Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Το κραχ που έρχεται θα είναι χειρότερο από του 2008 – Η μεσαία τάξη θα εξαφανιστεί από τον πληθωρισμό και τους φόρους

Το κραχ που έρχεται θα είναι χειρότερο από του 2008 – Η μεσαία τάξη θα εξαφανιστεί από τον πληθωρισμό και τους φόρους


Οι κυβερνήσεις θέλουν αυξημένο τον πληθωρισμό, διότι είναι ένας εύκολος να εισπραχθεί, χωρίς πολιτικό κόστος φόρος

Για κραχ χειρότερο από αυτό του 2008 κάνει λόγο σε νέο podcast ο γνωστός συγγραφέας οικονομικών βιβλίων Robert Kiyosaki.
«Ο κόσμος θα υποφέρει. Οι γραφειακοί χώροι και γενικά τα εμπορικά ακίνητα θα μετατραπούν σε καταφύγιο για απόρους και αστέγους.
Οι αγορές, σε ιστορικά υψηλά, είναι φούσκες. Μην ακούτε κανέναν σύμβουλο και μην αγοράζετε τίποτε, ειδικά σπίτια.
Όταν έρχονται να με συμβουλευτούν για την αγορά του real estate, λέγοντάς μου πως οι τιμές θα αυξηθούν, δεν λέω τίποτε.
Οι άνθρωποι συνηθίζουν να καβαλάνε το hype, να βυθίζονται στη μόδα, αλλά αγνοούν το εξής: 
Όλη αυτή η ρευστότητα η οποία κυκλοφορεί στην πραγματικότητα είναι χρέος, που εγχέεται και φουσκώνει την οικονομία, με έναν και μοναδικό σκοπό: να μην υπάρξει κατάρρευση.
Αλλά αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται, τα πράγματα θα δυσκολέψουν.
Οι κυβερνήσεις θέλουν αυξημένο τον πληθωρισμό, διότι είναι ένας εύκολος να εισπραχθεί, χωρίς πολιτικό κόστος φόρος.
Για αυτό ανεβάζουν τεχνηέντως τις τιμές στην Ενέργεια…
Αλλά πόσο ακόμη θα είναι εφικτό για τους πολίτες να βάζουν φαγητό στο τραπέζι τους αν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται με τους τρέχοντες ρυθμούς, ανεξάρτητα από τα τεκταινόμενα, απλώς και μόνο επειδή αυξάνονται οι τιμές στην Ενέργεια.
Ο πληθωρισμός κάνει τους πλούσιους ακραία πλούσιους, ενώ εξαχρειώνει τη μεσαία τάξη».

Το πρόβλημα

Σύμφωνα με τον Kiyosaki, το πρόβλημα είναι το αμερικανικό δολάριο.
«Το 1944 σταμάτησε να είναι χρήμα, μετεξελίχθηκε σε παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Το 1971 ο Nixon το απέκοψε από τον χρυσό, κάτι το οποίο αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομική Ιστορία.
Το 2007, η αγορά των repos κατέρρευσε, όπως και το 2008.
Ο διοικητής της Federal Reserve, Bernanke, είχε εξαπολύσει μια απίστευτη νομισματική χαλάρωση.
Άρχισε να τυπώνει συνεχώς χρήματα. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους.
Στην αγορά κατοικίας όλοι αγόραζαν μέχρι που κατέρρευσε… Η φούσκα έσκασε.
Αυτοί οι καιροί ξαναήρθαν».
Έπειτα από μια απίστευτη νομισματική χαλάρωση, που εκτόξευσε τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ πάνω από 9%, η Federal Reserve αναγκαστικά άρχισε να συσφίγγει.
Τέλος το τύπωμα χρημάτων… Τη νομισματική χαλάρωση διαδέχθηκε η νομισματική σύσφιξη.
Οι Αμερικανοί policymakers άρχισαν να καταστρέφουν χρήματα.
Ενώ στην αρχή με την εξέχουσα ρευστότητα που υπήρχε αγόραζαν ομόλογα εγχέοντας δολάρια στην αγορά, στη συνέχεια άρχισαν να τα απορρίπτουν.
Τότε, τω καιρώ της νομισματικής σύσφιξης, κάποιος άλλος έπρεπε να τα αγοράσει, ώστε η Fed να πάρει τα λεφτά της πίσω.

