Connect with us

Hi, what are you looking for?

Οικονομία

Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ για τις μετοχές, τα ομόλογα και το συνάλλαγμα

Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ για τις μετοχές, τα ομόλογα και το συνάλλαγμα


Μειώνοντας τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής. Είναι πιθανό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί επενδυτές έχουν μέχρι στιγμής κρατήσει ακόμη περισσότερα μετρητά από το συνηθισμένο, εξηγεί ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της UBS Global Wealth Management. «Τα χαμηλότερα επιτόκια (σ.σ. της ΕΚΤ) είναι πιθανό να οδηγήσουν τουλάχιστον ένα μέρος τους να εισρεύσει σε άλλες επενδύσεις».

Ως εκ τούτου, οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάζουν διαφοροποιημένα τις διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Στη συνέχεια, η Handelsblatt παρουσιάζει τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες δυνατότητες των σημαντικότερων μορφών επενδύσεων.

Μετοχές: Ασταθής ισορροπία σε επίπεδο ρεκόρ

Βασικά, η πτώση του επιπέδου των επιτοκίων αυξάνει τις τιμές των ομολόγων και των μετοχών. Ο αποφασιστικός παράγοντας στην περίπτωση των ομολόγων είναι ότι οι παλαιοί τίτλοι γίνονται πιο ελκυστικοί όταν οι νέοι αποδίδουν μικρότερη απόδοση. Για τις μετοχές, είναι σημαντικό να γίνουν πιο ενδιαφέρουσες σε σύγκριση με τα ομόλογα.

Οι τιμές των μετοχών έχουν ήδη αντιδράσει σε πιθανές μειώσεις επιτοκίων τους τελευταίους μήνες. Εκτός από τα ισχυρά κέρδη και το φιλικότερο οικονομικό περιβάλλον, ήταν ένας λόγος για τον οποίο ο Dax έχει αυξηθεί κατά 25% από τις αρχές Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Από τότε, έχει επεκτείνει το ρεκόρ του 32 φορές.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές «θα πρέπει να επωφεληθούν από τις μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και τη βελτίωση της δυναμικής της ανάπτυξης και των κερδών», δήλωσε η Ann-Katrin Petersen, ανώτερη στρατηγική κεφαλαιαγορών στην αμερικανική εταιρεία κεφαλαίων Blackrock. Παρ ‘όλα αυτά, προτιμά τις αμερικανικές μετοχές βραχυπρόθεσμα. Αυτά θα υποστηρίζονταν πιο έντονα από «μεγα-δυνάμεις», όπως η διαφημιστική εκστρατεία για την τεχνητή νοημοσύνη.

Στους δικαιούχους της πτώσης των προσδοκιών για τα επιτόκια στην Ευρώπη περιλαμβάνονται οι μετοχές ακινήτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες του κλάδου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική χρηματοδότηση. Ο στεγαστικός όμιλος Vonovia, για παράδειγμα, έχει ήδη ανοίξει το δρόμο: Σε μια περίοδο δώδεκα μηνών, η τιμή της μετοχής αυξήθηκε κατά 65%.

Άλλοι ωφελημένοι από την πτώση των επιτοκίων θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μετοχές τεχνολογίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, δηλαδή εταιρείες με μικρή κεφαλαιοποίηση αγοράς. Τόσο το TecDax όσο και το SDax έχουν πρόσφατα ξεπεράσει το Dax για τις μεγάλες μετοχές. Ωστόσο, και οι δύο τομείς εξακολουθούν να έχουν δυνατότητες κάλυψης της υστέρησης. Το επίπεδο των επιτοκίων επηρεάζει την οικονομία, από την οποία εξαρτώνται πολλές μικρές κεφαλαιοποιήσεις. Στην περίπτωση των τεχνολογικών μετοχών με υψηλές αποτιμήσεις, παίζει επίσης ρόλο ότι όταν τα επιτόκια πέφτουν για το μέλλον, τα προσδοκώμενα κέρδη στο παρόν θα αυξηθούν σε αξία στο παρόν.

