Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Το διπλό ράλι που «ζαλίζει» τις διεθνείς αγορές


Τα υψηλά ρεκόρ του Bitcoin και του χρυσού που συντελούνται ταυτόχρονα απειλούν να στείλουν ανάμεικτα μηνύματα σε ό,τι αφορά την όρεξη των επενδυτών για ρίσκο στις παγκόσμιες αγορές.

Το διπλό άλμα για το κρυπτονόμισμα και το πολύτιμο μέταλλο σηματοδοτούν τα πρώτα ταυτόχρονα ρεκόρ και για τα δύο assets από τότε που το Bitcoin εμφανίστηκε για πρώτη φορά πάνω από μια δεκαετία πριν, αναφέρει το Bloomberg.

Ωστόσο, συνήθως θεωρείται ότι τα δυο περιουσιακά στοιχεία επηρεάζονται από εντελώς διαφορετικούς παράγοντες: ο μεν χρυσός έχει λειτουργήσει ως καταφύγιο αποθήκευσης αξίας εδώ και χιλιετίες, για το δε Bitcoin οποιοσδήποτε ρόλος του πέρα από την καθαρή κερδοσκοπία αμφισβητείται έντονα.

Το Bitcoin έχει σημειώσει άλμα σχεδόν 50% φέτος, υποβοηθούμενο από τις εισροές σε πρόσφατα δημιουργημένα αμερικανικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που κατέχουν απευθείας το ψηφιακό νόμισμα ETFs). Η άνοδος του χρυσού, ωστόσο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υποδηλώνει μια αμυντική τοποθέτηση των επενδυτών, λόγω ανησυχιών σχετικά με τους κινδύνους της γεωπολιτικής έντασης ή μια πιθανή υποχώρηση των παγκόσμιων μετοχών στον απόηχο μιας αλματώδους πορείας.

Ένας τρόπος για να τετραγωνίσουμε τον κύκλο είναι να εξετάσουμε τη συμπεριφορά των traders που κυνηγούν τη βραχυπρόθεσμη δυναμική σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τον Κρις Γουέστον, επικεφαλής έρευνας της Pepperstone Group Ltd.

«Ο χρυσός διαπραγματεύτηκε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι όγκοι είναι τεράστιοι – είχα πολλά τηλεφωνήματα πελατών που ρωτούσαν τι συμβαίνει», είπε. Οι επενδυτές που διαθέτουν ρευστότητα «αγοράζουν τη δυναμική και αυτό βλέπουμε και στο Bitcoin».

Τόσο το Bitcoin όσο και ο χρυσός θεωρούνται ωφελημένα από τις προσδοκίες για χαλαρότερη νομισματική πολιτική. Οι αγορές swaps δείχνουν 62% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τον Ιούνιο, σε σύγκριση με 58% στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το Bitcoin εκτινάχθηκε στην τιμή ρεκόρ των 69.191,95 δολ. την Τρίτη στις ΗΠΑ – κλιμακώνοντας την κορυφή στην οποία έφτασε το token τον Νοέμβριο του 2021 κατά τη διάρκεια της πανδημίας – πριν υποχωρήσει για να διαπραγματευτεί γύρω στα 63.300 δολάρια το μεσημέρι της Τετάρτης στη Σιγκαπούρη.

Οι ράβδοι χρυσού έφτασαν στο υψηλό των 2.141,79 δολαρίων ανά ουγγιά την Τρίτη, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό που είχε σημειωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Το πολύτιμο μέταλλο έχει αναρριχηθεί σχεδόν 5% κατά τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.

«Η ιστορία της κρυπτογράφησης μπορεί να συνδεθεί με ό,τι συμβαίνει στις αγορές μετοχών και την ευρύτερη ανάληψη κινδύνου», δήλωσε ο Κάιλ Ρόντα, ανώτερος αναλυτής αγοράς της Capital.Com Inc. «Βλέπουμε μια αναζωπύρωση στα νομίσματα που υποδηλώνει παράλογη, ριψοκίνδυνη συμπεριφορά – η οποία συνάδει με αυτό που συμβαίνει σε ορισμένα τμήματα της αγοράς μετοχών».

Διαβάστε ακόμη

«Little Athens» – Η νέα γειτονιά στο «The Ellinikon»: Πάνω από 1.100 σπίτια βγαίνουν σταδιακά στην αγορά

Σωτήρης Καραγιάννης (Space Hellas): Κίνδυνος αφανισμού για τις επιχειρήσεις που δεν ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη

ΕΥΑΘ: Έρχονται αυξήσεις στο νερό – Eισήγηση για αλλαγή τιμολογίων στην Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ


χρυσόςbitcoin

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Πάνω από 2 εκατομμύρια είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία απειλούνται με κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων, κινητών και ακίνητων περιουσιακών...

Πολιτική

Διαδέχονται η μια την άλλη οι αποκαλύψεις για την…απόβαση των Αλβανών στο Γαλάτσι λόγω της έλευσης του Έντι Ράμα Νέα ντοκουμέντα για την…απόβαση Αλβανών...

Αυτοκίνητο

Του Γιώργου Παλληκάρη Τί κι αν ο καιρός ήταν μουντός και γεμάτος σκόνη; Αμέσως όλα θύμισαν καλοκαίρι και το κλίμα έφτιαξε μόλις αντικρίσαμε στη...

Συνταγές

Οι κριτές του βρετανικού MasterChef σοκαρίστηκαν με το πιάτο που τους έφερε διαγωνιζόμενος. Οι τηλεθεατές του MasterChef έμειναν σοκαρισμένοι και εξοργισμένοι αφού ένας διαγωνιζόμενος...