Connect with us

Hi, what are you looking for?

Συνταγές

Φιλί ζωής προσδοκά η ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιόλαδου

Φιλί ζωής προσδοκά η ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιόλαδου


Ελπίδες για ανάκαμψη 7%, συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν, αγγίζοντας τους 1,5 εκ. τόνους για την σεζόν 2023-24, προσδοκά η ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιόλαδου σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της άνοιξης 2024 που δημοσίευσε η επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο η παραγωγή εξακολουθεί να παραμένει κατά 28% χαμηλότερη από το μέσο όρο της πενταετίας.

Τα αίτια ανάκαμψης οφείλονται στην αύξηση της παραγωγής κατά 37% στην Ιταλία τη σεζόν 2023-24. Στην Ισπανία  ελπίζουν η αύξηση να κυμανθεί στο 27% στην Ισπανία και στην Πορτογαλία στο 19%. Αντιθέτως στην Ελλάδα γίνεται λόγος για μείωση 55% εξαιτίας των μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και εντομολογικών προσβολών. Παρόμοιες μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές εντοπίστηκαν και σε άλλες παραγωγικές χώρες.

Εικόνα 1. Παραγωγή, κατανάλωση και εμπόριο ελαιόλαδου στην ΕΕ και τελικά αποθέματα (1000 τόνοι), (DG Agricultural and Rural Development, βασισμένη στην Eurostat και MS Notifications)

 

Το φιλί ζωής δεν είναι αρκετό και μάλλον η μηχανική υποστήριξη είναι αναπόφευκτη διότι τα αρχικά αποθέματα της σεζόν 2023-24 εντοπίζονται κάτω από το μέσο όρο (406.000 τόνοι) και έχουν ως βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα τη χαμηλότερη διαθεσιμότητα ελαιόλαδου σε 1,9 εκατομμύρια τόνους, που αντιστοιχεί σε μείωση 28% συγκριτικά με το μέσο όρο της πενταετίας.

Παρατηρήθηκε, μείωση της ζήτησης τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, εξαιτίας των υψηλών τιμών παραγωγής και κατανάλωσης με συνέπεια οι καταναλωτές να επιλέγουν φθηνότερα βρώσιμα έλαια. Η εγχώρια κατανάλωση της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης προβλέπεται ότι θα κατρακυλήσει περίπου 3%, φθάνοντας σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο που θα κυμανθεί κάτω από τους 1,2 εκατομμύρια τόνους. Αντίστοιχα, μειώθηκαν οι εξαγωγές της ΕΕ  στις ασιατικές αγορές όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, ενώ παρέμειναν σταθερά χαμηλές στις ΗΠΑ.

Το βαρέλι δίχως πάτο ο εξαγωγικός τομέας της ΕΕ καθώς αναμένεται να πληγεί περαιτέρω και συγκεκριμένα η μείωση θα κυμανθεί σε ποσοστό περίπου 10% το 2023/2024. Βέβαια, η Ευρωπαϊκή΄Ενωση μετατρέπεται εισαγωγικά σε ελκυστική αγορά εξαιτίας των λιγοστών διαθέσιμων ποσοτήτων και των υψηλότερων τιμών της. Οι εισαγωγές της ΕΕ θα μπορούσαν να αγγίξουν περίπου τους 200.000 τόνους, κυρίως από παραδοσιακούς εταίρους (Τυνησία, Τουρκία) ενώ αναμένονται μικρές ποσότητες από πιο απομακρυσμένους προορισμούς, όπως η Αργεντινή ή/και η Χιλή. Συμπερασματικά, εκτιμάται ότι το ύψος των τελικών αποθεμάτων θα μπορούσε να κυμανθεί περίπου στους 365.000 τόνους το 2023/2024.

Πηγές

  • Mercacei, Soil O-Live pone en marcha técnicas pioneras para mejorar la salud del suelo y el rendimiento del olivar

 

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Αυτοκίνητο

Του Π. Χαλάτση Αύριο Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, στις 15.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) ξεκινάει ο 18ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της F1, στη Σιγκαπούρη....

Αθλητικά

O Άκης Μάντζιος κατάφερε να εξουδετερώσει τα ατού του Ολυμπιακού και οδήγησε τον Άρη σε μία σπουδαία νίκη με 2-1 σκορ επί των Πειραιωτών...

Αθλητικά

Ο Ματίας Αλμέιδα σε δηλώσεις στην Cosmote TV εν όψει του αγώνα της ΑΕΚ με την Athens Kallithea αναφέρθηκε στην απόκτηση του Άντονι Μαρσιάλ...

Αυτοκίνητο

του Νεκτάριου Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Βρεθήκαμε αποκλειστικά για την Ελλάδα, στην παρουσίαση που έκανε η Aprilia, με επικεφαλής τον πρεσβευτή της μάρκας Max...