Connect with us

Hi, what are you looking for?

Αθλητικά

Ένα σαββατοκύριακο με τον πρωταθλητή κόσμου και Ευρώπης στο νησί του, τη Νάξο

Ένα σαββατοκύριακο με τον πρωταθλητή κόσμου και Ευρώπης στο νησί του, τη Νάξο


Όταν πριν από μερικά χρόνια η μητέρα του θα τον έστελνε για τα πρώτα του μαθήματα windsurf ήταν λίγο δύσκολο να φανταστεί πως το 2024 θα έχει στο παλμαρέ του, κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής του, τρεις τίτλους – ένας εκ των οποίων θα αφορά την κορυφή του κόσμου.

Έχοντας δοκιμάσει σχεδόν όλα τα δημοφιλή αθλήματα, ο Lennart Neubauer (Λέναρτ Νόιμπαουερ) βρέθηκε από… σπόντα στη θάλασσα και τη σανίδα, με τη μητέρα του, Ίρις, να του παραχωρεί –εξαιτίας υποχρεώσεών της– κάποια δωρεάν μαθήματα που είχε κερδίσει. Βεβαίως, στο νησί του θα ήταν… λίγο δύσκολο να το αποφύγει.

Fast forward, περίπου μια 15ετία μετά, και ο Έλληνας αθλητής έχει πλέον στο σπίτι του στη Νάξο έναν παγκόσμιο και δύο back to back ευρωπαϊκούς τίτλους.







Alex_Grymanis_EFPT_Naxos_0124







Alex_Grymanis_EFPT_Naxos_0121

Οι αγώνες και η διάκριση στη Νάξο

Ο Red Bull αθλητής είχε την ευκαιρία να πανηγυρίσει με τους δικούς του ανθρώπους αυτή την τεράστια επιτυχία, με τις εξαιρετικές συνθήκες στα νερά που έκανε τα πρώτα του «βήματα» στο windsurf να του δίνουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση για να φτάσει στην κορυφή, με το κοινό να γεμίζει την παραλία για να τον υποστηρίξει.







Alex_Grymanis_EFPT_Naxos_0012







Alex_Grymanis_EFPT_Naxos_0039

Εκεί που ο Λέναρτ έμαθε πώς να καβαλάει τη σανίδα και να κουμαντάρει τον άνεμο, στο Flisvos Watersports 1974χωρίς δικαιολογίες, όπως λέει και ο ίδιος για όσους βρεθούν εκεί για την πρώτη τους επαφή με το σπορ– εκεί (sic) ολοκλήρωσε μια ονειρεμένη σεζόν, μόλις δύο χρόνια μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο γόνατο, τον οποίο και άφησε ολοκληρωτικά πίσω με σκληρή δουλειά αλλά πάνω απ’ όλα με αποφασιστικότητα και αγάπη γι’ αυτό που κάνει.







Alex_Grymanis_EFPT_Naxos_0113

Το Freestyle Pro Tour Final επέστρεψε στο νησί της Νάξου μετά από το 2009 υπό την ονομασία «1ο Flisvos Michalis Mavrogiannopoulos» στη μνήμη του Μιχάλη Μαυρογιαννόπουλου ο οποίος έφερε το σπορ στο νησί και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους όσους ασχολούνται με αυτό εκεί, κάτι που έγινε ξεκάθαρο και από το συγκινητικό tribute video πριν τις απονομές.

Ο Λέναρτ άφησε στην τρίτη θέση τον Στίφεν φαν Μπρούκχοβεν ο οποίος είχε κατακτήσει την τελευταία πρώτη θέση στη Νάξο το 2009, τότε δηλαδή που ο Έλληνας windsurfer ήταν μόλις πέντε ετών.

Αντίπαλός του στον τελικό ήταν ο εξίσου πολύπειρος Γιέντελ Κερς, του οποίου ο Red Bull αθλητής παρακολουθούσε βιντεάκια πριν τους αγώνες, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος κοιτώντας τον συναθλητή του από το πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.







