Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τεχνολογία

Φοιτητές από το Πεκίνο κάνουν άσκηση πεδίου στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου

Φοιτητές από το Πεκίνο κάνουν άσκηση πεδίου στο Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου


Το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου για μια ακόμη φορά «ταξιδεύει» στη Λέσβο προκειμένου να συμμετάσχει στην καθιερωμένη ετήσια άσκηση πεδίου στο Γεωπάρκο Λέσβου, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ειδικότερα ομάδα φοιτητών της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου θα πραγματοποιήσουν άσκηση πεδίου στη Λέσβο από 17 έως 22 Αυγούστου 2024 και θα συνοδεύονται από τον κοσμήτορα της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου καθηγητή Genhou Wang και τον καθηγητή Zhang Jianping. Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συντονιστής της εκπαιδευτικής άσκησης είναι ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει δημιουργήσει στη Λέσβο εκπαιδευτική βάση για την πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου των φοιτητών του, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες για συνεργασία με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και τη δυναμική που προσφέρει η αναγνώριση της Λέσβου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO για την καθιέρωση του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου ως πρότυπου προορισμού εκπαίδευσης για φοιτητές πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.

Τον Ιούλιο του 2015 η συνεργασία αυτή ενισχύθηκε με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και συνεχίσθηκε σε ετήσια βάση, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και την υλοποίηση κάθε χρόνο ασκήσεων υπαίθρου στη Λέσβο.

Φέτος για δεύτερη διαδιχική χρονιά μετά την πανδημία συνεχίζεται η συνεργασία μεταξύ των δυο Πανεπιστημίων με την διοργάνωση του θερινού σχολείου όπου δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες και Κινέζους φοιτητές να γνωρίσουν και να μελετήσουν τη στρατηγική, τις μεθοδολογίες και τις τεχνικές για την ανάδειξη φυσικών γεωλογικών μνημείων και προστατευόμενων περιοχών στη Δυτική Λέσβο που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικός σκοπός της φετινής εκπαιδευτικής δράσης των φοιτητών είναι η γνωριμία με τα γεωλογικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου και το Απολιθωμένο Δάσος, τους τρόπους καταγραφής, προστασίας και ανάδειξής τους καθώς και των μεθόδων συντήρησης και διαχείρισής τους. Παράλληλα, θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO», για θέματα ανάπτυξης γεω-δραστηριοτήτων σε περιοχές γεωπάρκων και ερμηνείας της φυσικής κληρονομιάς.

Όπως λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Νίκος Ζούρος «οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις πεδίου στις νέες απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου αναδεικνύοντας ότι το Γεωπάρκο Λέσβου, αποτελεί ένα φυσικό εργαστήριο για τη μελέτη των γεωλογικών φαινομένων και φυσικών προστατευόμενων περιοχών αλλά και ευαισθητοποιώντας το κοινό.

Παράλληλα το πρόγραμμά τους θα περιλαμβάνει παρατηρήσεις στα ηφαιστειακά κέντρα του Λεπετύμνου, της Ανεμώτιας, της Βατούσας, του Μεσοτόπου και της ‘Αγρας, τον ηφαιστειακό λαιμό της Πέτρας, το γεωθερμικό πεδίο του Πολυχνίτου, το τεκτονικό παράθυρο του Ολύμπου, τα γεωλογικά μνημεία του Πλωμαρίου και της Μυτιλήνης, την επίσκεψη σε μνημεία και Μουσεία της Λέσβου καθώς και τα Κάστρα Μυτιλήνης και Μήθυμνας.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον πλούτο και τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου και να γνωρίζουν τις δράσεις ευαισθητοποίησης στις προστατευόμενες περιοχές του νησιού, πραγματοποιώντας ορνιθοπαρατήρηση στους πιο σημαντικούς υγροτόπους της δυτικής Λέσβου. Ειδική εκπαιδευτική δραστηριότητα θα πραγματοποιηθεί για τους συμμετέχοντες στο Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου».

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα το ιστορικό debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ, την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ. Η...

Ελλάδα

Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία Atena. Βάσει των προβλέψεων αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά...

Κόσμος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες Τρίτη ότι η κυβέρνησή του «εργάζεται» προκειμένου η Ουκρανία να αποκτήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί πυραύλους πιο...

Κόσμος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκτίμησε την Τρίτη πως ο θάνατος νεαρής ακτιβίστριας με αμερικανική και τουρκική υπηκοότητα από ισραηλινά πυρά κατά τη...