Στο κορυφαίο οικονομικό φόρουμ του Βλαντίμιρ Πούτιν, που ονομάστηκε «ρωσικό Νταβός» και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πατρίδα του προέδρου, την Αγία Πετρούπολη, μίλησαν εκτενώς δύο γυναίκες.
Οι ταυτότητές τους ήταν ένα ανοιχτό μυστικό, ωστόσο κανείς δεν τολμούσε να το πει δυνατά: ήταν οι ενήλικες κόρες του Πούτιν.
Η μεγαλύτερη κόρη, η Μαρία Βοροντσόβα, 39 ετών, επιστήμονας με ειδίκευση στη γενετική έρευνα, προήδρευσε μιας συζήτησης στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF) με θέμα τη «Βιοοικονομία».
Την ίδια ημέρα, η Κατερίνα Τιχόνοβα, 37 ετών, στέλεχος τεχνολογίας και χορεύτρια ακροβατικού ροκ εν ρολ, μίλησε με υπερηφάνεια για τον ρόλο της αμυντικής βιομηχανίας στη διασφάλιση της τεχνολογικής κυριαρχίας της Ρωσίας, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Guardian.
Κάποιοι «βλέπουν» ότι ο Ρώσος πρόεδρος ανοίγει τον δρόμο της εξουσίας για τα παιδιά του. Είναι όμως έτσι;
Πώς τις αποκάλεσε ο Πούτιν
Οι ταυτότητες των θυγατέρων του Πούτιν από τον γάμο του με τη Λιουντμίλα Πούτινα, πρώην αεροσυνοδό της Aeroflot, με την οποία χώρισε το 2013, δεν έχουν επιβεβαιωθεί ποτέ από το Κρεμλίνο και δεν έχουν δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα φωτογραφίες τους ως ενήλικες. Παρά την αυξανόμενη επιρροή τους και το γεγονός ότι τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση, ο Πούτιν δεν τις έχει αναγνωρίσει ποτέ δημοσίως ως κόρες του. Μόλις ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, αναφέρθηκε απλώς σε αυτές ως «αυτές τις γυναίκες».
Τα ονόματά τους απουσίαζαν επίσης επιδεικτικά από ένα λεπτομερές οικογενειακό δέντρο Πούτιν που παρουσιάστηκε στο κοινό στο SPIEF 2024. Η επίδειξη, που πραγματοποιήθηκε σε ένα περίπτερο δίπλα στο οποίο οι επισκέπτες μπορούσαν να βγάλουν φωτογραφίες, εντόπιζε την καταγωγή του προέδρου μέχρι τον 17ο αιώνα, την εποχή των ταραχών, αποκαλύπτοντας την ταπεινή καταγωγή του από μια αγροτική οικογένεια.
Όμως, το αυξανόμενο δημόσιο προφίλ των δύο γυναικών υποδηλώνει μια ευρύτερη τάση: τα παιδιά του Πούτιν και των συμμάχων του αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο θέσεις σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι γηράσκοντες γονείς τους εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια σταθερή μετάβαση της εξουσίας και της επιρροής.
Ποιοι άλλοι διάσημοι γόνοι ήταν εκεί
Εκεί ήταν η Ksenia Shoigu, η κόρη του πρώην υπουργού Άμυνας και νυν γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Sergei Shoigu, η οποία προήδρευσε μιας συζήτησης σχετικά με την ομοσπονδία τριάθλου της χώρας, της οποίας ηγείται.
Ο Roman Rotenberg, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του χόκεϊ επί πάγου, του οποίου ο πατέρας, ο Boris, ήταν μεταξύ των παιδικών συνεργατών του Πούτιν στο τζούντο, μίλησε επίσης, κάπως ειρωνικά διαμαρτυρόμενος για αυτό που αποκάλεσε «νεποτισμό στον αθλητισμό».
Σε μια πρόσφατη έκθεση με τίτλο Politburo 2.0, μια νύξη στο σύστημα διακυβέρνησης της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο Yevgeny Minchenko, ένας πολιτικός επιστήμονας που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο, περιέγραψε αυτή τη διαδικασία ως «άνοδο της πριγκίπισσας».
«Τα παιδιά των εκπροσώπων της πολιτικής ελίτ πέτυχαν την πολυαναμενόμενη επαγγελματική ανέλιξη», έγραψε.