Και όταν η Fed παίρνει τα λεφτά της πίσω, το χρήμα εξαϋλώνεται.
Η νομισματική σύσφιξη λοιπόν έχει συνέπειες, με πρώτη την πτώση των μετοχών, λόγω έλλειψης ρευστότητας και, άρα, αγοραστών.
Με άλλα λόγια, η νομισματική χαλάρωση αυξάνει τον πληθωρισμό.
Από την άλλη, η νομισματική σύσφιξη καταστρέφει το χρήμα.
Τότε οι τιμές των assets υποχωρούν ραγδαία, οι άνθρωποι έχουν λιγότερα χρήματα για κατανάλωση, και αν ξοδεύουν λιγότερα, μειώνονται οι τιμές, άρα και ο πληθωρισμός.
Στο μεταξύ, όμως, λόγω πτώσης των εταιρικών κερδών τα χρηματιστήρια καταρρέουν…
Η κατάρρευση των χρηματαγορών παρασύρει καθοδικά και τις οικονομίες.
Βασική αιτία για αυτό είναι το ότι ενώ παλαιότερα οι οικονομίες οδηγούνταν από την παραγωγή και τις επενδύσεις πλέον κυριαρχούν η πίστη, τα δάνεια δηλαδή, και η κατανάλωση.
Το μοντέλο αυτό για να επιβιώσει απαιτεί χρήμα, και αν το χρήμα μειωθεί, ως αποτέλεσμα έχουμε χρηματοοικονομική κατάθλιψη.
Αυτή η κατάσταση καθιστά τους πολίτες έρμαια της δημοσιονομικής επέκτασης και του κυβερνητικού δανεισμού – φαύλος κύκλος.
Να σημειωθεί πως το χρέος των ΗΠΑ ξεπερνά τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια, με το κόστος εξυπηρέτησης λόγω των ανεβασμένων επιτοκίων να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη.
Σε πρόσφατη ανάλυσή της, άλλωστε, η επιτροπή προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου προέβλεψε πως «μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, από φέτος και έως το 2034, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα έχει αυξηθεί συνολικά κατά ένα τρισ. δολ., από 1,6 τρισ. δολ. στο οποίο ανέρχεται σήμερα σε 2,6 τρισ. δολ. το 2034.
Στο διάστημα αυτό υπολογίζει πως θα έχει αυξηθεί το χρέος των ΗΠΑ κατά 18,9 τρισ. δολ. και θα ανέλθει στα 54 τρισ. δολ.
Εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων, από το επόμενο έτος και μετά η επιτροπή προϋπολογισμού υπολογίζει ότι οι τόκοι που θα καταβάλει το αμερικανικό κράτος για το χρέος του θα είναι οι μεγαλύτεροι που έχουν καταγραφεί από το 1940, οπότε άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά αρχεία: στη διάρκεια των επόμενων 10 ετών, οι ΗΠΑ θα δαπανήσουν περισσότερα από 12 τρισ. δολ. μόνο για να πληρώσουν τους τόκους του χρέους τους».
Οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν… – και όχι μόνο οι Αμερικανοί.

Στο φεγγάρι

«Το BITCOIN θα φτάσει 350.000 $ έως τις 25 Αυγούστου 2024, δεν είναι ψέμα.
Είναι μια πρόβλεψη. Είναι εικασίες, είναι μια άποψη, αλλά δεν είναι ψέμα.
Θέλω το BITCOIN στις 350.000 $ να είναι γεγονός και θέλω να αποδειχθεί αλήθεια.
Αλλά είναι μόνο μια πρόβλεψη.
Είμαι βέβαιος ότι το Bitcoin θα φτάσει τα 350.000 $ κάποια στιγμή το 2024, είναι μόνο ένας στόχος, ένα όνειρο και μια ευχή.
Συνεχίζω να αγοράζω περισσότερα Bitcoin, Ethereum και Solana, γιατί είναι βέβαιο ότι οι τιμές τους θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Γιατί έχω τόση αυτοπεποίθηση; Μήπως επειδή είμαι σίγουρος για το BC, το Ethereum και τον Solana; Η απάντησή μου είναι “Όχι”.
Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι η ανικανότητα των ηγετών μας, του Προέδρου Biden, της υπουργού Οικονομικών Yellen και του προέδρου της Fed Powell.
Αυτοί οι τρεις είναι οι 3-Stooges και είμαι σίγουρος, είμαι πολύ σίγουρος για την ανικανότητά τους» καταλήγει ο Kiyosaki.

www.bankingnews.grΠηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Ο Τζιόρτζιο Γκάμπερ υπήρξε γνωστός Ιταλός τραγουδιστής, συνθέτης, ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας καθώς και ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του θεατρικού τραγουδιού. Ήταν επίσης ένας...

Αθλητικά

Σύμφωνα με δημοσίευμα του εξωτερικού, ο Παναθηναϊκός θέλει τον Κριστιάν Παβόν της Γκρέμιο και μάλιστα έχει ήδη καταθέσει πρόταση για την απόκτησή του. Ο...

Αυτοκίνητο

Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα στην Καλαμάτα και τις εντυπωσιακές συμμετοχές του αγώνα των Σερρών, αυτή την Κυριακή 23 Ιουνίου, γίνεται ο τελευταίος αγώνας για...

Ροή ειδήσεων

Το σκάφος αναψυχής που φέρεται να εμπλέκεται στη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στην Υδρα κατευθύνεται προς την μαρίνα της Βουλιαγμένης. Φέρεται μάλιστα...