Η ομάδα των ερευνητών του αυστραλιανού πανεπιστημίου αξιοποίησε τη δύναμη των ανθρώπινων τριχών ως βασικού συστατικού στοιχείου για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας αλλά και την αξιοποίηση των βιολογικών απορριμμάτων. Ο Δρ. Αμαντίπ Σινγκ Πανού, σε συνεργασία με τον καθηγητή Μουχάμαντ Σιντικί, ανακάλυψε πώς να μετατρέπει τις ανθρώπινες τρίχες σε γραφίτη, ώστε στη συνέχεια το υλικό να χρησιμοποιείται στην κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου.
“Οι ενεργειακές ανάγκες διαρκώς αυξάνονται και οι χώρες προσπαθούν να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές”, ανέφερε ο Δρ. Σινγκ. “Όμως, προκειμένου να επιτευχθεί η μετάβαση αυτή, απαιτούνται βιώσιμοι τρόποι αποθήκευσης της ενέργειας αυτής, επομένως είναι επιτακτική η ανάγκη κατασκευής αποθηκευτικών υλικών υψηλής ενεργειακής πυκνότητας με βιώσιμο τρόπο. Ο γραφίτης είναι βασικό υλικό που χρησιμοποιείται ως αρνητικός πόλος στις μπαταρίες ιόντων λιθίου και η παραγωγή του εντοπίζεται σε ελάχιστες χώρες, με αποτέλεσμα το υλικό να επηρεάζεται από προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις γεωπολιτικές αναταρραχές, με αποτέλεσμα να πλήττεται ολόκληρη η βιομηχανία κατασκευής αποθηκευτικών μέσων”.
Ο Δρ. Σινγκ επισήμανε ότι η παραγωγή γραφίτη με βιώσιμο τρόπο από άμεσα διαθέσιμο υλικό και μάλιστα τοπικά, στην Αυστραλία, θα ωφελήσει τα μέγιστα τον εθνικό ενεργειακό τομέα.
Εκτός αυτού, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα αυξάνεται, η ανάγκη για μπαταρίες ιόντων λιθίου ακολουθεί αντίστοιχη τροχιά. Όμως, ο Δρ. Σινγκ ανέφερε ότι η παραγωγή γραφίτη για χρήση σε αυτές τις μπαταρίες μπορεί να προκαλέσει μόλυνση, καθώς περιλαμβάνει τη χρήση σκληρών χημικών, όπως το υδροφθορικό οξύ.
“Μια οικολογική, πλούσια σε άνθρακα πηγή, διαθέσιμη σε άφθονες ποσότητες ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε, είναι οι ανθρώπινες τρίχες”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Είναι μια εξαιρετικά καθαρή πηγή, σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίες, με ελάχιστα υποπροϊόντα ή αρνητικά αποτελέσματα”.
Η Sustainable Salons, ένας οργανισμός που ειδικεύεται στην απομάκρυνση απορριμμάτων κομμωτηρίων από τις χωματερές, συλλέγει τις κομμένες τρίχες από τα διάφορα κομμωτήρια και τις αντίστοιχες υπηρεσίες για κατοικίδια, σε ολόκληρη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Από το 2020, ο Πολ Φράσκα, συνιδρυτής της Sustainable Salons, προμήθευε το Δρ. Σινγκ με αυτές τις τρίχες, ώστε να πραγματοποιήσει την έρευνά του.
“Οραματιζόμαστε ένα μέλλον όπου η τρίχα παύει να θεωρείται απόρριμμα και αποτελεί βιώσιμο πόρο με τεράστιες προοπτικές”, δήλωσε ο κύριος Φράσκα. “Αυτό που κάνει τις τρίχες να ξεχωρίζουν είναι πως αποτελεί ανεξάντλητο πόρο: οι τρίχες διαρκώς μεγαλώνουν! Η προοπτική της χρήσης των ανθρώπινων τριχών για να τροφοδοτούμε με ενέργεια τα ηλεκτρικά οχήματά μας καταδεικνύει πως το βιώσιμο μέλλον έχει απεριόριστες δυνατότητες, εφόσον υιοθετήσουμε την κυκλική οικονομία”.
Ήδη, σε προηγούμενη έρευνά του ο Δρ. Σινγκ είχε κατορθώσει να αξιοποιήσει τις τρίχες για την κατασκευή εύπλαστων διόδων εκπομπής φωτός (LED), που χρησιμοποιούνται σε πλήθος τεχνολογικών προϊόντων, όμως αντί για βαριά μέταλλα το ενεργό υλικό αντλείται από ανθρώπινες τρίχες.
“Αυτό, θα μπορούσε να φέρει πραγματική επανάσταση στο πώς θα επιτύχουμε τους στόχους μας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα” στο μέλλον, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι εδώ.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!