Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Όσοι βάζουν χρήματα σε κρυπτονομίσματα να είναι έτοιμοι να τα χάσουν (pic)

Όσοι βάζουν χρήματα σε κρυπτονομίσματα να είναι έτοιμοι να τα χάσουν (pic)


Στην ερώτηση για το αν οι επικεφαλής των ρυθμιστικών αρχών είναι φίλοι ή εχθροί των κρυπτονομισμάτων, το όνομα του Rostin Behnam σίγουρα βρίσκεται στη δεύτερη λίστα. Ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους της αμερικανικής αγοράς κεφαλαίων, ο επικεφαλής της Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης (Commodity Futures Trading Commission, CFTC) των ΗΠΑ δεν κρύβει την επιφυλακτικότητά του για τη «μόδα» των κρυπτονομισμάτων και προειδοποιεί τους επενδυτές να είναι απόλυτα προσεκτικοί εάν αποφασίσουν να επενδύσουν σε ψηφιακά asset και να είναι προετοιμασμένοι για απώλειες.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο newmoney στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 49η ετήσια Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς IΟSCO που διοργάνωσε η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Rostin Behnam επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων απαιτεί πολύ ισχυρότερη εποπτεία για την προστασία των επενδυτών.

Το τελευταίο διάστημα έχετε επαναλάβει με ένταση την ανάγκη ρύθμισης της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Βλέπετε έναν αυξανόμενο κίνδυνο στο γεγονός ότι οι άνθρωποι βάζουν όλο και περισσότερα χρήματα σε αυτή την αγορά;

«Βλέπουμε συνεχές ενδιαφέρον από τους επενδυτές, τόσο ιδιώτες όσο και θεσμικούς, στο να επενδύουν σε κρύπτο. Και νομίζω ότι με αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον, υπάρχει η ανάγκη να ρυθμίσουμε την αγορά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουμε ολοκληρωμένη ρύθμιση, για αυτό ζητώ, εδώ και πολλά χρόνια, να έχουμε αυξημένες εξουσίες (στην CFTC) ώστε να μπορούμε να ρυθμίσουμε, με τον παραδοσιακό τρόπο, την κρυπτογράφηση και να προστατεύσουμε τους επενδυτές.»

Γιατί παίρνει τόσο χρόνο ώστε να αποκτήσετε την εξουσία που χρειάζεστε για να λάβετε αυτά τα μέτρα;

«Νομίζω ότι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να μαθαίνουν για την κρυπτογράφηση. Χρειάζεται εκπαίδευση. Νομίζω ότι υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με τη βιωσιμότητα της κρυπτογράφησης. Έχω ξεκινήσει να ζητώ μέτρα εδώ και πέντε χρόνια και συνεχίζουμε να βλέπουμε ενδιαφέρον από τους επενδυτές για τα κρυπτο. Πιστεύω ότι στην παρούσα φάση δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλο χρόνο. Οι επενδυτές συνεχίζουν να θέλουν να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα και αν εμείς, οι ρυθμιστικές αρχές, παραμείνουμε στο περιθώριο περισσότεροι επενδυτές θα πληγούν και ίσως αντιμετωπίσουμε μία μικρή κρίση.»

Πού οφείλεται αυτή η τρέλα για τα κρυπτονομίσματα;

«Υπάρχουν επενδυτές που ενδιαφέρονται να έχουν πρόσβαση σε διαφορετικά asset. Και η πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα έχει γίνει πολύ εύκολη με την τεχνολογία, με τα smartphone κλπ. Και ξέρετε, αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Σε όλη την ιστορία, οι μικροεπενδυτές αναζητούν πάντα νέους τρόπους για να επενδύσουν χρήματα.»

Ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε κάποιον που ακούει πολλά για τα κρύπτο και σκέφτεται να βάλει χρήματα σε αυτά;

«Οι επενδυτές θα πρέπει να προσπαθήσουν να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο, όπου κι αν βρίσκονται. Να μιλήσουν με την τοπική ρυθμιστική αρχή, την πολιτειακή ρυθμιστική αρχή, την ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή ανάλογα με τη χώρα ή την πολιτεία στην οποία βρίσκονται. Και να προσπαθήσουν να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο πριν επενδύσουν.
Είναι ένα πολύ επικίνδυνο περιουσιακό στοιχείο. Έχει, ιστορικά, υψηλό ποσοστό περιόδων μεταβλητότητας.
Θα προειδοποιούσα τους μικροεπενδυτές να μην επενδύσουν, εκτός αν είναι απολύτως άνετοι με τις γνώσεις τους και επίσης με τον κίνδυνο να χάσουν όλα τους τα χρήματα. Δεν νομίζω ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αναλάβουν αυτό το ρίσκο αν δεν κατανοήσουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν όλα τα χρήματά τους.»