Εάν αυτή η ενιαία μείωση των επιτοκίων παραμείνει, οι νικητές του 2023 θα μπορούσαν να είναι και πάλι περιζήτητοι. Πρόκειται, για παράδειγμα, για μετοχές τραπεζών όπως η Commerzbank ή ασφαλιστών όπως η Allianz, καθώς επωφελούνται από τα υψηλά επιτόκια.

Ομόλογα: Τα τοκοφόρα χρεόγραφα αξίζουν τον κόπο

Οι στρατηγικοί αναλυτές διακηρύσσουν την εποχή των ομολόγων εδώ και πολύ καιρό. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά. Εάν δεν έχετε αγοράσει ακόμα ομόλογα, δεν έχετε χάσει πολλά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή.

Λίγο κάτω από το 2,6%, η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου παραμένει κοντά στο ετήσιο υψηλό του 2,7% που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο. Οι αποδόσεις συνολικά βρίσκονται σε «υψηλό γενεών», τονίζει ο Robert Tipp, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στον αμερικανικό διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων PGIM, ο οποίος ειδικεύεται στα ομόλογα. Σύμφωνα με τον Haefele, θα μειωθούν μόνο όταν η πρώτη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ φαίνεται να είναι πιο βέβαιη. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η Federal Reserve έχει αναβάλει αυτό το βήμα όλο και περισσότερο.

Ο Oliver Eichmann, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής ομολόγων στην DWS, πιστεύει επίσης ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων είναι πιθανό να μειωθούν καθώς μειώνονται τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας. Σύμφωνα με τον Eichmann, επηρεάζονται ιδιαίτερα τα ομόλογα μικρής και μεσαίας διάρκειας, δηλαδή οι τίτλοι που λήγουν σε δύο έως πέντε χρόνια. Η ανάπτυξή τους συνδέεται στενότερα με τα βραχυπρόθεσμα βασικά επιτόκια. Ωστόσο, οι στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν επίσης πτώση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων.

Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές επιτυγχάνουν κέρδη τιμών με ομόλογα και ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια. Η UBS επικεντρώνεται κυρίως σε «ποιοτικά ομόλογα», δηλαδή κρατικά ομόλογα από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή οι ΗΠΑ και ομόλογα από εταιρείες με καλή πιστοληπτική ικανότητα.

Αγορά χρήματος και χρήμα μίας ημέρας: Κοντά στην ανάκαμψη των επιτοκίων

«Το ενδιαφέρον για την αγορά χρήματος δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλό όσο είναι τώρα», λέει ο Alessandro Tentori, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στον γαλλικό ασφαλιστικό όμιλο Axa. Η συμβουλή της PGIM εξηγεί: «Από ιστορική άποψη, όταν οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα βασικά επιτόκια, οι αποδόσεις των μετρητών πέφτουν επίσης». Ο Maximilian Kunkel, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της UBS στη Γερμανία, τονίζει επίσης: «Οι τρέχουσες αποδόσεις των μετρητών δεν θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο».

Οι συνθήκες στάθμευσης χρημάτων χειροτερεύουν με κάθε μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ορισμένοι πάροχοι έχουν ήδη προσαρμόσει σημαντικά τις προσφορές τους πριν από την τρέχουσα απόφαση για τα επιτόκια. Ειδικά στην περίπτωση των προθεσμιακών καταθέσεων, αντέδρασαν νωρίτερα από πριν, προβλέποντας την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, λέει η Ania Scholz-Orfanidis της χρηματοπιστωτικής υπηρεσίας FMH Finanzberatung με έδρα τη Φρανκφούρτη. Τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων διάρκειας έως ενός έτους έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε μέσο όρο 3,21% από το τέλος του 2023, όπως σημειώνει και η συμβουλευτική Barkow Consulting. Για μεγαλύτερες διάρκειες, η μείωση ήταν ακόμη και μισή ποσοστιαία μονάδα.