Alex_Grymanis_EFPT_Naxos_0116

Τα αποτελέσματα των αγώνων που πραγματοποιήθηκαν 16-20 Οκτωβρίου στο 1ο Flisvos Michalis Mavrogiannopoulos:

Γυναίκες: Maaike Huvermann (ο έκτος της ευρωπαϊκός τίτλος), Lisa Kloster, Elena Dominick, Melina Vingaard, Linda Mankova, Bijou Shahmirian, Ziva Batis, Yvet Van der Molen

Άντρες: Lennart Neubauer, Yentel Caers, Steven van Broeckhoven, Jacopo Testa, Takumi Morija, Jamie Howard, Niclas Nebelung, Meiky Wieczorek

Μετά το πέρας των αγώνων στη Νάξο ακολούθησε ένα εορταστικό σαββατοκύριακο με αποκορύφωμα τις απονομές στο Sun Kyma στην παραλία του Αγίου Γεωργίου, εκεί όπου όλοι οι windurfers γιόρτασαν σαν μια οικογένεια τις επιτυχίες των συναθλητών τους. Ακόμη και ο Lennart… αναγκάστηκε να πιει, παρά το γεγονός πως δεν είναι ιδιαίτερος (έως καθόλου) φαν της νυχτερινής διασκέδασης και του αλκοόλ.

Δίπλα στον 20χρονο windsurfer, που είχε μιλήσει στο protothema.gr λίγο μετά την κατάκτηση του PWA World Freestyle Windsurf, ήταν φυσικά και η μητέρα του, Ίρις, που εκτός των όσων αναφέρθηκαν στην αρχή του κειμένου ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη διεξαγωγή του event αφήνοντας τίποτα στην τύχη, με όπλα της την οργανωτικότητά της, τον δυναμισμό αλλά και το διαρκές χαμόγελό της.

Φυσικά τη στήριξή τους έδειξαν εμπράκτως και οι αρκετοί χορηγοί που συνέβαλαν στη διεξαγωγή της διοργάνωσης, με την τοπική κοινωνία να αναγνωρίζει τη σημαντικότητα ενός event που κάνει τη Νάξο να ακούγεται παγκοσμίως.







Alex_Grymanis_EFPT_Naxos_0086







Alex_Grymanis_EFPT_Naxos_0078

Δεν είναι όσο εύκολο φαίνεται

Οι αγώνες για τους αθλητές ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, με το διήμερο που ακολούθησε να είναι αφιερωμένο στους πανηγυρισμούς και τη χαλάρωση. Βεβαίως, πώς να τους κρατήσεις έξω από το νερό, με αρκετούς-ές από αυτούς-ές να βουτούν ξανά –πέραν του μίνι σόου που έδωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου για τα media και όσους βρέθηκαν εκ νέου στην παραλία μαγεμένοι από την ικανότητα των πρώτων να γίνονται ένα με το νερό και τον αέρα– βγάζοντας εντυπωσιακές φιγούρες ακόμη και ο… ένας πάνω στον άλλο.







Alex_Grymanis_EFPT_Naxos_0133

Βλέποντας αθλητές τέτοιου επιπέδου να κάνουν «τα δικά τους», δημιουργείται η εντύπωση πως το windsurf δεν είναι δα και κάτι τρομερό, κάτι που η… ψυχούλα μας το ξέρει, παρά τη διαρκή καθοδήγηση του «καθηγητή» Λέναρτ, που έπεσε μαζί μας στο νερό ώστε να μας φέρει σε μια πρώτη επαφή με το άθλημα, σε ένα πολύ ωραίο workshop.







5M4A1434

Lennart Neubauer, έτοιμος να αφήσει ιστορία στο παγκόσμιο freestyle windsurf

Προφανώς, το να κατακτάς τρεις τίτλους λίγο μετά την ενηλικίωσή σου (ειδικά μετά από σοβαρό τραυματισμό) μιλάει από μόνο του. Όμως, εξίσου προφανώς, για να μπορέσει ένας αθλητής να αφήσει ανεξίτηλα γραμμένο το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας, χρειάζεται κι άλλα πράγματα. Και ο Red Bull αθλητής (φαίνεται πως) τα διαθέτει.







