Connect with us

Hi, what are you looking for?

Κόσμος

Τι δουλειά έχει ο Γκάνταλφ στους δρόμους της Πράγας;


Χιλιάδες Τσέχοι έχουν υπογράψει ένα διαδικτυακό αίτημα, ζητώντας να δοθούν ονόματα ηρώων του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» στους δρόμους του νησιού Ρόχαν της Πράγας.

Η επίδραση του έργου του Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν στη λαϊκή κουλτούρα ήταν μεγάλη από την εποχή που εξέδωσε την Τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών». Αλλά αφότου έγιναν και οι ταινίες σε σκηνοθεσία Πίτερ Τζάκσον (2001-2003), η ιστορίες γύρω από τον πόλεμο του καλού με το κακό μπήκαν σχεδόν σε κάθε σπίτι.

Πλέον, ίσως να ήρθε η ώρα να βγουν και στους δρόμους, και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, «εξοβελίζοντας» μεγάλους φιλοσόφους, όπως ο Ιμάνουελ Καντ, ο Έντμουντ Χούσερλ ή ο Ζακ Ντεριντά.

Χιλιάδες Τσέχοι έχουν υπογράψει ένα διαδικτυακό αίτημα, ζητώντας να δοθούν ονόματα ηρώων του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» στους δρόμους του νησιού Ρόχαν της Πράγας. Το νησί βρίσκεται στον ποταμό Μολδάβα, στα βόρεια του ιστορικού κέντρου της τσεχικής πρωτεύουσας, και φέρει το όνομα ενός εκ των ιδιοκτητών του, του ευγενούς Γιόζεφ Ρόχαν. Το επώνυμό του, όμως, είναι ομώνυμο με ένα από τα βασίλεια του φανταστικού έπους που δημιούργησε η πένα του Τόλκιν.

Ο δήμος της Πράγας είχε ανακοινώσει ότι στους νέους δρόμους της συνοικίας θα δίνονταν ονόματα φιλοσόφων, όπως του Ιμάνουελ Καντ, του Έντμουντ Χούσερλ ή του Ζακ Ντεριντά. Αλλά περισσότεροι από 10.000 Τσέχοι ζητούν τα νέα ονόματα να αντικατοπτρίζουν την αμφισημία του ονόματος του νησιού.

«Οι αποβάθρες του Ρόχαν πρέπει να φέρουν ονόματα του Ρόχαν» αναφέρεται στο αίτημα. «Σε τι συνέβαλε ο Καντ στον πόλεμο εναντίον των ορδών του Σάρουμαν;» συνεχίζει το κείμενο του ψηφίσματος, θυμίζοντας τον διπρόσωπο μοχθηρό μάγο του μυθιστορήματος.

«Πού ήταν ο Χούσερλ όταν έπεσε το Γουέστφολντ;» αναρωτιούνται, επίσης, παραποιώντας ελαφρά το ερώτημα του βασιλιά του Ρόχαν («Πού ήταν η Γκόντορ όταν έπεσε το Γουέστφολντ»), όταν αρνήθηκε αρχικά να συμμετάσχει στον πόλεμο επειδή οι σύμμαχοι δεν τον είχαν βοηθήσει παλαιότερα.

Επίσης, προτείνεται ένας από τους δρόμους να πάρει το όνομα της Έογουιν, της αρχόντισσας του Ρόχαν, επειδή στο σχέδιο του δήμου δεν προβλέπεται να τιμηθεί καμία γυναίκα.

Η πρωτοβουλία έχει τη στήριξη του δημοτικού συμβούλου και πρώην δημάρχου της Πράγας με το Κόμμα των Πειρατών, Ζντένεκ Χριμπ, που χαιρέτισε την πρωτοβουλία «αξιέπαινη». 

Οι Τσέχοι είναι γνωστοί για την αγάπη τους προς τη λογοτεχνία του φανταστικού και την επιστημονική φαντασία: στην πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού, το 2021, περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι καταγράφηκαν ως «Τζεντάι», οι φύλακες της ειρήνης και της δικαιοσύνης στον Πόλεμο των Άστρων.

Πηγές Άρθρων

Ολα τα άρθρα που θα βρείτε εδώ προέρχονται από τους μεγαλύτερους και πιο αξιόπιστους ιστότοπους ειδήσεων.Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά εδώ!

You May Also Like

Οικονομία

Ο λόγος που η Δύση δεν μπορεί να «τελειώσει» την οικονομία της Ρωσίας – Newsbeast play Τα προβλήματα και τα εμπόδια που μπορεί να...

Μαγαζίνο

Στις 23 Μαΐου του 2024 η Αφροδίτη θα συναντηθεί σε όψη συνόδου με τον Δία στις 29° 20’ του Ταύρου. Αυτή η σύνοδος θα...

Αθλητικά

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΕΛΛΗΣ 21.05.2024 | 00:08 ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2022 EUROKINISSI SPORTS Εξηγήσεις ζήτησε η ΠΑΕ Ολυμπιακός από την ΕΠΟ, αναφορικά με τη διαχείριση των...

Πολιτική

Η Αμάλ Κλούνεϊ είναι μία από τους νομικούς εμπειρογνώμονες που συνέστησαν στον επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον...