Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Άρχισαν οι πρόδρομες εργασίες για τη διάνοιξη της Ψελλού – Τι γίνεται με τις απαλλοτριώσεις

Άρχισαν οι πρόδρομες εργασίες για τη διάνοιξη της Ψελλού – Τι γίνεται με τις απαλλοτριώσεις


Πράσινο φως άναψε για τη διάνοιξη της οδού Ψελλού, έργο κομβικής σημασίας για τη λειτουργία του τερματικού σταθμού του μετρό Θεσσαλονίκης στη Νέα Ελβετία.

Σχεδόν 20 μήνες μετά την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 12 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών άρχισαν οι πρόδρομες εργασίες για την διάνοιξη του δρόμου, που ουσιαστικά είναι η βασική οδός πρόσβασης στον τερματικό σταθμό. Πλέον, το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να δουλεύουν στο φουλ οι μηχανές, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, οπότε προβλέπεται να μπει στις ράγες το μετρό.

Η διάνοιξη της Ψελλού περιλαμβάνεται στο έργο «Συνοδά υποστηρικτικά έργα του Σταθμού Νέας Ελβετίας του Μετρό Θεσσαλονίκης για την εξυπηρέτηση και μετεπιβίβαση των μετακινούμενων επιβατών». Την εκτέλεσή του έχει αναλάβει η Ελληνικό Μετρό με νομοθετική ρύθμιση που εγκρίθηκε από τη Βουλή λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, με την οποία της ανατέθηκαν πλέον της δημιουργίας του τερματικού σταθμού και όλες οι παρεμβάσεις που αφορούν στο οδικό δίκτυο και στον περιβάλλοντα χώρο. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατασκευής του έργου, η καθυστέρηση του οποίου ενείχε τον κίνδυνο η έξοδος του σταθμού να οδηγεί σε… χωράφια.

Συνολικά θα διανοιχθούν τα περίπου 400 μέτρα του δρόμου από την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών μέχρι την οδό Παπαναστασίου, όπου θα διαμορφωθούν αντίστοιχα δύο ισόπεδοι κόμβοι. Ο δρόμος που θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση θα διευκολύνει σημαντικά τη σύνδεση του σταθμού του μετρό με περιοχές όπως η Πυλαία και η Καλαμαριά, αλλά και με τη Χαλκιδική, ενώ εκτιμάται ότι θα αποσυμφορήσει και άλλες οδικές αρτηρίες της πόλης.

Οι απαλλοτριώσεις

Οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν οφείλονται στη γραφειοκρατία, αλλά  κυρίως στο κόστος των αναγκαίων απαλλοτριώσεων, οι οποίες προχώρησαν με αργούς ρυθμούς παρά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr πλέον η διαδικασία έχει τυπικά ολοκληρωθεί. Πρόβλημα υπήρξε μόνο με μία ιδιοκτησία, για την οποία όμως το ποσό της αποζημίωσης κατατέθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η διευθέτηση του ακανθώδους αυτού ζητήματος ανοίγει τον δρόμο και για τη διαμόρφωση του σταθμού στο σύνολό του, που αναμένεται επίσης να εκκινήσει άμεσα.

Ο πολυτροπικός σταθμός

Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τη λειτουργικότητα του πολυτροπικού τερματικού σταθμού του μετρό, όπου σχεδιάζεται να καταλήγουν περισσότερες από δέκα λεωφορειακές γραμμές, όπως αυτές που τερματίζουν στη Βούλγαρη, είτε/και οι γραμμές που πάνε στη Χαριλάου, είτε αυτές της Θέρμης, ενδεχομένως και κάποιες νέες που θα δρομολογηθούν. Σύμφωνα με τη μελέτη, μπροστά στην κύρια είσοδο των πεζών θα υπάρχουν θέσεις για ταξί, καθώς επίσης θέσεις προσωρινής στάθμευσης (kiss & ride) για όσους θέλουν να παραλάβουν επιβάτες, ώστε να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία. Στην περιοχή, εξάλλου, σχεδιάζεται και η δημιουργία δύο πάρκινγκ, ενός υπαίθριου κι ενός υπόγειου, για την εξυπηρέτηση των επιβατών που θα χρησιμοποιούν το μετρό.

Στον σχεδιασμό υπάρχει πρόβλεψη για λεωφορειολωρίδα για την είσοδο στον σταθμό από την οδό Παπαναστασίου, όπως επίσης για περιπατητικές διαδρομές με στόχο την ασφαλή πρόσβαση των πεζών και για χώρους κίνησης και στάθμευσης ποδηλάτων. Επίσης, έχουν προβλεφθεί χώροι σταθμαρχείων και η μελλοντική εγκατάσταση σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά λεωφορεία. Επιπλέον, σχεδιάζεται νέο στέγαστρο αναμονής για τις ρεμίζες με φωτοβολταϊκά πάνελ, αλλά και για τον χώρο εντός του σταθμού, με παγκάκια και φυτά, ώστε να είναι καλαίσθητος. Τα λεωφορεία θα σταθμεύουν εντός του σταθμού, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται το κεντρικό κλιμακοστάσιο του μετρό.

Με δεδομένο το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί μέχρι τη λειτουργία του μετρό το σύνολο των παρεμβάσεων. Ωστόσο, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, σε κάθε περίπτωση θα έχουν παραδοθεί τα έργα που αφορούν στην πρόσβαση στον σταθμό και όλα όσα απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του.



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι περιμένει τον Τούρκο ομόλογό του, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Καζάν τον επόμενο μήνα, για...

Αθλητικά

Επίδειξη δύναμης απέναντι στη Μπεσκίκτας έκανε ο Άγιαξ με το εμφατικό 4-0 στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρένα» επί της Μπεσίκτας (το πιο ευρύ σκορ τη...

Αυτοκίνητο

Την ευθύνη του σχεδιασμού και της παρακολούθησης της εμπορικής στρατηγικής της KOSMOCAR και του Δικτύου της ανέλαβε ο έμπειρος μάνατζερ Αριστείδης Αραβανής. Η KOSMOCAR...

Πολιτική

Την κυριαρχία της ΝΔ παρά την εντεινόμενη δυσαρέσκεια λόγω της ακρίβειας καταγράφει και η δημοσκόπηση της Prorata, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Attica...