Alex_Grymanis_EFPT_Naxos_0057

Στην ερώτηση «πώς είναι να αράζεις με έναν παγκόσμιο πρωταθλητή;» η απάντηση είναι πως δεν το καταλαβαίνεις καν, αν εξαιρέσεις το «prestigious logo της Red Bull» –όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος– που βρίσκεται στα ρούχα του, αλλά και το physique του, με τη δυνατή κορμοστασιά του και την άνεση που έχει γύρω από τη σανίδα.







Alex_Grymanis_EFPT_Naxos_0068

Γιατί κατά τα άλλα, όντας προσιτός και χαμογελαστός, ο Lennart δεν αφήνει περιθώρια για να μην τον συμπαθήσει κάποιος, με όλους όσους βρίσκονται γύρω του τα τελευταία χρόνια να μιλούν για ένα σπουδαίο παιδί.

Φυσικά αυτό δεν αρκεί από μόνο του. Όμως με κάποιον τρόπο δείχνει να τα έχει βάλει όλα από νωρίς σε σειρά, κάτι στο οποίο συμβάλει και η ηρεμία της βάσης του, του νησιού του, που του επιτρέπει να επικεντρωθεί σε αυτά που θέλει περισσότερο, δηλαδή το να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά από τότε που έσφιξε για πρώτη φορά τη μάτσα στα χέρια του.







Alex_Grymanis_EFPT_Naxos_0097_2

Ο Lennart Neubauer καθαρίζει τις παραλίες της Νάξου με το kit εθελοντικού καθαρισμού παραλιών (voluntary beach cleanup kit) της Artemis

Για να το πράξει αυτό, όπως παραδέχεται ο ίδιος, θα χρειαστεί να συνεχίσει τη σκληρή προπόνηση, που βέβαια γίνεται αρκετά «fun» για εκείνον όταν ανεβαίνει στο ποδήλατό του και πηγαίνει τις βόλτες του στους άδειους από κόσμο δρόμους του νησιού κατά τις χειμωνιάτικες ημέρες, αφού η ηρεμία (φυσικά και το ποδήλατο παρέα με τη γυμναστική) ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του.

Άλλωστε η Νάξος, με τους ανέμους της και τα ρηχά νερά της, υπήρξε το ιδανικό σκηνικό για να γεννηθούν τα όνειρα και οι φιλοδοξίες του. Εκεί συνάντησε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε αθλητής, αλλά πλέον βάζει πλώρη για νέα ταξίδια και νέες προκλήσεις, με το μέλλον να διαγράφεται ακόμη πιο λαμπρό μπροστά του.

Φωτογραφίες: © Alex Grymanis/Red Bull

Αρωγός του event ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Eυχαριστούμε το Naxian Collection για τη φιλοξενία.



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Τεχνολογία

Η Κρήτη δεν είναι απλώς ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, αλλά αναδεικνύεται σε παγκόσμιο κόμβο τηλεπικοινωνιακών υποδομών, με το μέλλον να προδιαγράφεται ψηφιακά πιο λαμπρό...

Μαγαζίνο

Η κάμερα της εκπομπής «Το Πρωινό» συνάντησε τον Snik στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο γνωστός τράπερ ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για τα αρνητικά σχόλια του...

Αθλητικά

Κατηφόρα για τη Βαλένθια και πλέον ο εφιάλτης του υποβιβασμού σκιάζει το «Μεστάγια». Οι «Νυχτερίδες» πάνε από το κακό στο χειρότερο και η εντός...

Κόσμος

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων τα οποία αποκάλυπταν λεπτομέρειες για την επικείμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν. Οι Αρχές προσπαθούν να...