Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αυγοσαλάτα | cantina.protothema.gr

Αυγοσαλάτα | cantina.protothema.gr


Η αυγοσαλάτα αυτή είναι μια εμφατική απάντηση στο προαιώνιο ερώτημα «τι θα κάνω όλα αυτά τα αυγά;» που αναπόφευκτα προκύπτει μετά το Πάσχα. Σ’ αυτή την συνταγή, δε χρησιμοποιούμε μαγιονέζα αλλά ελαιόλαδο με λεμόνι, και ως κρεμώδες στοιχείο μπαίνει το πολύ δημοφιλές αβοκάντο, που όταν είναι ώριμο, λιώνει με το ανακάτεμα και δένει τη σαλάτα επαρκώς, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και σαν άλειμμα, πάνω σε μια φέτα ψωμί, ως είθισται.

Βράζουμε τα αυγά σφικτά: Επιλέξετε τα λιγότερο φρέσκα αυγά που έχετε γιατί είναι ιδανικά για βράσιμο και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες ή βάλτε τα σε ένα μπολ με χλιαρό νερό για μισή ώρα. Σε ένα κατσαρόλι βάλτε σε δυνατή ένταση να βράσει επαρκές νερό για να τα σκεπάσει πλήρως, με κλειστό καπάκι για να μη χάνεται ενέργεια. Μη βάλετε τα αυγά στο κρύο νερό, αλλά μόνο αφού βράσει το νερό, θα τα τοποθετήσετε προσεκτικά και σιγά-σιγα μέσα με ένα κουτάλι. Γιατί το θερμικό σοκ βοηθά στο να αποκολληθεί εσωτερικά το αυγό απ’ το τσόφλι. Αφού μπούνε τα αυγά στη κατσαρόλα, μέσα σε 30’ χαμηλώστε την ένταση ώστε απλά να σιγοβράζουν και βάλτε πάλι το καπάκι. Πάντα υπάρχει το ρίσκο βέβαια μνα ραγίσει το κέλυφος απ’ την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας , γι’ αυτό μη τα βάζετε κατευθείαν απ’ το ψυγείο.

Για να βγουν σφιχτά, θα χρονομετρήσετε 11’, αν μιλάμε για μεσαίου μεγέθους αυγά. Αν τα αυγά είναι πολύ μεγάλα θα χρειαστεί μέχρι και 1 ‘ ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, για να βγουν ακριβώς όπως θέλετε και να μη συνεχίσουν να μαγειρεύονται από την υπολειμματική θερμοκρασία, μόλις έρθει το λεπτό να τα βγάλετε με ένα κουτάλι, ρίξτε τα σε ένα μπολ με νερό και 5-6 παγάκια, ώστε να σταματήσει το βράσιμό τους. Αφήστε τα 5’ να κρυώσουν πριν τα καθαρίσετε και τα κόψετε.

Ο καλύτερος τρόπος να βγάλετε τα τσόφλια από ένα βραστό αυγό είναι να το σπάσετε και να αρχίστε να το καθαρίζετε μέσα σε ένα μπολ με νερό, ή κάτω από τρεχούμενο νερό. Το νερό εισχωρεί ανάμεσα στο τσόφλι και το αυγό και έτσι τα τσόφλια ξεκολλάνε πολύ πιο εύκολα.

Κόβουμε τα υλικά:  Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό, και κόψτε σε μικρά κομμάτια το αβοκάντο και τ’ αυγά. Ρίξτε τα σε ένα μπολ και προσθέστε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και αλατοπίπερο. Ανακατέψτε για να έχτε την αυγοσαλάτα σας έτοιμη

Σερβίρισμα: Σερβίρουμε την αυγοσαλάτα πάνω σε φέτα ψωμιού ή μέσα σε σάντουιτς ή σε φύλλα μαρουλιού ή την ρίχνουμε μέσα σε κομμένη πράσινη ή ανάμεικτη σαλάτα, προσθέτοντας έξτρα ελαιόλαδο..

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζουμε τα αυγά σφικτά: Επιλέξετε τα λιγότερο φρέσκα αυγά που έχετε γιατί είναι ιδανικά για βράσιμο και αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες ή βάλτε τα σε ένα μπολ με χλιαρό νερό για μισή ώρα. Σε ένα κατσαρόλι βάλτε σε δυνατή ένταση να βράσει επαρκές νερό για να τα σκεπάσει πλήρως, με κλειστό καπάκι για να μη χάνεται ενέργεια. Μη βάλετε τα αυγά στο κρύο νερό, αλλά μόνο αφού βράσει το νερό, θα τα τοποθετήσετε προσεκτικά και σιγά-σιγα μέσα με ένα κουτάλι. Γιατί το θερμικό σοκ βοηθά στο να αποκολληθεί εσωτερικά το αυγό απ’ το τσόφλι. Αφού μπούνε τα αυγά στη κατσαρόλα, μέσα σε 30’ χαμηλώστε την ένταση ώστε απλά να σιγοβράζουν και βάλτε πάλι το καπάκι. Πάντα υπάρχει το ρίσκο βέβαια μνα ραγίσει το κέλυφος απ’ την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας , γι’ αυτό μη τα βάζετε κατευθείαν απ’ το ψυγείο.

Για να βγουν σφιχτά, θα χρονομετρήσετε 11’, αν μιλάμε για μεσαίου μεγέθους αυγά. Αν τα αυγά είναι πολύ μεγάλα θα χρειαστεί μέχρι και 1 ‘ ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, για να βγουν ακριβώς όπως θέλετε και να μη συνεχίσουν να μαγειρεύονται από την υπολειμματική θερμοκρασία, μόλις έρθει το λεπτό να τα βγάλετε με ένα κουτάλι, ρίξτε τα σε ένα μπολ με νερό και 5-6 παγάκια, ώστε να σταματήσει το βράσιμό τους. Αφήστε τα 5’ να κρυώσουν πριν τα καθαρίσετε και τα κόψετε.

Ο καλύτερος τρόπος να βγάλετε τα τσόφλια από ένα βραστό αυγό είναι να το σπάσετε και να αρχίστε να το καθαρίζετε μέσα σε ένα μπολ με νερό, ή κάτω από τρεχούμενο νερό. Το νερό εισχωρεί ανάμεσα στο τσόφλι και το αυγό και έτσι τα τσόφλια ξεκολλάνε πολύ πιο εύκολα.

Βήμα 2

Κόβουμε τα υλικά:  Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό, και κόψτε σε μικρά κομμάτια το αβοκάντο και τ’ αυγά. Ρίξτε τα σε ένα μπολ και προσθέστε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και αλατοπίπερο. Ανακατέψτε για να έχτε την αυγοσαλάτα σας έτοιμη

Βήμα 3

Σερβίρισμα: Σερβίρουμε την αυγοσαλάτα πάνω σε φέτα ψωμιού ή μέσα σε σάντουιτς ή σε φύλλα μαρουλιού ή την ρίχνουμε μέσα σε κομμένη πράσινη ή ανάμεικτη σαλάτα, προσθέτοντας έξτρα ελαιόλαδο..

 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τα πρόδρομα έργα στο Βοτανικό, για το νέο Γήπεδο του Παναθηναϊκού. Οι πρόδρομες εργασίες, που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2023, περιλαμβάνουν,...

ΚΟΣΜΟΣ

Και η Βρετανία, μετά την Ιταλία και την Ολλανδία, προστέθηκε στις χώρες που δηλώνουν ότι θα συμμορφωθούν με το διεθνές ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ,...

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικά πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δυο ανθρώπους στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές, την επομένη της νέας κατακόρυφης...

ΚΟΣΜΟΣ

«Τι θα κάνει στη συνέχεια ο Βλαντίμιρ Πούτιν;», είναι η ερώτηση που ακούγεται πολύ αυτή την εβδομάδα και αυτό είναι κατανοητό, όπως σημειώνει το...