Connect with us

Hi, what are you looking for?

Πολιτική

Το μήνυμα του πρωθυπουργού με την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας Belh@rra

Το μήνυμα του πρωθυπουργού με την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας Belh@rra


Η παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια στο Λοριάν της Γαλλίας για την καθέλκυση της δεύτερης φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ» έφερε την αποκάλυψη για την απόκτηση και της τέταρτης φρεγάτας Belh@rra, κάτι που είχε γράψει σε ανύποπτο χρόνο το protothema.gr. Πρόκειται για μια κρίσιμη απόφαση της κυβέρνησης, με το υπουργείο Άμυνας να κάνει τους χειρισμούς σε συνεννόηση με το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την άσκηση της ελληνικής οψιόν.

Ευρύτερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Πεντάγωνο, οι ανακοινώσεις του κ. Δένδια σηματοδοτούν και ένα ευρύτερο πλαίσιο παρέμβασης για την αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού που είχε μείνει πίσω σε σχέση με τα άλλα «όπλα». Η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ, αλλά και των υποβρυχίων, όπως και η κατασκευή μερών των φρεγατών FDI, θα περάσουν μέσα από τα ελληνικά ναυπηγεία.

Όπως είναι φυσικό, η επιλογή άσκησης της ελληνικής οψιόν, αλλά και η συνολική παρέμβαση για το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί μια πολιτική επιλογή, με πολιτική στόχευση. «Η δαπάνη της νέας αγοράς έχει προϋπολογιστεί κατά τρόπο που δεν διαταράσσει τη δημοσιονομική μας συνέπεια. Κρίθηκε, ωστόσο, απαραίτητη αφού η θωράκιση της πατρίδας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Η Ελλάδα όλο και πιο ισχυρή», σημείωσε σε ανάρτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ισχυροποιούμε την παρουσία μας στην Ανατολική Μεσόγειο, προστατεύοντας, ταυτόχρονα τα σύνορα και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουδέποτε αμφισβητώντας τα νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών της περιοχής», τόνισε με τη σειρά από τη Γαλλία ο Νίκος Δένδιας.







Δήλωση Δένδια για την καθέλκυση της Belharra



Η αντίδραση Χατζηδάκη και η επιμονή των 11

Σε κάθε περίπτωση, οι εσωκομματικές ισορροπίες εντός της ΝΔ είναι λεπτές αυτή την περίοδο. Ελλείψει κανονικής αντιπολίτευσης, οι γαλάζιοι βουλευτές αναλαμβάνουν οι ίδιοι αυτόν τον ρόλο, όπως φανέρωσε η κίνηση της ομάδας των «11» να καταθέσουν μια ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια στον Κωστή Χατζηδάκη. Μάλιστα, οι ερωτώντες βουλευτές επέμειναν και χθες ότι η ερώτησή τους δεν απαντήθηκε ουσιωδώς από τον υπουργό, με τον Νικήτα Κακλαμάνη μάλιστα να χρεώνει στον Κωστή Χατζηδάκη «κοινοβουλευτική απρέπεια» να συμπεριλάβει στην πολιτική του απάντηση και μια αναλυτική ανακοίνωση της γενικής γραμματέως Ιδιωτικού Χρέους Θεώνης Αλαμπάση.

Το Μέγαρο Μαξίμου δια του Παύλου Μαρινάκη τήρησε άκρως διπλωματική στάση, περιγράφοντας την πρωτοβουλία των «γαλάζιων» βουλευτών ως μια πάγια διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Από την άλλη, ειδικά η αποστροφή του κ. Κακλαμάνη φέρεται να ενόχλησε σφόδρα τον υπουργό Οικονομικών. «Δεν θα γίνω σάκος του μποξ», εμφανιζόταν να λέει μέσω συνεργατών του ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η μισή του απάντηση στους γαλάζιους βουλευτές αφορούν τα όσα έχουν ήδη γίνει, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι «ουρές» του νόμου Κατσέλη.

«Δεν θα ρισκάρω την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας», φέρεται ειπών ο κ. Χατζηδάκης, ενώ συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών εκτιμούν ότι το υπόβαθρο της ερώτησης είναι πολιτικό και όχι τόσο οικονομικό.

Σε κάθε περίπτωση, οι εσωκομματικές ισορροπίες στις τάξεις των γαλάζιων βουλευτών είναι λεπτές. Μερικοί εκ των 11 αναφέρουν στο protothema.gr ότι η κυβέρνηση πρέπει να εκλάβει την παρέμβασή τους ως κίνηση «συγκράτησης» προβληματισμένων ψηφοφόρων.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα π.χ. για ζητήματα ασφάλειας, των ΟΤΑ, ακόμα και εξωτερικής πολιτικής, αν κριθεί απαραίτητο. «Το μένουμε σπίτι για τους βουλευτές της ΝΔ τελείωσε», αναφέρει μέλος της γαλάζιας Κ.Ο., περιγράφοντας το νέο τοπίο στις τάξεις των γαλάζιων βουλευτών. Σημειωτέον, ο γραμματέας της Κ.Ο. ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης έχει επαφές με ομάδες βουλευτών, ενώ τις προηγούμενες μέρες αρκετοί πέρασαν για ραντεβού και από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Μονακό κέρδισε την Μπαρτσελόνα των 10 παικτών, ασταμάτητη η Λεβερκούζεν – Δείτε τα 16 γκολ της βραδιάς

Το Ισραήλ χτυπά τον Λίβανο από αέρος – Δεκάδες επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ, δείτε βίντεο

Επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας – Ο δράστης συνελήφθη (βίντεο)



Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.



Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, τρεις περιφέρειες της χώρας που επλήγησαν από τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων μηνών,...

Αυτοκίνητο

του Δημήτρη Διατσίδη   ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Υπάρχουν πολλά να συμβούν στη γραμμή εκκίνησης καθώς το paddock του MotoGP επιστρέφει στο υπέροχο Misano World Circuit...

Πολιτική

Ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα παντρευτεί τη σύντροφό του, Γεωργία Πολυτάνου. Ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στο Star,...

Τεχνολογία

Η Ελλάδα σχεδιάζει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της με την αγορά των σύγχρονων drones Switchblade από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου...