Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρνητικές τιμές στις ΑΠΕ και στην Ελλάδα

Αρνητικές τιμές στις ΑΠΕ και στην Ελλάδα


Καθοδικές πιέσεις στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά άσκησε ο συνδυασμός πτώσης της ζήτησης λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας και υψηλής παραγωγής ΑΠΕ, η οποία έφθασε στο 70% το επταήμερο 29 Απριλίου – 06 Μαΐου.

Η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς (ΤΕΑ) διαμορφώθηκε στα 56,12 ευρώ/μεγαβατώρα, καταγράφοντας πτώση 24,26% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο. Η μέγιστη τιμή διαμορφώθηκε στα 132,01 ευρώ/μεγαβατώρα και η ελάχιστη στα 0 ευρώ/μεγαβατώρα. Για 26 ώρες οι τιμές στην ελληνική αγορά ήταν μηδενικές, ενώ επιπλέον 11 ώρες αρνητικών τιμών καταγράφηκαν την Κυριακή των Βαΐων (28.4).

Για πρώτη φορά μάλιστα την περασμένη Τρίτη (7 Απριλίου) στο ελληνικό σύστημα έκαναν την εμφάνισή τους και αρνητικές τιμές, φαινόμενο που παρατηρείται πολύ συχνά τελευταία στις ώριμες ευρωπαϊκές αγορές. Αρνητικές τιμές σημαίνει ότι οι παραγωγοί πλήρωναν για να παραμείνουν στο σύστημα αντί να πληρώνονται. Στις 7 Απριλίου και για μία ώρα στις 3 το μεσημέρι η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στο -0,01 ευρώ/μεγαβατώρα.

Μηδενικές και αρνητικές τιμές είναι η νέα πρόκληση για τα ηλεκτρικά συστήματα της Ευρώπης και της Ελλάδας, καθώς η ζήτηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η διείσδυση των ΑΠΕ συνεχίζει να αυξάνεται, χωρίς η τεχνολογία της αποθήκευσης να είναι διαθέσιμη για να επιτρέψει τη μετατόπιση της παραγωγής στις ώρες της ζήτησης.

Η απουσία αποθήκευσης σε συνδυασμό με την έλλειψη χωρητικότητας στα δίκτυα καθιστά αναγκαία για ένα μεγάλο διάστημα ακόμη την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, παράλληλα με την αύξηση της παραγωγής των ΑΠΕ για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το 2030 και το 2050.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Συνεχίζονται τα ευρωπαϊκά ρεκόρ

Οι μηδενικές και αρνητικές τιμές, ωστόσο, αν και για τους καταναλωτές αποτελούν μια θετική εξέλιξη, αφού οδηγούν σε χαμηλές τιμές ρεύματος, απειλούν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων σε ΑΠΕ, κάτι που θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή. Ηδη αρκετά έργα, ειδικά τα πιο μικρά, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση χρηματοδότησης, καθώς οι τράπεζες εμφανίζονται συχνά απρόθυμες να προχωρήσουν στη χορήγηση δανείων.

Στην αγορά επικρατεί τεράστιος προβληματισμός και είναι χαρακτηριστική επ’ αυτού η τοποθέτηση του διευθυντή Διαχείρισης Ενέργειας της Elpedison, Ανδρέα Πετροπουλέα, σε ενεργειακό συνέδριο. «Η αγορά οδηγείται στα βράχια και θα πρέπει να υπάρξει πραγματικός σχεδιασμός των αναγκών και της προσφοράς ενέργειας για να αποτραπεί η καταστροφή της βιομηχανίας ενέργειας, αλλά και των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια», είπε.

Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο ζήτημα με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. Το πρόβλημα στην αγορά της Ισπανίας με την υψηλή εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών έχει πάρει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, με παράγοντες της ισπανικής αγοράς να μιλούν για υψηλή πιθανότητα να εκδηλωθεί κύμα χρεοκοπιών έργων ΑΠΕ.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

ΚΟΣΜΟΣ

Ο προϋπολογισμός του 2025, που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει ανάπτυξη 2,3%, πρωτογενές πλεόνασμα 2,4% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 147,5% της ΑΕΠ. Παράλληλα,...

ΚΟΣΜΟΣ

Τις τελευταίες ώρες ο Ρώσος πρόεδρος συνομιλεί με έναν ξένο ηγέτη, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Υπάρχει η υπόθεση πως...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το debate των υποψήφιων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που διεξήχθη στην ΕΡΤ, στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Οι τέσσερις υποψήφιοι, ο Απόστολος Γκλέτσος,...