Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι 18άρηδες κλείνουν ραντεβού με την Εφορία – Newsbomb – Ειδησεις


Τι ισχύει για όσους απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, κατέχουν κατοικία ή ΙΧ αυτοκίνητο – Οι εξαιρέσεις

Χιλιάδες νέοι και νέες που έκλεισαν το 18ο έτος της ηλικίας τους το 2023 και απέκτησαν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα θα πρέπει φέτος να υποβάλουν τη δική τους φορολογική δήλωση. Οι 18άρηδες ενηλικιώνονται και φορολογικά και αποκτούν την πρώτη τους επαφή με την Εφορία, ενώ ακόμη και τα ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα οφείλουν να υποβάλουν δήλωση εφόσον απέκτησαν έστω και ένα ευρώ εισόδημα από εργασία ή επαγγελματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του 2023 ή κατέχουν κατοικία ή ΙΧ αυτοκίνητο που αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης ή έχουν τραπεζικό λογαριασμό και στο όνομά τους έχουν πιστωθεί τόκοι καταθέσεων.

Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος εντός του 2023 υποχρεούνται φέτος να υποβάλουν τη δική τους φορολογική δήλωση, εφόσον:

  • Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κατοικία που τους παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς τους ή από κάποιον φίλο τους.
  • Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο.
  • Απέκτησαν εντός του 2023, οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κλπ.
  • Ίδρυσαν εντός του 2023 επιχείρηση στο όνομά τους
  • Προχώρησαν εντός του 2023 σε έναρξη ελεύθερου επαγγέλματος.
  • Είναι έγγαμοι τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Ποιοι εξαιρούνται

Οι μόνοι 18άρηδες που δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος δική τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι όσοι το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ:

Δεν είναι υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης από εξαρτώμενο ενήλικο τέκνο που δεν αποκτά ούτε πραγματικό ούτε τεκμαρτό εισόδημα. Εάν παρ’ όλα αυτά υποβάλει φορολογική δήλωση με μηδενικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, δεν υπολογίζεται η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη των 3.000 ευρώ, αφού αυτή υπολογίζεται μόνο εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Στην περίπτωση που το εξαρτώμενο ενήλικο τέκνο υποβάλει δήλωση στην οποία προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα (πχ λόγω αυτοκινήτου) αυτό μπορεί να αμφισβητηθεί (μαχητό τεκμήριο), εφόσον αποδεικνύεται ότι συγκατοικεί με συγγενείς πρώτου βαθμού που συμβάλουν στις δαπάνες διαβίωσής τους ή εφόσον υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του ή εφόσον είναι άνεργο και δικαιούται βοήθημα ανεργίας.

Φοιτητική κατοικία

Στην περίπτωση που το εξαρτώμενο ενήλικο τέκνο σπουδάζει σε διαφορετικό τόπο απ’ αυτόν που βρίσκεται η κύρια κατοικία της οικογένειάς του και δεν έχει πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα που το καθιστά υπόχρεο σε υποβολή δήλωσης, τότε η κατοικία στην οποία διαμένει εκεί όπου σπουδάζει δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα (που είναι υπόχρεος να περιβάλει τα εισοδήματα του εξαρτώμενου μέλους του στη δική του δήλωση), ακόμη και στην περίπτωση που το μισθωτήριο της κατοικίας συντάσσεται στο όνομα του τέκνου.

Κλειδάριθμος

Οι νέοι φορολογούμενοι, για να περάσουν από την ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ προκειμένου να υποβάλουν φορολογική δήλωση, θα πρέπει να διαθέτουν ΑΦΜ και κωδικούς πρόσβασης στο Taxis. Η ΑΑΔΕ έχει χορηγήσει αυτόματα ΑΦΜ στους νέους ηλικίας από 12 έως 18 ετών, ενώ όσοι δεν διαθέτουν κλειδάριθμο θα πρέπει να ακολουθήσουν μια νέα ψηφιακή διαδικασία για να αποκτήσουν κωδικούς και να μπορέσουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Τα φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ήδη ΑΦΜ και επιθυμούν να εγγραφούν στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, υποβάλλουν αίτηση για κλειδάριθμο αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myAADE.gov.gr), στη εφαρμογή Κλειδάριθμος. Ο χρήστης μπορεί να υποβάλει αίτημα για τον εαυτό του (εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο) ή για λογαριασμό άλλου φυσικού ή μη φυσικού προσώπου, ενεργώντας ως νόμιμος εκπρόσωπος ή εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο.

*Με πληροφορίες από Τα ΝέαΠηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Μusic

Subscribe: www.youtube.com/@PanikRecordsTube Buy/Stream here: Spotify: https://spoti.fi/3xq9sXn iTunes/Apple Music: https://apple.co/3XBk8Nr Deezer: https://bit.ly/3VXYQbC Credits Μουσική – Στίχοι: Γιώργος Σαρρής Ενορχήστρωση : Στέλιος Ρόκκος Τύμπανα: Νίκος Βαφείδης...

Ελλάδα

Την άμεση σύνδεση ανάμεσα σε οργανωμένους οπαδούς, χούλιγκαν, και σε μέλη του οργανωμένου εγκλήματος, ανέδειξε η εξάρθρωση ακόμη μιας εγκληματικής οργάνωσης με δράση στην...

Ροή ειδήσεων

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στο Σοφικό Κορινθίας ενώ νωρίς το μεσημέρι δύο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα και ένας ακόμη ο οποίος φέρει...

Πολιτική

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αφού η κυβέρνηση απέσυρε την πρόταση διορισμού της καθηγήτριας Νομικής Αικατερίνης...