Λίγα έχουν συμβεί μέχρι στιγμής με το ημερήσιο διαθέσιμο χρήμα μίας ημέρας, το οποίο έχει μειωθεί κατά 0,06 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,59% φέτος, σύμφωνα με τον Barkow. Ωστόσο, ο Σολτς-Ορφανίδης αναμένει τώρα σημαντικές προσαρμογές

Σύμφωνα με την FMH, ένα από τα υψηλότερα επιτόκια μίας ημέρας μέχρι στιγμής έχει πληρώσει η ολλανδική ηλεκτρονική τράπεζα Bunq: οι νέοι πελάτες λαμβάνουν 4,01% ετησίως. Το επιτόκιο είναι εγγυημένο για τέσσερις μήνες, μετά το οποίο πέφτει στο 1, 56%. 100. 000 ευρώ καλύπτονται από τη νόμιμη προστασία των καταθέσεων του κράτους. Στην Consorsbank, οι νέοι πελάτες λαμβάνουν 3,6% για πέντε μήνες, αλλά μόνο ένα τοις εκατό στη συνέχεια. Όσοι θέλουν να κλειδώσουν τα χρήματά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα λάβουν 3,6% σε διάστημα ενός έτους από τη γερμανική θυγατρική της τουρκικής Isbank, ακόμη και με την εκτεταμένη γερμανική προστασία των καταθέσεων. Η τράπεζα αυτοκινήτων Stellantis από τη Γαλλία πληρώνει 3,5%.

Συνάλλαγμα: Παγιδευμένο μεταξύ ΕΚΤ και Fed

Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος είναι αρκετά αξιοσημείωτες. Το ευρώ έχει αυξηθεί σε κάτι λιγότερο από 1,09 δολάρια και φαίνεται να έχει ξεπεράσει την αδύναμη φάση του προς το παρόν. Οι ειδικοί περίμεναν μάλλον ότι το ευρώ θα υποτιμηθεί περαιτέρω. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής καμία κίνηση για μείωση των βασικών επιτοκίων.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι «παγιδευμένη σε ένα σχετικά στενό εύρος συναλλαγών», αναλύουν οι εμπειρογνώμονες συναλλάγματος της μεγάλης ολλανδικής τράπεζας ING. Το χαμηλό για το έτος ήταν 1,06 δολάρια στα μέσα Απριλίου. Οι αναλυτές της ING αναμένουν ώθηση των τιμών κυρίως από τις ΗΠΑ. Το επόμενο σημαντικό γεγονός είναι η δημοσίευση της μηνιαίας έκθεσης για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή. Εάν η αγορά εργασίας αποδυναμωθεί, αυτό θα συνηγορούσε υπέρ μιας κάπως πρόωρης μείωσης των επιτοκίων από τη Fed. Αυτό θα αποδυνάμωνε το ευρώ σε σύγκριση με το δολάριο.

Και τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Ο αποφασιστικός παράγοντας για όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων είναι πότε και σε ποιο βαθμό η ΕΚΤ μειώνει περαιτέρω τα επιτόκια. Η ασφαλιστική Allianz αναμένει δύο περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας η καθεμία φέτος, οι οποίες θα μειώσουν το σχετικό επιτόκιο για τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών στο 3,25%. Το επόμενο έτος, οι συνέπειες των μειώσεων των επιτοκίων θα πρέπει να τελειώσουν με επιτόκιο 2,5%, αναφέρεται. Ο Luca Paolini, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην ελβετική τράπεζα Pictet, αναμένει άλλα δύο έως τρία βήματα κατά το τρέχον έτος.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Κόσμος

Ο Τζιόρτζιο Γκάμπερ υπήρξε γνωστός Ιταλός τραγουδιστής, συνθέτης, ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας καθώς και ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του θεατρικού τραγουδιού. Ήταν επίσης ένας...

Ροή ειδήσεων

Το σκάφος αναψυχής που φέρεται να εμπλέκεται στη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στην Υδρα κατευθύνεται προς την μαρίνα της Βουλιαγμένης. Φέρεται μάλιστα...

Αθλητικά

Σύμφωνα με δημοσίευμα του εξωτερικού, ο Παναθηναϊκός θέλει τον Κριστιάν Παβόν της Γκρέμιο και μάλιστα έχει ήδη καταθέσει πρόταση για την απόκτησή του. Ο...

Αυτοκίνητο

Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα στην Καλαμάτα και τις εντυπωσιακές συμμετοχές του αγώνα των Σερρών, αυτή την Κυριακή 23 Ιουνίου, γίνεται ο τελευταίος αγώνας για...