Τι άλλαξε στο φόρουμ από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Η φετινή χρονιά απείχε πολύ από το φόρουμ πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, όταν πολυεθνικές και ρωσικές εταιρείες ανταγωνίζονταν για ακριβές συνεργασίες ή διοργάνωναν φανταχτερά πάρτι με τη συμμετοχή ποπ σταρ, συμπεριλαμβανομένου του Sting, για να αποδείξουν ότι είχαν δεσμευτεί στη ρωσική αγορά.
Μεταξύ των ομιλητών του, το SPIEF κάποτε καυχιόταν για παγκόσμιους ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
Για να αντικαταστήσει τις δυτικές αντιπροσωπείες, η Ρωσία φλέρταρε αξιωματούχους από τη Νότια Αμερική, την Αφρική, την Ινδία και την Κίνα. Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Emmerson Mnangagwa και ο πρόεδρος της Βολιβίας Luis Arce ήταν οι φετινοί επίτιμοι προσκεκλημένοι.
Καλεσμένοι στο Φόρουμ και οι Ταλιμπάν
Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, παρά το γεγονός ότι η οργάνωση είναι επισήμως απαγορευμένη στη Ρωσία.
Οι συζητήσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Δύση ανήκουν πλέον στο παρελθόν και έχουν αντικατασταθεί από διαλέξεις ακροδεξιών ακτιβιστών, συμπεριλαμβανομένου του φιλοσόφου Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο οποίος υποστηρίζει με πάθος τον ολοκληρωτικό πόλεμο. Άλλοι αξιωματούχοι ζήτησαν την εξάλειψη του «κινήματος ΛΟΑΤ».
Στο συνέδριο πωλούνταν μπλουζάκια τυπωμένα με μια μαχητική φράση που αποδίδεται στον Πούτιν. «Αν η μάχη είναι αναπόφευκτη, ρίξε την πρώτη γροθιά», έγραφε, αναφερόμενη σε μια ρήση που φέρεται να πήρε ο Πούτιν όταν μεγάλωνε στους δρόμους του Λένινγκραντ.
Σε ένα σημάδι των καιρών, ο γερακιώτικος Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Σεργκέι Καραγκάνοφ, ο οποίος πρόσφατα τάχθηκε υπέρ ενός προληπτικού πυρηνικού πλήγματος, επιλέχθηκε να συντονίσει την τελετή λήξης, στην οποία παραδοσιακά πρωταγωνιστούσε ο Πούτιν.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι το κλίμα στη σύνοδο κορυφής ήταν αισιόδοξο, ενισχυμένο από τις θετικές οικονομικές προοπτικές. Παρά την αμφίβολη διάκριση ότι είναι η χώρα στον κόσμο που έχει υποστεί τις αυστηρότερες κυρώσεις, η οικονομία της Ρωσίας προβλέπεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από τις περισσότερες άλλες προηγμένες οικονομίες, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – γεγονός που υπογραμμίζει την εκπληκτική ανθεκτικότητα της χώρας και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολιτικών κυρώσεων.
Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τον Απρίλιο σχεδόν διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση σε 11 δισ. λίρες χάρη στην άνοδο των τιμών, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Δύσης καθώς προσπαθούν να περιορίσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου και να καταπνίξουν τη στρατιωτική του ισχύ.
«Υπάρχει μια σαφής αισιοδοξία φέτος σε σύγκριση με το 2023», δήλωσε υπάλληλος κρατικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ο οποίος συμμετείχε για τρίτη φορά στο SPIEF. «Υπάρχει μια αίσθηση υπερηφάνειας στον αέρα ότι έχουμε νικήσει τον οικονομικό πόλεμο της Δύσης».
Όταν ένας εμφανώς γεμάτος αυτοπεποίθηση Πούτιν εκφώνησε την ομιλία του στην ολομέλεια την Παρασκευή, υποσχέθηκε στο ακροατήριο μια νίκη στην Ουκρανία και επαίνεσε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
«Παρ’ όλα τα εμπόδια και τις παράνομες κυρώσεις, η Ρωσία παραμένει ένας από τους βασικούς συμμετέχοντες στο παγκόσμιο εμπόριο», είπε.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!