Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επίσημη έναρξη του έργου CRACoWi, με μία διήμερη εκδήλωση (Εναρκτήρια Συνάντηση και Συνέντευξη Τύπου) στην Αθήνα, που διοργανώθηκε από την ITML, συντονίστρια του έργου.
Το CRACoWi, χρηματοδοτούμενο στο πλαίσιο του Προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη (Digital Europe Program – DEP) και υποστηριζόμενο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ικανοτήτων για την Κυβερνοασφάλεια (ECCC), στοχεύει στη δημιουργία ενός ψηφιακού εργαλείου (Compliance Wizard) που θα διευκολύνει τις ΜΜΕ να συμμορφώνονται με τον Ευρωπαϊκό Νόμο για την Κυβερνοανθεκτικότητα (Cyber Resilience Act). Μέσω της αυτοματοποίησης των διαδικασιών συμμόρφωσης και της υποστήριξης της πιστοποίησης, το έργο προσφέρει στις επιχειρήσεις τα απαραίτητα εργαλεία για την προστασία τους από τις συνεχείς ψηφιακές απειλές.
Το έργο ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2024, θα διαρκέσει 36 μήνες (01.09.2024 – 31.08.2027) και θα υλοποιηθεί από κοινοπραξία 14 φορέων (ITML, Motor Oil Hellas, MORE, ONEKEY, 7LAYERS A BUREAU VERITAS, KETYAK, SLOA, AppArt, TIKO PRO, Erminas, SevenShift, Meazon, Digital Innovation Hub Slovenia, Slovenian Government Office for Information Security) από 4 χώρες της ΕΕ, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Σλοβενία και την Κύπρο.
Στις 30 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης, η ITML έθεσε τις βάσεις για συνεργατική καινοτομία, παρουσιάζοντας τα βασικά ορόσημα του έργου, συζητώντας τη στρατηγική προσέγγιση και διευκρινίζοντας τους ρόλους, ώστε να εξασφαλιστεί μια ισχυρή βάση για την υλοποίηση του έργου.
Οι εταίροι παρουσίασαν τα πακέτα εργασίας, τα παραδοτέα και τους στόχους του έργου. Οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης πολύτιμες πληροφορίες από τον Υπεύθυνο Έργου της ΕΕ, ο οποίος μοιράστηκε πρακτικές για την υλοποίηση έργων του Προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη και την ευθυγράμμιση του CRACoWi με τους στόχους, τις προσδοκίες και τις προτεραιότητες της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια.
Την 1η Οκτωβρίου, κατά τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης του έργου CRACoWi, πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από συναφή έργα και πρωτοβουλίες, εστιάζοντας στους κοινούς στόχους και τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Η ημέρα ξεκίνησε με μια αναλυτική παρουσίαση του Νόμου για την Κυβερνοανθεκτικότητα (Cyber Resilience Act) και της Οδηγίας για τον Ραδιοεξοπλισμό (RED). Δόθηκε έμφαση στο πώς η εφαρμογή της RED έχει συμβάλει στη διαμόρφωση του CRA, προσφέροντας κρίσιμες πληροφορίες που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις.
Μάλιστα, παρουσιάστηκαν έργα όπως το SENTINEL, το CYberSynchrony και το UNDERPIN, τα οποία ανέδειξαν τις συνεργασίες τους με το CRACoWi. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πώς αυτά τα έργα μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των φορέων.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια επίδειξη του εργαλείου BUNKAI και του Self Risk Assessment λογισμικού, καθώς και με μια επισκόπηση του έργου CYRENE. Αυτές οι παρουσιάσεις προσέφεραν πρακτικές προσεγγίσεις στην ανάπτυξη εργαλείων κυβερνοασφάλειας και εστίασαν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ΜΜΕ, αναδεικνύοντας τις ανάγκες και τις στρατηγικές για την αποτελεσματική προστασία τους από τις ψηφιακές απειλές.
Πηγές Άρθρων
Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!