Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Απροσδόκητα αδύναμη ανάπτυξη 1,6% στο πρώτο τρίμηνο

Απροσδόκητα αδύναμη ανάπτυξη 1,6% στο πρώτο τρίμηνο


Με τον πλέον αδύναμο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών σχεδόν αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία στο ξεκίνημα του 2024, καθώς τόσο η κατανάλωση όσο και οι κυβερνητικές δαπάνες υποχώρησαν με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να κινείται ανοδικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του πρώτου τριμήνου, το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6%, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι είχε καταγράψει ισχυρή ανάπτυξη 3,4% και η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε σημαντική μικρότερη κάμψη στο 2,4%.

Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος αφαίρεσε μεγάλο μέρος της ανάπτυξης (συγκεκριμένα το 0,86% λόγω καθαρών εξαγωγών) ενώ η “ατμομηχανή” της αμερικανικής οικονομίας η καταναλωτική δαπάνη κινήθηκε με ρυθμό σημαντικά χαμηλότερο των προβλέψεων, στο 2,5% έναντι εκτίμησης για 3% μετά το 3,3% του περασμένου τριμήνου.

Την ίδια ώρα, ο δομικός δείκτης προσωπικών δαπανών (PCE), το μέτρο που η Fed θεωρεί πιο ενδεικτικό των πληθωριστικών τάσεων, έτρεξε με ρυθμό 3,7% στο τρίμηνο ξεπερνώντας σημαντικά τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 3,4%

Σύμφωνα με τον David Donabedian της CIBC Private Wealth US, η μέτρηση έδειξε το χειρότερο σενάριο, “χαμηλότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη και υψηλότερο των προβλέψεων πληθωρισμό”.

Ο ίδιος επισήμανε στο CNBC ότι “πλέον δεν είμαστε μακριά από το να διαψευστούν πλήρως οι προσδοκίες των επενδυτών για τις μειώσεις των επιτοκίων”, ενώ σε κάθε περίπτωση η μέτρηση “εξαναγκάζει τον (πρόεδρο της Fed) Πάουελ να υιοθετήσει αυστηρό (hawkish) τόνο στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας”.

Στην πρώτη αντίδραση των αγορών, οι αποδόσεις των ομολόγων πήραν άμεσα την ανιούσα και τα futures των δεικτών της Wall Street διεύρυναν αισθητά τις απώλειες που σημείωναν από το πρωί.

Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις σε όλο το εύρος των αμερικανικών τίτλων ενισχύονται κατά περισσότερο από 6 μονάδες βάσης, με το 2ετές να πατάει πλέον το 5% και το 10ετές στο 4,717%.

Στις μετοχές και οι τρεις δείκτες κινούνται με σημαντικές απώλειες που ξεπερνούν το 1%, τα futures του Dow Jones στο -1,1%, του S&P 500 στο -1,2% και του Nasdaq στο -1,6%.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αυτοκίνητο

Του Π. Χαλάτση Αύριο Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, στις 15.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) ξεκινάει ο 18ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της F1, στη Σιγκαπούρη....

Αθλητικά

O Άκης Μάντζιος κατάφερε να εξουδετερώσει τα ατού του Ολυμπιακού και οδήγησε τον Άρη σε μία σπουδαία νίκη με 2-1 σκορ επί των Πειραιωτών...

Αθλητικά

Ο Ματίας Αλμέιδα σε δηλώσεις στην Cosmote TV εν όψει του αγώνα της ΑΕΚ με την Athens Kallithea αναφέρθηκε στην απόκτηση του Άντονι Μαρσιάλ...

Αυτοκίνητο

του Νεκτάριου Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Βρεθήκαμε αποκλειστικά για την Ελλάδα, στην παρουσίαση που έκανε η Aprilia, με επικεφαλής τον πρεσβευτή της μάρκας Max...