Πρόσφατα η CFTC αποφάσισε να απογορεύσει τα λεγόμενα “συμβόλαια γεγονότων” (event contracts) που λειτουργούν ουσιαστικά ως στοιχήματα πάνω στο αποτέλεσμα των εκλογών. Γιατί λάβατε αυτή την απόφαση;

«Στις ΗΠΑ, απαγορεύουμε τον τζόγο στις εκλογές. Έχουν γίνει προσπάθειες να καταχωρηθούν χρηματοπιστωτικά προϊόντα και συμβόλαια που ρυθμίζονται από ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές πάνω στο αποτέλεσμα των εκλογών. Εδώ και καιρό έχω τη θέση ότι αυτό είναι ενάντια στην πολιτειακή μας νομοθεσία και ότι θίγει το δημόσιο συμφέρον. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μορφή τζόγου και αυτό είναι ενάντια στο νόμο. Το υποστηρίζω αυτό εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Πριν από λίγες εβδομάδες λάβαμε σχετικά μέτρα, καταθέσαμε μια πρόταση κανόνων για την απαγόρευση των derivative contracts για τις εκλογές. Τέτοια προϊόντα βάζουν την CFTC, την υπηρεσία της οποίας προεδρεύω, σε πολύ δύσκολη θέση.
Αν έχουμε τέτοιου είδους derivative contracts εισηγμένα στα χρηματιστήριά μας τότε θα πρέπει να γίνουμε “μπάτσος” των εκλογών. Θα πρέπει να ελέγχουμε ισχυρισμούς για νοθεία ή κατάχρηση στην εκλογική διαδικασία. Δεν νομίζω ότι το Κοινοβούλιο μας, το Κογκρέσο μας, είχαν ποτέ σκοπό μια χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή να αναλάβει μία τέτοια αποστολή.»

Όλοι περιμένουν τη μείωση των επιτοκίων. Πιστεύετε ότι αυτό ενδέχεται να βάλει τέλος στο ράλι των χρηματιστηρίων;

«Ξέρω ότι η Fed, η Ομοσπονδιακή μας Τράπεζα επικεντρώνεται στην εξέταση των δεδομένων και των οικονομικών δεικτών γύρω από τον πληθωρισμό, την απασχόληση και είναι πολύ σταθεροί στην πεποίθησή τους ότι αυτός ο ρυθμός του πληθωρισμού πρέπει να μειωθεί πριν αναλάβουν οποιαδήποτε δράση με τα επιτόκια. Θα δούμε λοιπόν τι θα συμβεί και πώς θα αντιδράσουν οι αγορές».

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η οικογένεια Μιχαλόπουλου απέκτησε σχεδόν 30.000 στρέμματα στην Iο – Νέες επενδύσεις €220 εκατ. (pics)

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη €34,8 εκατ. – Αύξηση 51,3% κατά το α’ τρίμηνο

Λαβρόφ: Απείλησε με μέτρα πυρηνικής αποτροπής τις ΗΠΑ εάν αναπτύξουν πυραύλους στην Ουκρανία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ


κρυπτονομίσματαIOSCOCFTC

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Ο Τζιόρτζιο Γκάμπερ υπήρξε γνωστός Ιταλός τραγουδιστής, συνθέτης, ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας καθώς και ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του θεατρικού τραγουδιού. Ήταν επίσης ένας...

Αθλητικά

Σύμφωνα με δημοσίευμα του εξωτερικού, ο Παναθηναϊκός θέλει τον Κριστιάν Παβόν της Γκρέμιο και μάλιστα έχει ήδη καταθέσει πρόταση για την απόκτησή του. Ο...

Αυτοκίνητο

Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα στην Καλαμάτα και τις εντυπωσιακές συμμετοχές του αγώνα των Σερρών, αυτή την Κυριακή 23 Ιουνίου, γίνεται ο τελευταίος αγώνας για...

Αθλητικά

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΘΑΝΟΣ ΦΕΡΩΝΑΣ 22.06.2024 | 14:00 ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / INTIME Ο Νεοκλής Αβδάλας έκανε σήμερα (22/6) την τελευταία του προπόνηση με την Εθνική...