Μέσα στους τελευταίους μήνες σχεδόν κάθε τι στην καθημερινότητά έχει γίνει ακριβότερο, από τα ψώνια στο supermarket και τους μηνιαίους λογαριασμούς, μέχρι πιο απλά πράγματα όπως οι συνδρομητικές υπηρεσίες που πολλοί χρησιμοποιούν. Τώρα ένα νέο κύμα αυξήσεων αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές των laptops, του PC hardware, αλλά και όλων των ηλεκτρονικών συσκευών γενικότερα.
Περνώντας σε λεπτομέρειες, με νέο του ρεπορτάζ το Digitimes έκανε γνωστό πως παρά πολλά εργοστάσια στην Κίνα ξεκίνησαν να ανακοινώνουν μεγάλες αυξήσεις. Αυτό οφείλεται στις τιμές των πρώτων υλών που συνεχίζουν να εκτοξεύονται. Για παράδειγμα, ο χαλκός, ο οποίος είναι άκρως απαραίτητος σε κάθε ηλεκτρική συσκευή, είχε ήδη αυξηθεί στα $5,000 ανά τόνο το 2020, αλλά πλέον η τιμή του ξεπερνά τα $8,300 ανά τόνο! Κάπως έτσι, οι κατασκευαστές δεν μπορούν να απορροφήσουν πλέον τη διαφορά και σκοπεύον να μεταφέρουν μέρος της στους πελάτες τους.
Για παράδειγμα, εταιρίες όπως η ICM που κατασκευάζει κυκλώματα προστασίας μπαταριών και η Yaxin Microelectronics που αναλαμβάνει σχεδιασμό, συσκευασία και δοκιμή κυκλωμάτων, έχουν ήδη ενημερώσει τους πελάτους τους πως θα αυξήσουν τις τιμές τους από 10 έως 20% σε όλους τους τομείς και με άμεση ισχύ. Εκτός από αυτές τις δύο εταιρείες και πολλές άλλες εγχώριες επιχειρήσεις θα αυξήσουν σημαντικά τις τιμές τους, όπως οι HaloChip, Chiplink, TG-Star Electronics Technology, Sanliansheng και Kangqiang Electronics.
Φυσικά, πρόκειται για ονόματα που οι περισσότεροι μάλλον διαβάζετε για πρώτη φορά. Ωστόσο, όλες αυτές οι εταιρίες προμηθεύουν κρίσιμα εξαρτήματα στα οποία βασίζονται οι περισσότεροι σύγχρονοι υπολογιστές, τα smartphones και όλες σχεδόν οι ηλεκτρονικές συσκευές του εμπορίου. Μερικοί από τους πελάτες τους είναι η Intel, η Texas Instruments, η Analog Devices και η Broadcom, που εξαρτήματά τους υπάρχουν πρακτικά σε κάθε laptop, μητρική, κάρτα γραφικών και όποια άλλη ηλεκτρική συσκευή μπορείτε να φανταστείτε.
Αναμένεται, λοιπόν, να δημιουργηθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση στην αγορά που θα επηρεάσει και τους τελικούς καταναλωτές. Αυτό που μένει να δούμε πλέον είναι όχι το «αν», αλλά το «πόσο» τσουχτερές θα είναι οι αυξήσεις τιμές που έρχονται.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!