά, την ακρίβεια και την ταχύτητα του, εξαρτάται η ασφάλεια και η ίδια η επιβίωση των συμπολεμιστών του.
Επίσης διαπιστώσαμε στην πράξη ότι οι γυναίκες μπορούν να αποβούν πολύ χρήσιμες για οποιονδήποτε στρατό, τόσο σε μάχιμες θέσεις, όσο και σε κρίσιμες υποστηρικτικές υπηρεσίες. Το πρόγραμμα της ελληνικής εφεδρείας σωστά περιλαμβάνει σχέδια για την εθελοντική κατάταξή τους.
Ο Δημήτρης Πιπίκιος, πρόεδρος του στρατιωτικού συνδέσμου, μας εξηγεί το Modus operandi αλλά και τη σημασία του Συνδέσμου Εφέδρων για την άμυνα και την πολιτική προστασία της χώρας, ενώ απευθύνει έκκληση σε όσους θέλουν και μπορούν να προσφέρουν.
Ο Κωνσταντίνος Γρίβας καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, διευθυντής του Τομέα Θεωρίας και Ανάλυσης Πολέμου μίλησε επίσης στο Newbsomb.gr και εξήγησε το γιατί η θέσπιση της οργανωμένης εφεδρείας στη χώρα μας αποτελεί κάτι σαν… «υπαρξιακό μονόδρομο».
Δείτε το ρεπορτάζ:
Ποιο είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας
Στη Φινλανδία, άνδρες πολίτες μεταξύ 18 – 60 ετών καλούνται να συμμετέχουν στην στρατιωτική άμυνα της χώρας. Η Φινλανδία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στράτευσης, μαζί με χώρες όπως η Σιγκαπούρη, το Ισραήλ, η Αρμενία, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Εσθονία και η Βόρεια Κορέα.
Ο υπόχρεος για στρατιωτική θητεία πρέπει να εκπληρώσει είτε ένοπλη ή άοπλη στρατιωτική θητεία είτε μη στρατιωτική (πολιτική) θητεία. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας.
Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας, κατατάσσονται στην εφεδρεία των φινλανδικών αμυντικών δυνάμεων. Το σύστημα εκπαίδευσης εξελίσσεται διαρκώς, ώστε να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες απαιτήσεις και ανάγκες των Αμυντικών Δυνάμεων.
Όλοι οι στρατεύσιμοι αρχίζουν τη στρατιωτική τους θητεία ως ίσοι από κάθε άποψη. Ο καθένας μπορεί να έχει καλές επιδόσεις στη στρατιωτική θητεία, ανεξάρτητα από το ιστορικό του. Ανάλογα με την εκπαίδευση, η στρατιωτική θητεία διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες. Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για απλά καθήκοντα υπηρετούν για 165 ημέρες, όσοι εκπαιδεύονται για καθήκοντα που απαιτούν ειδικές δεξιότητες και όσοι ολοκληρώνουν άοπλη υπηρεσία υπηρετούν για 255 ημέρες.
Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για να γίνουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ή για τα πιο απαιτητικά ειδικά καθήκοντα στην ιεραρχία υπηρετούν 347 ημέρες. Η μη στρατιωτική θητεία διαρκεί 347 ημέρες.
Η στρατιωτική θητεία παρέχει στους στρατεύσιμους στρατιωτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. Στη στρατιωτική θητεία, οι στρατεύσιμοι μπορούν επίσης να μάθουν χρήσιμες καθημερινές δεξιότητες και ηγετικές ικανότητες και να αποκτήσουν τεχνογνωσία και για την επαγγελματική ζωή. Στόχος είναι να μπορούν οι στρατεύσιμοι να χρησιμοποιούν τις προηγούμενες δεξιότητες και τις γνώσεις τους στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.
Μετά τη στρατιωτική θητεία κατατάσσονται στην εφεδρεία. Οι βαθμοφόροι παραμένουν στην εφεδρεία έως ότου συμπληρώσουν τα 50 τους χρόνια και θα λάβουν το πολύ 80 ή 150 ημέρες επανεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της εφεδρείας τους.
Οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί παραμένουν στην εφεδρεία έως ότου συμπληρώσουν το 60ό έτος της ηλικίας τους, κατά τη διάρκεια της οποίας θα λάβουν το πολύ 200 ημέρες επανεκπαίδευσης. Κάθε άνδρας ηλικίας 18 – 60 ετών ανήκει στη βοηθητική εφεδρεία.
Ημερήσια αποζημίωση και αποζημίωση εξοπλισμού
Καταβάλλεται ημερήσια αποζημίωση, ημερομίσθιο, για την κάλυψη των καθημερινών εξόδων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.
Η ημερήσια αποζημίωση είναι προοδευτική ανάλογα με το χρόνο υπηρεσίας:
- 5,90 ευρώ (1 – 165 ημέρες)
- 9,80 ευρώ (166 – 255 ημέρες)
- 13,65 ευρώ (256 – 347 ημέρες)
Η ημερήσια αποζημίωση καταβάλλεται συνήθως στον τραπεζικό λογαριασμό δύο φορές τον μήνα, κάθε Παρασκευή, για την αποζημίωση κάθε ημέρας υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων, της άδειας παραδειγματικής συμπεριφοράς, της άδειας ασθενείας, της προσωπικής άδειας και της άδειας πατρότητας. Στις ημέρες υπηρεσίας δεν περιλαμβάνονται οι ειδικές προσωπικές άδειες και οι απουσίες χωρίς άδεια.
Οι γυναίκες λαμβάνουν επίδομα εξοπλισμού 1,50 ευρώ ανά ημέρα για την κάλυψη των εξόδων που δεν προβλέπονται από τις φινλανδικές αμυντικές δυνάμεις, όπως, για παράδειγμα, εσώρουχα.
Διαβάστε επίσης:
Τι θα συνέβαινε σήμερα σε πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας και τι… «αύριο»; Τα SOS των ειδικών αναλυτών
Το Newsbomb.gr πέταξε με τα «φτερά» του Phantom και σας παρουσιάζει τη συγκλονιστική εμπειρία
«Μην μας κοιμίζει η καλή ατμόσφαιρα – Ο Ερντογάν κάνει τον καλό για να πάρει τα F-16»
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!