Το πρώτο τρίμηνο του 2024 έκλεισε εντυπωσιακά την Πέμπτη, με τη μητέρα των αγορών, τον S&P500, να σημειώνει νέα ιστορικά υψηλά, κλειδώνοντας μια εντυπωσιακή απόδοση σε επίπεδο τριμήνου της τάξης του 10,2%. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση τριμήνου από το 2019, όταν είχε σημειώσει ράλι της τάξης του 13,1%.
Ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 5,6%, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση από το 2021, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε το τρίμηνο με εξίσου εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 9,1%.
Αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού πολλοί δείκτες σημειώνουν επίσης ιστορικά υψηλά, με τις ευρωαγορές να κλείνουν το πρώτο τρίμηνο του 2024 με άνοδο της τάξης του 6,8%.
Τα καύσιμα των αγορών εντοπίζονται ως επί το πλείστον τόσο στα καλά εταιρικά αποτελέσματα, όσο και στα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό που υπέδειξαν ότι αποκλιμακώνονται σιγά σιγά οι υψηλές τιμές, εξέλιξη που οδηγεί την επενδυτική κοινότητα στην αισιόδοξη εκτίμηση ότι είναι θέμα χρόνου μέσω της μείωσης των επιτοκίων, το κόστος χρήματος να αποκλιμακωθεί επίσης.
Οι εκτιμήσεις της αγοράς λοιπόν αυτή τη στιγμή είναι ότι υπάρχουν πιθανότητες 61% να μειωθούν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Ιούνιο. (σ.σ: Το ποσοστό αυτό είναι 51% για τη συνεδρίαση του Ιουλίου).
Προφανώς και θα περίμενε κανείς το ποσοστό των πιθανοτήτων να ξεκινήσουν να μειώνονται τα επιτόκια τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο να ήταν πιο εναρμονισμένο με την προεξόφληση των αγορών που έχει οδηγήσει πολλούς δείκτες σε ιστορικά υψηλά.
Τουτέστιν, βλέποντας κανείς το κλείσιμο τριμήνου στις περισσότερες διεθνείς αγορές θα περίμενε τα ποσοστά του Fed Tool για μια πιθανή μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο να ανέρχονται τουλάχιστον στο 80%.
Τι συμβαίνει λοιπόν;
Η συγκαλυμμένη ανησυχία του Πάουελ
Χθες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον δείκτη προσωπικής κατανάλωσης – ο προτιμώμενος δείκτης για τον πληθωρισμό από τη Fed – για τον μήνα του Φεβρουαρίου.
Ο σχολιασμός των στοιχείων από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, υποδεικνύει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κεντρικός τραπεζίτης, προσπαθώντας να ακροβατήσει ανάμεσα στα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται και τις προσδοκίες των αγορών.
Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι διανύουμε μια προεκλογική χρονιά στις ΗΠΑ, μπορούμε να κατανοήσουμε το ειδικό βάρος που φέρει στους ώμους του ο Πρόεδρος της Fed.
O Πάουελ λοιπόν χθες από το βήμα μιας εκδήλωσης της Fed του Σαν Φρανσίσκο υιοθέτησε τον δυσνόητο και αινιγματικό λόγο που χρησιμοποιούσε η εκάστοτε Πρωθιέρεια του Θεού Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, προκειμένου να σχολιάσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή.
Μας πληροφόρησε λοιπόν ότι τα στοιχεία ήταν «κάτι περισσότερο σύμφωνα με αυτό που θέλουμε να δούμε» και ότι «είναι καλό να βλέπουμε κάτι που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες».
Προφανώς βάση της άνω δήλωσης, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ικανοποίησαν τη Fed. Ή μήπως όχι;
Βλέπετε, ο πρόεδρος της Fed πρόσθεσε ότι «οι τελευταίες μετρήσεις δεν είναι τόσο καλές όσο αυτές που είδαν οι αξιωματούχοι πέρυσι» και ως εκ τούτου, «δεν χρειάζεται να βιαστούμε να κάνουμε περικοπές επιτοκίων».
Τελικά τι θέλει να πει ο ποιητής;
Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά
Την απάντηση μας τη δίνουν έμμεσα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, αλλά και η αναθεώρηση των στοιχείων του Ιανουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα.
Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,5% μετά από άνοδο 2,4% τον Ιανουάριο.
Μέχρι εδώ όλα καλά, καθώς οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για μηνιαία άνοδο του δείκτη κατά 0,4% και 2,5% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Την ίδια στιγμή όμως, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναθεώρησε τα στοιχεία του Ιανουαρίου υψηλότερα, σε άνοδο 0,4% αντί για 0,3% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 2,8% το Φεβρουάριο από 2,9% τον Ιανουάριο.
Η μέτρηση του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκε και σε δομικό επίπεδο ανοδικά, σε αύξηση 0,5% από 0,4% προηγουμένως.
Επιπλέον, τα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες, έδειξαν άλμα 0,8% τον προηγούμενο μήνα, μετά την άνοδο του Ιανουαρίου κατά 0,2%, ενώ τα εισοδήματα ενισχύθηκαν 0,3% το Φεβρουάριο.
Τα στοιχεία λοιπόν όσον αφορά τον δείκτη προσωπικής κατανάλωσης ήταν…μέτρια καλά, ενώ την ίδια στιγμή οι αναθεωρήσεις για τον προηγούμενο μήνα και το άλμα των καταναλωτικών δαπανών προβλημάτισαν.
Προσθέστε τώρα ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, ενώ ο πονοκέφαλος των υψηλών τιμών του πετρελαίου έχει ξεκινήσει και πάλι, με το Βrent να έχει ανέβει μέσα στο Μάρτιο 6,6% και το αμερικανικό αργό 6,3%, με φόντο την προοπτική διατήρησης των περικοπών από τον OPEC+.
Μέσα από αυτό το πρίσμα κατανοούμε όχι μόνο τον διφορούμενο λόγο του Πάουελ, αλλά και γιατί οι πιθανότητες για αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο είναι λίγο παραπάνω από το 50%.
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!